Steensoorten

Steensoorten

Duizenden soorten en maten, maar wat moet u kiezen en wat zijn de eigenschappen van de verschillende steensoorten. Om een goede keuze te kunnen maken moet u eerst weten welke soorten bestrating er zijn. Grofweg is bestrating in 4 soorten te verdelen.

  • Beton (een mengsel van zand grind en cement)
  • Baksteen (gebakken klei)
  • Natuursteen (gesteente rechtstreeks uit de natuur b.v. een berg)
  • Keramisch (gebakken klei met een soort fotoprint)

Ook deze groepen zijn weer onder te verdelen in kleinere groepen. Zo zijn bijvoorbeeld basalt, leisteen, zandsteen, kalksteen allemaal natuursteen soorten. Neem een travertin of een marmer deze hebben elk weer een eigen uitstraling en zijn toch beide kalkstenen. Op deze pagina wordt u kort uitgelegd welke steensoorten er zijn en wat het beste bij uw wensen en verwachting past.

Baksteen

Baksteen is een natuurproduct. De grondstof komt meestal uit de beddingen van onze eigen Nederlandse rivieren. Daar wordt klei gewonnen en van deze klei wordt een homogeen mengsel gemaakt. Dit mengsel wordt in een mal geperst, waarna deze wordt gebakken in ovens die meestal zo rond de 1150 graden zijn.

Gebakken stenen zijn kleurecht, en hebben de kleur van de gebakken klei en houden deze kleur ook, hier komen dus geen kunstmatige kleurstoffen bij van pas. Een baksteen past zowel in een strakke tuin als een natuurlijke tuin. Een baksteen is nieuw al praktisch maar zal door het gebruik gaan slijten en alleen maar mooier en warmer worden. Nu denkt u ah slijten dat wil ik niet! Het slijten gaat in fracties van millimeters. Een gebakken steen gaat decennia zo niet eeuwen mee. Het is dus een steen voor het leven en een echte waarde vermeerdering in uw tuin. Zitten er dan echt geen nadelen aan een baksteen? De prijs ligt wat hoger dan beton en grote maten zijn er niet in baksteen. Vandaar dat u dan ook vaak bakstenen in cirkels en slingerpaden treft, omdat met een kleine steen makkelijk bochten te maken zijn. Een baksteen is uitermate geschikt voor opritten tuinpaden en terrassen, let wel op dat u voor uw oprit wel bakstenen uitzoekt die dik genoeg zijn. Wilt u toch een groot formaat tegel voor uw paden en terras en bevalt u baksteen wel? Kijk dan eens naar onze keramische tegels.

Beton

Betonklinker iedereen kent ze wel van het dagelijkse straatbeeld. Het is simpelweg een mengsel van grind, zand, cement, water. Door nieuwste methode van produceren zijn de mooiste vormen en kleuren mogelijk. Een belangrijk element is de keuze in wel of niet kleurechte stenen. Kleurechte stenen hebben echt natuursteen in de bovenste laag zitten waar de normale beton kunstmatige kleurstof heeft dat op den duur haar kleur zal gaan verliezen. Een bovenste gekleurd laagje wil dus niet altijd zeggen dat de steen kleurecht is, door dat laagje met fijner materiaal heet het een deklaagsteen. Een deklaagsteen is meestal wel mooi glad van boven. Er zijn ook veel manieren om een steen te verfraaien of te verduurzamen door allerlei bewerkingen zoals stralen, wassen, slijpen, borstelen of verouderen. Sierbetonstenen worden in sommige gevallen ook wel behandeld met beschermende impregneringen of coatings. De meeste sierbestrating is 6 cm dik dit is tevens de minimale dikte voor een oprit.

Er wordt ook gesproken over stenen en tegels wat is nu eigenlijk het verschil? Het antwoordt is simpel: het formaat. Een tegel is een groter formaat en is vaak dunner al is dit geen must want er bestaan ook best dikke tegels die geschikt zijn voor een oprit.
Doordat beton een kunstmatig product is, is de keuze ook zeer ruim. Er is van alles van te maken zo ook kantopsluiting, U-elementen, stapelblokken, u kunt het zo gek niet bedenken of het kan in de meeste gevallen van beton vervaardigd worden.

Natuursteen

Natuursteen, er is een boek over te schrijven en er zijn ook heel veel interessante boeken over geschreven. Natuursteen is een verzamelnaam voor heel veel verschillende soorten gesteente. Natuursteen is voor veel mensen het meest mooie product. Er zijn vele soorten en materialen van en elke tegel heeft een unieke uitstraling en kan op vele manieren worden nabewerkt en toegepast.

Natuursteen is goed te onderhouden, heel duurzaam en sterk. Maar zo natuursteen kopen van een plaatje is echter sterk af te raden! Voor een mooi terras moet u echt weten waar u het over heeft. Deskundig advies en vakmanschap is echt vereist. Laat u compleet en deskundig voorlichten door een vakhandelaar, professioneel verwerker of gecertificeerd hovenier. Doe dit ook voor de verwerking van de materialen. Zo is in natuursteen maat afwijkingen de normaalste zaak van de wereld en is dit ook geen enkel probleem mits goed verwerkt. Ook wordt er vaak gezegd dat natuursteen niet verkleurt of krast. Dit is ook een fabeltje. Er zijn best natuursteen soorten waar niets mee gebeurd echter ook veel soorten waar dit wel mee kan gebeuren. Neem een hardsteen, u zou zeggen dat is een harde steen… Dat is dus niet waar, een beetje zand of stoelen zonder beschermdoppen op uw straatwerk is al funest en geeft grote krassen.

Wat moet u zoal weten van natuursteen:

  • Elke tegel of partij natuursteen is anders! Kleurverschillen, kleine maatverschillen en structuurverschillen zijn immers heel natuurlijk.
  • Omdat elke tegel afwijkt van de vorige of volgende tegel dienen bij het leggen de tegels uit de verschillende pakken gemengd verwerkt te worden om op deze wijze de optimale verdeling van kleurverschillen, kleine maatverschillen en/of structuurverschillen te verkrijgen.
  • Natuursteen is lang niet altijd kleurvast sommige soorten kleuren lichter op onder invloed van UV licht en vocht.
  • De kwaliteit waaraan natuursteen moet voldoen is niet vastgelegd. Er bestaan echter wel normen betreffende maattoleranties en het testen van de producteigenschappen. U dient dus uw verwachtingen goed aan te passen aan het type product.
  • Gezoete tegels zullen onder weersinvloeden hun glans verliezen en kunnen bij vochtig weer glad zijn.
  • Donkere tegels kunnen onder invloed van blootstelling aan zonlicht extreem warm worden.
  • Tegels met een gevlamd oppervlak hebben altijd vlambanen in het bewerkte oppervlak. Ook kan het voorkomen dat door deze nabewerking zaagsneden en haarscheuren zichtbaar worden.
  • Natuursteentegels kunnen haarscheuren en aders vertonen, hetgeen overigens geen afbreuk doet aan buig- en treksterktes.
  • Sedimentgesteente (w.o. Leisteen) kan onder temperatuurwisselingen schilfers verliezen.
  • Natuursteentegels kunnen vocht opnemen. Dit vocht wordt bij hogere temperaturen door de tegel heen naar de bovenzijde getransporteerd (capillaire werking)waar het verdampt. Als de ondergrond vervuiling bevat kan dit mee worden getransporteerd waardoor op de tegel vlekvorming kan ontstaan; let er dus goed op dat uw ondergrond vrij is van verontreiniging en dat er een goed drainerende gestabiliseerde ondergrond wordt gebruikt.
  • Niet alle aangeboden natuursteen is geschikt voor gebruik in de tuin in ons klimaat. Materialen in uw tuin kunnen vorstschade oplopen. Ondeskundige verwerking is echter in de meeste gevallen oorzaak van vorstschade. In zulke gevallen moet de oorzaak van het probleem niet worden gezocht bij het product.
  • Als u monstermaterialen bij een specialist heeft gezien, houdt er dan rekening mee dat dit kan afwijken van de uiteindelijke levering. Omdat geen natuursteen constant het zelfde is.
  • De prijs geeft vaak een redelijke spiegeling van de kwaliteit van de tegel. Let er dan ook op dat goedkoop kan duurkoop zijn!

Keramische tegels

Keramisch is de jongste generatie bestrating! Keramische tegels bestaan voornamelijk uit natuurlijke materialen. Keramiek is een natuurproduct. De grondstof klei voor de tegels wordt meestal lokaal in Italië gewonnen en wordt een homogeen mengsel van gemaakt. Dit mengsel wordt in een mal geperst, waarna deze wordt gebakken in ovens die meestal zo rond de 1150 graden zijn.

Keramische tegels zijn nagenoeg kleurvast, en hebben een soort van print in de tegel gebakken waardoor vele varianten mogelijk zijn. Deze print is zo goed dat hij niet zal verdwijnen door weersinvloeden en gebruik. Keramische tegels nemen vrijwel geen vocht op en worden daardoor ook veel minder snel groen of vuil en hetgeen op de tegel komt is ook zeer makkelijk te verwijderen. Deze tegels zijn door deze eigenschappen ook zeer gewild en super onderhoudvriendelijk. Zeker in combinatie met een speciale voeg bent u ook van mieren en onkruid verlost. De tegels zijn allemaal net iets stroef zodat u er niet over uit glijdt. Bij de aanschaf van de tegels moet u er op letten dat er ook veel partijen zijn die niet goed zijn. Hier wordt lang niet altijd tot meestal niet vermeld dat het een B-keus betreft. Vaak is dit echter terug te zien in de prijs en komt u er later pas achter dat goedkoop duurkoop kan zijn. Dit is voor de consument vaak niet eens te zien totdat de stratenmaker veel maatverschil heeft of er op den duur spontaan tegels breken. Wij proberen de klant goed en eerlijk voor te lichten en hebben echter alleen A-keus ook met onze aanbiedingen. Keramische tegels zijn er in talloze soorten en meerdere maten. Een keramische tegel is wel wat duurder in aanschaf en ook het verwerken behoeft iets meer zorg, maar u heeft er jaren plezier van, dat staat zeker vast! Ook geeft het een meerwaarde aan uw woning over enkele jaren. Dus wilt u uw terras nog een keer goed aanpakken? Kies dan voor keramisch.