Bestratingstips

Algemene bestratingstips

Als u zelf een terras of pad aanlegt, wilt u natuurlijk dat de uitgekozen bestrating of tegels er de komende jaren mooi bij liggen. Maar hoe moet ik bestraten? Een terechte vraag en u bent niet de enige die hem stelt. Daarom leggen wij graag stap voor stap uit hoe u het moet doen, waar u aan moet denken en wat u allemaal nodig hebt.

Stap 1 – Maak een ontwerp
Het geheim van het aanleggen van sierbestrating is een goede basis. U start met het maken van een ontwerp. Om een goed beeld te krijgen kunt u uw pad of terras uittekenen op schaal maar u kunt ook voor de visualisatie het pad of terras uitzetten met paaltjes en dit vanaf een bovenverdieping bekijken. Zo ziet u meteen of hetgeen wat u voor ogen had wel past bij uw tuin.

Stap 2 – Zorg voor goede zelfbescherming
Auw, mijn knieën! Met bestraten ligt u vooral op uw knieën. Een paar goede kniebeschermers komen daarom goed van pas. Ook is het handig goede werkhandschoenen te hebben zodat uw handen niet kapotgaan door scherpe stenen. Oh ja, en alles wat u optilt (bij bestraten dus voornamelijk stenen) kan ook naar beneden vallen. Trek dus stevige werkschoenen aan, om geplette tenen te voorkomen. Het komt voor dat stenen, tegels of banden verzaagt moeten worden. Denk daarom bijvoorbeeld ook aan een veiligheidsbril, tegen splinters en steengruis in uw ogen en andere persoonlijke beschermingsmiddelen.

Stap 3 – Bepaal de hoogte
Hoe zet ik de hoogte uit? Aan de hand van uw ontwerp zet u paaltjes uit. Deze plaatst u aan de buitenrand van het te bestraten oppervlak. Op deze paaltjes geeft u de hoogte aan waarop de stenen straks gelegd gaan worden. Dit gaat het beste met een bouwlaser. Voor een gelijke hoogte begint u vanaf een vast punt vanaf uw huis of tuinhuis naar de tuin. Standaard wordt bestrating zo’n 1 à 2 centimeter onder de dorpel gelegd.

Stap 4 – Afschot instellen
Huh, afschot, wat is dat? Om zeker te zijn van een goede afwatering, is het noodzakelijk
te straten met een afschot. Dit is een lichte helling van 1 tot 2 centimeter per meter. Simpel gezegd laat u uw straat dus een klein beetje aflopen. Tip: Zorg altijd dat uw tuin afloopt richting een putje of een straat en niet richting uw huis. U houdt binnen ook graag droge voeten, toch?

Stap 5 – Zorg voor een goede fundatie
Het type fundering is afhankelijk van uw bestaande ondergrond, de functie van uw bestrating en het type bestrating.

Kanten opsluiten

Of u nu een terras, tuinpad of oprit aanlegt, uw wilt voorkomen dat de tegels gaan verschuiven. Het is daarom belangrijk dat u een stevige rand om uw bestrating aanbrengt. Gebruik voor een oprit een opsluitband met een afmeting van minimaal 8 x 20 x 100 centimeter. Voor een terras of tuinpad volstaat een opsluitbandje van 5 x 15 x 100 centimeter. Bij muren heeft u uiteraard niets nodig, hier dient de muur als opsluiting. Zet banden altijd in een mooi zandbed. Maak een lijntje op de plek waar de kantopsluiting moet komen en zet hem op de hoogte van je band, dit is in de meeste gevallen 2 cm onder uw straatwerkhoogte. Vergeet niet dat u straat onder afschot. Bekijk ons assortiment aan opsluitbanden.

Stevige ondergrond

U wilt niet dat uw tuin of oprittegels gaan verzaken. De ondergrond onder de tegels moet daarom stevig zijn. De dikte van het zandbed (de laag waarop u gaat straten) bij bestrating is afhankelijk van de soort ondergrond.
Als basis regel kunt u bij terrassen het beste beginnen met 10 cm mengranulaat (gebroken puin) of nog mooier een speciaal mengsel als Fundi King of Stabi Care. Tril dit vervolgens af met een trilplaat of maak het eerst nat met water en stamp het dan aan. Als dit klaar is brengt u een laag schoon (droog) zand aan van circa 5 cm. Ook deze laag moet u weer verdichten. Voor opritten bouwt u de fundering hetzelfde op alleen maakt u de onderste laag geen 10 maar 25 centimeter dik. In sommige gevallen kunt u af met een dun laagje zand waar u in andere gevallen de ondergrond zelfs moet stabiliseren. Moet u een ondergrond stabiliseren, bijvoorbeeld bij natuursteen – en/of de dunnere betontegels gebruik dan altijd trascement. In tegenstelling tot gewoon cement weet u dan zeker dat er geen vuil in zit dat na verloop van tijd smerige plekken in uw tegel doet voorkomen. Ga in ieder geval nooit straten op zwarte grond.

Opbouw ondergrond keramische tegels

Het leggen van Keramische tegels is een vak apart. Wanneer u ervoor kiest om in uw tuin keramische tegels te verwerken doe dit dan het liefst op een drainerende mortelondergrond. Dunnere keramische tegels vragen om een stevige fundering. Simson drainagemortel zorgt voor de vereiste stabiliteit van de ondergrond en zorgt er tevens voor dat het regenwater goed onder de tegels weg kan. Alleen door toepassing van voldoende drainering kan vorstschade in de winterperiode worden voorkomen.
Simson biedt twee producten voor drainagemortels. Een kant-en-klaar product Drainagemortel als een bindmiddel voor split om zelf een drainagemortel te maken. Beide producten (open structuur mortels) zijn naast keramische tegels ook geschikt voor niet-verkleuringsgevoelig natuursteen, betonsteen en klinkers.

De onderzijde van de tegel wordt voor het plaatsen aangebrand met een dunne laag lijm, genaamd Simson Hoveniers Hechtmortel SDM. Vervolgens kunnen de tegels ingevoegd worden met een speciale voegmortel.

Hieronder vindt u een afbeelding van de juiste opbouw van de fundering voor de ondergrond van keramiek.

Gebruik-Drainagemortel bestratingstips

Een ervaren vakman kent de ondergrond als geen ander. Volg daarom ook altijd zijn/haar advies op.

Stap 6 – Afreien
U heeft de fundering getrild en het zandbed aangebracht, dus u kunt nu gaan afreien. Wat? Simpeler gezegd; de ondergrond is klaar dus u kunt het zand vlak gaan maken. Dit gaat het beste met een aluminium rei. Hebt u deze niet zorg dan voor een andere rechte lat zoals bijvoorbeeld een lange waterpas. Bent u beginner dan kunt u het beste 2 latten in uw zandbed ingraven waar u uw rei overheen trekt en het zand egaal verspreidt. Denk er aan dat het water van uw straat af moet kunnen lopen dus maak altijd een afschot van 1cm a 2 cm per meter. Hebt u al vaker bestraat dan zet u 2 touwen aan de bovenkant van uw rei en pakt u dit links en rechts als referentiehoogte en maakt u de baan met uw rei uit de losse hand vlak.

Stap 7 – Bestrating aanleggen
Eindelijk, het echte werk kan beginnen! U kunt nu gaan straten. Sierbestrating is zeer kwetsbaar, vervoer daarom de grote tegels per stuk. De Stenen of tegels legt u een voor een op de strakke straatlaag. Eventuele maatafwijkingen kunt u oplossen door er een kleine voeg tussen te laten. Om te voorkomen dat uw straatlaag wordt verpest kunt u het beste werken op de geplaatste bestrating. Soms komt het voor dat een tegel of steen niet helemaal past. Kap deze af met een straathamer, zaag ze door met een steenzaag of knip ze op maat met een steenknipper. Heeft u meerdere pakketten, breek deze dan allemaal aan en leg ze verdeeld in uw straatwerk zodat u een mooie kleurschakering krijgt. Houdt er rekening mee dat alle materialen met een strakke randafwerking gevoelig zijn voor beschadigingen. Behandel ze dan ook met zorg en gebruik een minimale voeg van 2 millimeter. Als u de tegel heeft liggen klopt u de tegel iets aan met een rubberen hamer om hem wat vaster te leggen. Sla nooit op de hoeken van de tegel en laat uw agressie ook niet op ze los. De stenen kunnen ook kapot. Als u uw voorwerk goed heeft gedaan, dan is dit nergens voor nodig. Oja, gebruik bij lichte tegels een witte rubberen hamer om donkere strepen op uw tegels te voorkomen.

Stap 8 – Afwerking
Als laatste zult u uw stenen gaan vastleggen. U begint met het inzanden of invoegen van uw bestrating. Afhankelijk van het type bestrating kunt de stenen inzanden met bijvoorbeeld brekerzand of een speciaal voegmiddel. Het voordeel van een speciaal voegmiddel is dat u geen last meer heeft van onkruid en mieren. Invoegen is niet moeilijk iedereen kan het, je moet er alleen zorg aan besteden. Welk middel u het beste kunt gebruiken is afhankelijk van het type product dat verwerkt is. Hierna kunt u nog licht aftrillen maar dit is in de meeste gevallen niet nodig. Let op: producten zonder facet en afstandhouder, alle siertegels, banenverbanden en alle producten dunner dan 6 cm mogen niet worden afgetrild! Na het aftrillen gooit u het voegmateriaal met een schop over de bestrating. Vervolgens veegt u met een bezem het zand tussen de voegen. Zand dat u overhoudt, gebruikt u om opnieuw in te vegen, net zolang tot u geen opvulmateriaal meer over hebt. Pas als er geen kieren meer zichtbaar zijn na het invegen, bent u klaar met de bestratingsklus. Weet u niet of u de juiste werkwijze hanteert, vraag dan altijd advies aan een ervaren vakman.