Legverbanden

Welk legverband of patroon je legt is afhankelijk van de kleur en grootte van de steen en de indeling van je tuin. Voor alle stenen geldt dat de hoogte belangrijk is: hoe dikker de steen, des te steviger de oprit of het terras wordt. Op een terras is het vooral belangrijk dat het patroon er mooi uitziet, terwijl je oprit vooral stevig moet zijn om spoorvorming te voorkomen. Voor een oprit kun je de video bekijken in het artikel oprit bestraten en voor een terras bij tuin bestraten.

Halfsteensverband

Bij halfsteensverband worden de stenen steeds halverwege de vorige rij stenen gelegd. Dit verband wordt vooral gebruikt voor paden en terrassen. Je ziet dit patroon ook vaak terug in trottoirs. Dit legverband is mooi, maar niet erg sterk, dus niet geschikt voor een oprit. Een halfsteensverband is erg makkelijk zelf te leggen.

Blokverband/steensverband

Het blokverband is een van de eenvoudigste legverbanden om zelf te leggen, maar ook het zwakste en dus niet geschikt voor een oprit. Dit patroon ziet er leuk uit en is dus een aanrader voor een terras en wordt vaak gebruikt bij heel grote tegels.

Elleboogverband

Bij dit legverband worden de stenen in de vorm van een elleboog gelegd met de voegen recht in de kijkrichting of juist dwars erop. Een elleboogverband is behoorlijk sterk en geschikt voor zowel terras als oprit, maar is vrij lastig te leggen.

Visgraatverband/keperverband

Dit patroon lijkt op het elleboogverband, maar hierbij liggen de voegen onder een hoek van 45 graden ten opzichte van de kijkrichting. Het visgraatverband is veruit het sterkste legverband, maar ook het lastigst om zelf te leggen.

Wildverband

Wildverband is een legverband dat vooral wordt gebruikt bij grotere stenen en tegels. Vaak worden drie maten tegels gebruikt voor één patroon, zoals een mix van vierkante en rechthoekige stenen.

Molenwiekverband

Het molenwiekverband worden de stenen in de vorm van een molenwiek te leggen en dit alsmaar te herhalen in blokverband. Je zou kunnen stellen dat één molenvlak als blok gezien kan worden en daarmee het molenvlak feitelijk een creatieve vorm is van het blokverband. Een leuk effect heb je wanneer je het hart van het molenvlak vult met een tegel van een andere kleur of ander materiaal.