Veelgestelde vragen
Tuinaanleg
1. Wat is jullie werkwijze voor Tuinaanleg?
Eerst komt de klant bij ons in de showroom oriënteren en spreekt haar wensen uit. Dan geven wij een indicatieprijs voor het werk op. Ligt dit in de lijn der verwachting van de klant dan komen wij langs om de situatie te bekijken en mee te denken met de klant. Aan de hand hiervan maken wij een offerte. Indien nodig wordt deze aangepast. Dit is allemaal nog vrijblijvend. Zijn wij het eens dan wordt de offerte een order met een vaste prijs opdat u weet waar u aan toe bent. Hierna verzorgen wij alles wat u wenst en wij afgesproken hebben. (Uiteraard mag u ook zelf werk verrichten om kosten te besparen.) Als alles klaar is wordt het werk opgeleverd. Bent u tevreden met het resultaat dan kunt u de factuur als order verwachten.
2. Waar zijn jullie in gespecialiseerd?
Het klinkt raar, maar… ALLES in en om de tuin! Hoe kan dit? Bestrating en het aanleggen ervan is onbetwist ons specialisme. Maar daarnaast zijn wij ook heel goed thuis in de markt. Daarom hebben wij vakmensen om ons heen. Het plaatsen van een aluminium veranda, een hout-beton schutting of houten overkapping, maar ook het verzorgen van de beplanting. Wij verzorgen alles en ook goed! Voor elk onderdeel een echte vakman. Niet één handige Harry die beweert alles te kunnen, maar een netwerk van vakmensen waar wij garant voor staan. Met elkaar voor elkaar! Onze kracht is dan ook dat u bij ons alles onder één dak heeft. Alles op elkaar afgestemd. Dus ons specialisme zijn onze specialisten!
3. Wat is jullie werkgebied?
Achterhoek en Twente. Meestal een straal van 30 km vanaf onze zaak in Borculo. Soms ook verder door het land. Dit is echter afhankelijk van de omvang en het soort project.
Garantie
1. Geeft Willems Sierbestrating garantie op haar producten?
Sommige producten wel en anderen niet. Veel producten zijn geproduceerd op basis van natuurlijke grondstoffen en daarom kunnen wij daar geen garantie op geven. Bij garantieproducten staat er duidelijk aangegeven of er garantie op zit en zo ja hoeveel. Wij werken daarbij altijd met fabrieksgaranties. Bij een garantieclaim dien je altijd de aankoop bon te tonen.
2. Geeft Willems Sierbestrating garantie op de aanleg?
Wij geven garantie op de aangelegde producten, diensten en op verzakkingen. Problemen die na een tijdsbestek van 6 maanden voorkomen zijn meestal niet te wijten aan een professionele aanleg, maar aan andere factoren, zoals de ondergrond, belasting, wortelgroei, mollen en ander ongedierte etc. U kunt er van op aan dat als wij iets maken dat het dan ook goed is en mochten er problemen zijn dan lossen wij die in alle redelijkheid op. Wij kunnen u wel garanderen dat bij normale aanleg er altijd een kans bestaat dat het werk er niet altijd decennia perfect bij ligt.
3. Ik vind mijn bestrating niet mooi, wat nu?
U hebt materialen besteld maar nu het in de tuin ligt, vindt u het niet mooi. Dat is iets waar wij als leverancier weinig aan kunnen doen. Wij adviseren u om altijd eerst goed na te denken voordat u een beslissing neemt. Voorbeeld: U bestelt 30 m² lichte tegels en naderhand beseft u dat de tuin nu toch wel erg licht van kleur is. De gelegde tegels zijn reeds in gebruik en kunnen wij dus niet retour nemen. Wijs daarom ook het advies van de verkoopmedewerker niet van de hand, hij of zij heeft meestal ruime ervaring.
Retourneren
1. Ik heb wat over of wil wat ruilen kan dit?
De bij ons gekochte goederen die u over heeft nemen wij weer in voor 90% van de aanschafwaarde. Retourneren kan binnen 14 dagen op vertoon van de aankoopbon. Artikelen die speciaal door en voor u worden besteld worden niet retour genomen. Veelal zijn dit de duurdere materialen en of materialen met natuurproducten. Alles wat retour gaat moet in de originele verpakking zitten, schoon en onbeschadigd zijn. Wij halen materialen wel retour echter kost u dit extra vrachtkosten!
2. Ik blijk achteraf het verkeerde te hebben besteld, kan Willems Sierbestrating iets voor mij betekenen?
Wanneer u de foutieve bestelling graag wilt laten terugnemen kunt u hiervoor contact opnemen met ons. Wij rekenen hiervoor een bedrag voor verpakking-, administratie- en transportkosten. De kosten die hiervoor berekend worden zijn in overleg. Let er op dat wij alleen materialen terug nemen die niet beschadigd zijn en in nieuwstaat verkeren. Dit is aan ons om te beoordelen.
Bestellen
1. Wat is de minimale bestelhoeveelheid?
Bij Willems Sierbestrating kunt u alle materialen per stuk bestellen tenzij anders vermeld. De meeste bestrating gaat veelal per laag en bij sommige soorten zelfs per pak of deel pak. Dit wordt bij het bestellen aangegeven en u wordt geadviseerd welke hoeveelheid bij u past.
2. Kan ik na het plaatsen mijn bestelling nog wijzigen?
Ja dat kan, voor levering. Eventuele meer- of minderkosten worden bij aflevering verrekend.
3. Ik heb te weinig besteld, wat nu?
Wanneer u dit voor de levering constateert neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. Eventuele meer- of minderkosten worden dan bij aflevering verrekend. Mocht u na levering constateren dat u te weinig heeft besteld, dan kunt u opnieuw een bestelling plaatsen en deze afhalen (mits voorradig) of thuis laten bezorgen. In het laatste geval worden er wel transportkosten berekend.
4. Hoeveel moet ik extra bestellen voor breuk en knip- of snijverlies?
Dit is afhankelijk van het formaat steen en het legpatroon. Gemiddeld kunt u uitgaan van circa 5-10% extra over het totaal oppervlak. Sommige materialen kunnen niet retour, vraag dus van te voren of teveel besteld materiaal retour mogen.. Veelal wordt er net te krap besteld. Dit geeft vaak veel onnodige frustratie dat het werk niet af te krijgen is, maar kost veelal ook nog meer dan een paar extra stenen. De stratenmaker moet terug komen en een extra deel pak kost ook extra bezorgkosten etc. dus bestel niet te krap zodat er wat stenen overblijven, ook voor eventuele reparaties later.
5. Ik wil een product nabestellen, maar deze is niet meer leverbaar, wat nu?
Dit is helaas niet te voorkomen. Door veranderingen op de markt verdwijnen er regelmatig producten uit de collectie. Soms kan het dus voorkomen dat als u een product wilt nabestellen, dat dit niet meer leverbaar is. Tevens zijn aanbiedingen vaak partij aanbiedingen, als deze partij op is, is deze vaak niet meer na te bestellen.
Betalingen
1. Zijn alle prijzen van Willems Sierbestrating inclusief BTW?
Ja, ondanks dat dit in deze markt niet standaard is zijn alle prijzen van Willems Sierbestrating inclusief BTW. (Tenzij anders vermeld.)
2. Is het bij Willems Sierbestrating mogelijk om extra korting te krijgen?
Nee, in principe niet, dit in verband met de scherpe prijzen van Willems Sierbestrating. Onze prijs is gebaseerd op een normale gemiddelde order grootte. Kortingen worden dan ook alleen gegeven indien daar een reden voor is, zoals kostenbesparing in vrachtkosten bij hele grote orders. Wilt u toch extra korting? Geef dit dan van te voren aan, dan maken wij de prijs er na, indien gewenst zelfs met gratis staafmixer. In alle andere gevallen krijgt u een eerlijke prijs en gratis goede service en advies!
3. Kan ik ook na levering betalen?
Ja, u kunt bij Willems Sierbestrating nog gewoon na levering betalen. Zo kunt u zien dat hetgeen wij hebben afgesproken ook geleverd wordt. Wel dient er vooraf een order getekend te worden. Indien u de betaling vergeet te betalen kan de deurwaarder u hiermee zeer succesvol aan onze gemaakte afspraken helpen herinneren.
4. Ontvang ik een officiële factuur van mijn bestelling?
Ja u ontvangt altijd een (digitale) factuur wanneer een bestelling geleverd is. Gelieve bij de betaling dan ook het factuur nr. te vermelden, deze wijkt af van het order nr.
Onderhoud
1. Mag ik een kalkuitbloeiverwijderaar op alle tegels gebruiken?
U mag een kalkuitbloeiverwijderaar niet op kalkhoudende tegels gebruiken, zoals chinees hardsteen, basalt etc.
2. Er groeit groen alg/mos op mijn bestrating, wat nu?
Groene aanslag van algen is zeker geen raar verschijnsel en groeit overal en zeker op sierbestrating. Het ontstaat door vocht wat in de tegels trekt en weer droog wordt. Dit herhaalt zich voortdurend door een (grote) hoeveelheid neerslag in een periode. De mossen en grassen vermengen zich met de nattigheid en verschijnen als groene aanslag aan het oppervlak van de betontegels c.q. stenen. Indien u in een zeer groene (veel bomen, struiken e.d.) omgeving woonachtig bent zal het ook erger zijn als in stedelijke gebieden. Het verwijderen van de aanslag kunt u het beste doen met onze algenreiniger. Voor het onderhoud van uw tuin/terras kunt u dit onbeperkt gebruiken. Verder willen wij benadrukken dat het reinigen met hogedruk ten sterkste wordt afgeraden omdat u hiermee de structuur van de tegel aantast en dit de levensduur zeker niet bevordert.
3. Hoe maak ik mijn bestrating schoon?
Net als in huis is het belangrijk dat u het schoonmaken regelmatig doet. Begin met wekelijks vegen van de bestrating. Gebruik hiervoor een bezem met zachte haren. Veeg wanneer de bestrating droog is. Zorg dat er geen bladeren en vuil op een hoopje blijven liggen. Het looi van de bladeren en vuil zal langzamerhand in de bestrating trekken. Naast het droog vegen, maakt u ook uw bestrating schoon met water, gebruik schoon water (kraan of regenwater) maar geen water uit de sloot. Voor beton- en gebakken bestrating maakt u een sopje van schoon water en allesreiniger. Voor natuursteen gebruikt u alleen water of evt. een speciale reiniger.
4. Ik heb vlekken van bladeren in mijn bestrating. Wat nu?
Pas altijd op voor bladeren en ander organisch afval, sommige soorten bevatten (looi)zuren die in de tegels trekken. Deze (looi)zuren zijn sterker dan een impregneermiddel en/of coating. Het is daarom noodzaak om bladeren zo snel mogelijk van de bestrating te verwijderen. Eventuele vlekvorming zal door regelmatig onderhoud met een terrasreiniger en regen geleidelijk weer verdwijnen.
5. Hoe onderhoud ik beton bestrating en gebakken bestrating?
Het onderhoud van uw terras, oprit of tuinpad kan gebeuren door regelmatig te schrobben met neutrale natuurzeep. Het voedende bestanddeel in deze neutrale natuurzeep, lijnolie, zal zorgen voor bescherming terwijl andere bestanddelen zorgdragen voor reiniging. U dient echter wel rekening te houden met het gegeven dat het gebruik van neutrale natuurzeep een negatief effect kan hebben op de slipweerstand. Mocht er onverhoopt een storende vlek of verkleuring op uw terras, oprit of tuinpad verschijnen is deze in sommige gevallen nog te verwijderen. Dit moet zo snel mogelijk gebeuren. Wij hebben diverse middelen verkrijgbaar om vlekken te verwijderen of de kleur van uw tegels/stenen weer op te halen (coating). Wij adviseren u in ieder geval eerst een teststukje te proberen en het resultaat goed te beoordelen alvorens u overgaat tot reiniging en coaten van een groter oppervlak. Ook hier geldt dat de gebruiksaanwijzing van de fabrikant goed gelezen en opgevolgd dient te worden. Reclamaties die ontstaan zijn door verkeerde toepassing zullen wij niet in behandeling nemen.
6. Hoe onderhoud ik natuursteen?
Het onderhoud van natuursteen is eenvoudig en niet bewerkelijk mits het gekozen product en de afwerking van het oppervlak zijn afgestemd op het verwachtingspatroon en het gebruik. Passend onderhoud zal er echter voor zorgdragen dat u jarenlang plezier zult hebben van uw terras, oprit of tuinpad. De eerste twee maanden alleen met weinig water reinigen opdat het terras, de oprit of het tuinpad optimaal kunnen drogen. Er dienen in deze periode absoluut geen middelen op de bestrating te worden gebruikt die het vochttransport door de tegel kunnen bemoeilijken. Als de bovenstaande periode van circa twee maanden voorbij is adviseren wij ter bescherming van uw natuursteen een neutrale natuurzeep te gebruiken. Tevens willen wij u adviseren de instructies van de zeepfabrikant op te volgen en nooit overmatig aan te brengen. Het onderhoud van uw terras, oprit of tuinpad kan gebeuren door regelmatig te schrobben met neutrale natuurzeep. Het voedende bestanddeel in deze neutrale natuurzeep, lijnolie, zal zorgen voor bescherming terwijl andere bestanddelen zorgdragen voor reiniging. U dient echter wel rekening te houden met het gegeven dat het gebruik van neutrale natuurzeep een negatief effect kan hebben op de slip-weerstand.
Vlek of verkleuring?
Raadpleeg uw vakman! Mocht er onverhoopt een storende vlek of verkleuring op uw terras, oprit of tuinpad verschijnen is deze in sommige gevallen nog te verwijderen. Dit moet zo snel mogelijk gebeuren en is werk voor uw vakman. De vakman zal de methode van reiniging aanpassen aan de oorzaak van de vlek en het type natuursteen. Een ondeskundige zal uw probleem alleen vergroten. Wij adviseren u in ieder geval eerst een teststukje te proberen en het resultaat goed te beoordelen alvorens u overgaat tot reiniging van een groter oppervlak. Ook hier geldt dat de gebruiksaanwijzing van de fabrikant goed gelezen en opgevolgd dient te worden. Reclamaties ontstaan door verkeerde toepassing zullen wij niet in behandeling nemen.
7. Hoe onderhoud ik keramische buitentegels?
Na de eerste schoonmaak van de tegels is het de beurt aan goed onderhoud. Ten slotte wilt u uw tegels altijd mooi houden. Het is daarom handig om duidelijk te hebben welke producten u hiervoor wel en welke u beter niet kunt gebruiken. Belangrijk is om met uw keuze voor schoonmaakproducten rekening te houden met de ingrediënten van deze middelen. Zo vermijdt u best de schoonmaakproducten die met olie zijn gemaakt. Met producten op basis van olie of producten met een olielaag stapel je namelijk al de olielagen langzaam op. Dit heeft als gevolg dat vuil zich gemakkelijk tussen die laagjes door kan nestelen. Niet effectief dus! Daarbij zal uw vloer er als gevolg uitzien alsof het nooit echt schoon is en dat terwijl u er misschien wel heel veel werk aan besteedt. Maar wat gebruikt u dan beter wel voor het schoonmaken van de keramische vloer? Het liefst schaft u hiervoor schoonmaakmiddelen aan die zo neutraal mogelijk zijn. Eenvoudige producten werken het best. Meng deze goed met water en geef de vloer wekelijks een kleine schoonmaakbeurt. Zo blijven uw keramische vloertegels het langste mooi en dat terwijl het u echt niet al te veel moeite kost. De juiste onderhoudsschoonmaak in 3 eenvoudige stappen
Om nog alles samen te vatten is dit uw handige stappenplan voor het schoonhouden van uw keramische tegelvloer.
Stap 1: bepaal de juiste dosering van het schoonmaakproduct. Meng het met water en reinig hiermee één tegel. Hierdoor weet u of het product ook geschikt is voor uw vloer.
Stap 2: gebruik de juiste dosering om de rest van de vloer schoon te maken. Let op: doe niet te grote oppervlakten in één keer. Stukje voor stukje – of in dit geval tegel voor tegel – gaat het best .
Stap 3: spoel de vloer grondig na met warm water. Doe dit voordat het gebruikte schoonmaakproduct is opgedroogd. Klaar? Geniet nu van uw mooi gereinigde vloer!
8. Waarom mag ik sierbeton niet reinigen met een hogedrukreiniger?
Willems Sierbestrating raadt het gebruik van hoge drukreinigers op al haar betonproducten af! Dit omdat de sterke waterstraal van een standaard hogedrukreiniger de cementdeeltjes tussen de kleurmineralen weg spuit. Omdat deze in feite als lijm werken, kunnen korels losraken.
Levering
1. Wanneer wordt mijn bestelling afgeleverd?
Wanneer uw bestelling voorradig is kan Willems Sierbestrating deze binnen 2 dagen leveren. Wanneer uw bestelling niet voorradig is, dan zijn wij afhankelijk van wanneer uw product binnen komt. Wij streven er naar om alles binnen 1 week uit te leveren.
2. Hoe lang is de levertijd voor een product dat niet op voorraad is?
Dat is lastig te zeggen. Dat is afhankelijk van een heleboel factoren, zoals vraag en aanbod, zeetransport, inklaringstijd, droogtijd, productietijd etc. Wij kunnen per product u vertellen wat de levertijd ongeveer is en streven er naar alles binnen 1-2 weken binnen te hebben.
3. Wat zijn de transportkosten voor levering in Nederland?
Willems Sierbestrating levert landelijk. Buiten een straal van 30km rekenen wij geen standaard vrachtkosten maar krijgt u altijd een offerte op maat. Via ons contactformulier kunt u deze ook aanvragen.
4. Kan ik mijn bestelling ook afhalen?
Ja, uw bestelling afhalen is natuurlijk ook mogelijk. Als u aangeeft wanneer u uw bestelling wilt afhalen, dan zorgen wij dat uw bestelling klaarstaat. Ook kunt u een aanhangwagen reserveren en deze gratis lenen om alles netjes heel bij huis te krijgen.
5. Is de door mij opgegeven gewenste afleverdatum ook de definitieve afleverdatum?
In principe is de ogegeven afleverdatum ook de definitieve afleverdatum, echter is dit altijd onder voorbehoud. Er zijn factoren die wij niet in de hand hebben, zoals een kapotte vrachtwagen, levertijden toeleveranciers etc. Daarom is de gewenste afleverdatum nooit een bindend. U kunt een voorkeursdatum aangeven. Wij kunnen echter niet garanderen dat uw bestelling op deze specifieke datum wordt afgeleverd. Uiteraard zullen wij hier wel ons best voor doen en zo veel mogelijk rekening houden met uw voorkeur.
6. Kan ik een tijds- of dagdeel voor de levering aangeven?
Ja, echter zitten hier extra kosten aan verbonden omdat wij dan echt specifiek voor u gaan rijden. Hierdoor kunnen wij moeilijker vrachten combineren en dus niet efficiënt rijden.
7. Moet ik aanwezig zijn op de dag van levering?
Nee. In principe moet er altijd iemand aanwezig zijn om de bestelling te controleren. Mocht dit niet lukken, omdat mensen ook moeten werken of andere tijdsbestedingen hebben dan op ons wachten, dan kunt u dit bij de opdracht ook aangeven. Er wordt dan een losplaats omschreven en de chauffeur zal het daar zo goed mogelijk neer proberen te zetten. De omschrijvingen zij altijd tekstueel, tekeningen kunnen wij niets mee.
8. Tussen welke tijden kan ik mijn bestelling verwachten?
U kunt ons tussen 07.00 en en laat in de avond verwachten. Mocht een en ander tegen zitten en of hebben wij een zeer drukke agenda dan blijven wij doorrijden totdat alle klanten hun spullen hebben en tevreden zijn. Is het de laatste dag van uw bezorgingsafspraak en na 17:00 bel ons dan of er een miscommunicatie is of dat de chauffeur nog onderweg is. Indien de chauffeur onderweg is en de zaak is gesloten dan wordt de telefoon naar hem doorgeschakeld.
9. Wat moet ik doen wanneer ik mijn bestelling geleverd krijg?
U moet controleren of de bestelling schadevrij en conform de pakbon die de chauffeur bij zich heeft is geleverd, vervolgens moet u diezelfde pakbon tekenen voor ontvangst. Als uw bestelling wordt geleverd, wordt uw bestelling nog een keer gecontroleerd. Mocht er tijdens het transport materialen toch beschadigen, meldt dit dan direct aan de chauffeur. Maak een aantekening op de verzendbrief, neem foto’s van de beschadiging en e-mail deze. Let op! Lichte “beschadigingen” zijn niet altijd een probleem. Kleine schade aan de rand of hoek van bijvoorbeeld een tegel kan voorkomen. Het is zonde om deze tegel direct weg te gooien, vaak zijn ze nog prima te gebruiken als zaag- en/of passtuk. Een krasje of breuk bij een opsluitband of vijverrand kan makkelijk worden opgevangen door de banden/randen omgekeerd te gebruiken of te zagen. Wat wij hiermee willen zeggen is dat in de meeste gevallen kleine schade geen probleem is. Komt u toch tekort en kunt u dit niet opvangen met de schadematerialen? Dan kunt u de schadematerialen gratis omruilen bij ons. Meldt dit wel van te voren, dan kunnen wij de tegels voor u bestellen en klaarzetten. Neem altijd de schadematerialen mee. Let op! Materialen die eenmaal zijn verwerkt, zijn als zodanig geaccepteerd en kunnen achteraf nooit een reden tot klacht zijn.
10. Voor wat voor vrachtwagen moet de afleverlocatie toegankelijk zijn?
Willems Sierbestrating levert bijna alles uit met een eigen “kleine” vrachtauto een trekker met oplegger tot 16 meter kan ook mogelijk zijn. De afleverlocatie moet toegankelijk zijn voor een vrachtauto met een lengte van ongeveer 16 meter lang. Het is de verantwoordelijkheid van de koper om hier zorg voor te dragen. De professionele beoordeling van de chauffeur is leidend bij beoordeling of de afleverlocatie op een verantwoorde wijze toegankelijk is. Mocht u twijfelen of uw adres bereikbaar is voor ons transport, geef dit dan bij het plaatsen van uw order aan. Onze kleine vrachtauto is vanwege het zware materiaal nog steeds groter dan de gemiddelde vuilniswagen.
11. Wanneer de aflever locatie niet toegankelijk is voor de vrachtwagen, wat gebeurt er dan?
In dat geval zal de chauffeur uw bestelling op een zo veilig mogelijke locatie te lossen, zo dichtbij als mogelijk bij de afleverlocatie. Of er een geschikte locatie in de buurt is zal in overleg met u gebeuren, de professionele beoordeling van de chauffeur is in deze leidend. Wanneer tijdens levering blijkt dat de gewenste afleverlocatie niet toegankelijk is voor de vrachtwagen en u de bestelling kan nergens goed en veilig geplaatst worden, dan wordt de bestelling mee teruggenomen en worden er extra transportkosten in rekening gebracht.
12. Waar wordt mijn bestelling gelost?
De chauffeur zal uw bestelling zo dicht mogelijk bij de door u gewenste locatie lossen. Alle materialen worden naast de auto gelost, op een voor de auto bereikbare plaats, uitsluitend via een verharde weg. De professionele beoordeling van de chauffeur is leidend bij beoordeling of de afleverlocatie op een verantwoorde wijze toegankelijk is. Er wordt gelost met een kraan. De kraan zit voor of achter op de auto en heeft een reikwijdte van gemiddeld 3 a 4 meter, afhankelijk van de vrachtauto. De materialen worden naast de auto gelost, op een voor de vrachtauto bereikbare plaats, uitsluitend via een verharde weg.
13. Ik constateer een kleurverschil, wat nu of er is er iets anders mis?
Kijk en vergelijk de namen van de kleuren op de bon en op het label van de verpakking. Kleurverschillen tussen div. pallets stenen en klinkers komen vrijwel altijd voor. Meng daarom alle ontvangen pallets met elkaar en zo krijgt u een geheel. Mocht u bij tegels een tintverschil opmerken, maak dan beide tegels nat, is het verschil nu weg dan komt het tintverschil door het vocht. Is het tintverschil verschil klein, meng alle tegels bij het straten en krijg zo één geheel. Is het verschil groot, ga dan niet straten en neem contact op met ons. Wanneer u dit tijdens de levering constateert, dat iets niet klopt dan kunt hier melding van maken bij de chauffeur, tevens dient u contact op te nemen met ons en kunt u eventueel foto’s mailen, wij gaan dan op zoek naar een passende oplossing. Verwerk de stenen niet want verwerken is acceptatie.
14. Willems Sierbestrating heeft verkeerd of te laat geleverd krijg ik een schadevergoeding?
Nee, wij doen ons uiterste best om alles zo goed mogelijk te laten verlopen. Als u er voor kiest uw stratenmaker te laten komen dan is dit op uw verantwoording. Wij adviseren dan ook bestel op tijd en controleer alles. Als u zeker weet dat alles klopt bestel dan pas de stratenmaker of verwijder de oude bestrating. Niet eerder.
Bestratingen
1. Hoeveel zand heb ik nodig onder de bestrating?
Dit is afhankelijk van het product maar ook voornamelijk de belasting. Zorg in de regel voor een zandbed van ca. 20 cm onder uw bestrating. In sommige gebieden is zelfs 10 cm al voldoende dit ligt aan de ondergrond. Voor opritten is een onderlaag van gebroken puingranulaat met een dun laagje zand zeker te adviseren. Ook hebben wij fundatiezand dit is schep zand met deels gebroken betonpuin mede door het cement in de grondstof, zorgt dit voor een kei harde onderlaag. Vergeet het zand niet te verdichten hier voor hebben wij trilplaten te leen.
2. Moet ik gebroken puin gebruiken onder de bestrating?
Het specifieke funderingsadvies is voor elk project afhankelijk van de ondergrond, de toepassing en het gebruikte materiaal. Elke situatie is weer anders. Vraag bij twijfel altijd ons advies. Toch zijn er een aantal vuistregels om de benodigde fundering te bepalen. Hoe zwakker de ondergrond, hoe zwaarder en dikker de fundering moet zijn. Hoe zwaarder de belasting, hoe dikker de fundering moet zijn. Wij adviseren daarom om bijvoorbeeld bij opritten een onderlaag te gebruiken van gebroken puin. Deze onderlaag is meestal 15-30 cm dik en moet goed worden verdicht; meestal wordt hij aangetrild of aangestampt. Heeft de ondergrond een zeer slechte draagkracht, dan kun je het beste anti-worteldoek gebruiken. Door dit kunststof doek onder de fundering aan te brengen, wordt de druk gelijkmatiger verdeeld. Bovendien kan het funderingsmateriaal op deze manier niet in de ondergrond wegzakken. Bovenop het gebroken puin stort je een afwerklaag van zand, bijvoorbeeld ophoogzand of met trasscement gestabiliseerd vloerenzand, afhankelijk van het materiaal dat voor de bestrating is gekozen.
3. Wanneer moet ik cement door het zandbed mengen?
Over het algemeen mengen we alleen trasscement door het zandbed bij het aanleggen van natuursteen tegels van 3 cm dik en bij het aanleggen van een keramiekvloer ultracement of portlandcement een hechtmortel tussen tegel en ondergrond adviezen wij ook zeker.. Gebruik nooit cement door het zandbed bij betonproducten. Verbruik over 5 m2 een zak van 25 kg trasscement door het zand. Na het verwerken de bestrating goed nat maken en de vloer 7 dagen laten uitharden, anders heb je kans dat de bestrating weer los komt te liggen. Tegen het los liggen advizeren wij een hechtmortel, het verbruik hiervan is 25 kg over 7 m2. De hoeveelheid voegmortel is per maat steen weer anders, wij kunnen dit zo voor u uitrekenen.
4. Hoe bestraat ik een wildverband zonder legpatroon?
De kunst van het wildverbandstraten is het beperken van de voegenlengte. Bij een goed gestraat wildverband zijn zowel de horizontale als verticale voegen nooit langer dan 100 cm. Zo ontstaat het mooiste patroon. Zorg dat je van alle formaten gelijkmatig van de pallet afstapelt, dan kom je altijd uit met de geleverde formaten.
5. Welke bestrating mag ik aftrillen?
Over het algemeen geld: Tril geen bestrating af die groter is dan 30×30 cm, dunner is dan 6 cm, natuursteen, gecoate tegels of tegels met leisteenreliëf. Tril ook niet als de bestrating niet recht is aangelegd. Ga omzichtig te werk en gebruik een trilplaat met rubberen mat bij strakke bestrating om beschadigingen aan de deklaag te voorkomen. Gebruik bij de grotere maten geen trilplaat, maar een rubberen hamer. Wij hebben trilplaten met een rubber mat te leen.
6. Kan ik mijn bestrating invoegen met ophoogzand?
Nee, veeg je bestrating niet in met ophoogzand. Je kan invoegen met schoon brekerzand of zilverzand, afhankelijk van het type bestratng. Bij bredere voegen is het ook mogelijk om een inveegsplit, zwartzand of speciale voegmortels te gebruiken. De hoeveelheid voegmortel is per maat steen weer anders, wij kunnen dit zo voor u uitrekenen.
7. Waarom moet ik strakke bestrating zonder facet met een kleine voeg bestraten?
Hiermee vang je de spanningsverschillen op die in tegels kunnen ontstaan door weersinvloeden zoals kou en warmte. Splintervorming van tegels wordt hierdoor verkomen omdat de tegels niet strak tegen elkaar aan liggen en ook worden er kleine maatverschillen met de voeg opgevangen.
8. Kan ik natuursteen tegels op straatzand straten?
Dit is afhankelijk welke natuursteen soort je gaat verwerken. Het advies is om poreuze soorten en lichte soorten zoals licht graniet of marmer te straten in een split bed of een zandbed van vloerenzand gemengd met trasscment.
9. Moet ik mijn bestrating altijd opsluiten?
Om er zeker van te zijn dat de bestrating niet meer verschuift, moet er langs de buitenkant een band worden aangebracht. De bestrating wordt als het ware opgesloten. Hiervoor zijn opsluitbanden verkrijgbaar, ook andere randbegrenzingen, bielzen of stapelblokken kunnen hiervoor dienen. De diepte is afhankelijk van de situatie, ons advies gaat uit naar 1/2, maar zeker voor 1/3 van de hoogte anders heb je hier geen stevigheid van. Meestal gaan opsluitbanden helemaal de grond in. Bij natuursteen bestrating wordt vaak gewerkt met hardsteen opsluitbanden. Opsluitbanden worden meestal iets lager geplaatst dan de bestrating. Je kunt ook kiezen voor kopse opsluiting met waalformaatstenen. Dit is iets minder stevig maar o zo fraai!
10. Hoeveel moet de bestrating aflopen?
Hoewel afhankelijk van de doorlaatbaarheid van de grond en de hoogte van je tuin is het voldoende om uw terras 1 á 2 cm per meter te laten aflopen naar de plaats waarheen je het regenwater wilt geleiden.
11. Kan ik maatverschil verwachten in sierbeton?
Sommige beton- en de meeste natuursteen tegels zijn vaak niet precies op maat, bijvoorbeeld 50 x 50 blijkt 49,9 bij 50,1, let daarop bij het bestraten. Goed uitlijnen van de bestrating is daarom belangrijk. Wil je verschillende kleuren tegels combineren, gebruik dan tegels of stenen uit eenzelfde serie. LET OP in sierbestrating mogen maatverschillen van +/- 3mm voorkomen niet alle bestrating is zo te vleien. Vraag bij aanschaf wat u zelf kunt of dat een vakman aan te bevelen is.
12. Ik constateer een kleurverschil, wat nu?
Kleurverschillen tussen div. pallets stenen en klinkers komen vrijwel altijd voor. Meng daarom alle ontvangen pallets met elkaar. Mocht je bij tegels een tintverschil opmerken, maak dan beide tegels nat, is het verschil nu weg dan komt het tintverschil door het vocht. Is het tintverschil verschil klein, meng dan alle tegels bij het straten en krijg zo één geheel. Is het verschil groot, ga dan niet straten en neem contact op met ons. LET OP verwerking is acceptatie!
Natuursteen
1. Wat is gezoet?
De tegels worden na het zagen gepolitoerd en verkrijgen door dit procedé een mooie intens donkere kleur. Het oppervlak vertoont een kleine, lichte weerspiegeling en is effen en mat. Blootgesteld aan weersinvloeden worden de tegels lichter.
2. Wat is facet?
Facet is een strakke randafwerking, waarbij de bovenkant van de rand een schuin aflopend vellingrandje heeft van ongeveer 2mm.
3. Wat is getrommeld?
Getrommeld is een klassieke randafwerking, waarbij de rand van de tegel handmatig of met een machine bewerkt wordt om deze een ouder en klassiek uiterlijk te geven. Het verschil tussen handgetrommeld en machine getrommeld is dat bij handgetrommeld enkel de rand van de tegel handmatig wordt bewerkt., waardoor alleen deze rand ruw wordt. Bij machine getrommeld wordt het hele product in een machine bewerkt, hierbij wordt zowel de rand als het oppervlakte ruwer gemaakt.
4. Wat is gebrand en geborsteld?
Een vlam wordt onder een hoek van 45° op de plaat gericht. De thermische schok veroorzaakt het wegspringen van de oppervlakkige korrels, wat een specifieke ruwe textuur teweegbrengt. Na het branden worden de tegels geborsteld. Door het borstelen wordt het oppervlak zachter en fijner gemaakt en komt de kleur van de natuursteen weer beter tot hun recht. Het borstelen gebeurt met behulp van abrasieve borstels onder hoge druk. De tegels met gebranden geborsteld oppervlak zijn ideaal voor intensief gebruikt, krasbestendig en kleurvast.
5. Zijn alle natuursteensoorten vorstbestendig?
Ja, ons assortiment natuursteen materialen zijn allemaal vorstbestendig en uitermate geschikt voor buiten.
6. Kan ik de natuursteentegels schoonhouden met een hogedrukspuit?
Ja, dit is mogelijk.
7. Wat zijn de eigenschappen van Chinees hardsteen tegels?
Chinees hardsteen is niet zo slijtvast als basalt of graniet. Echter, hardsteen is alsnog slijtvast te noemen ten opzicht van zandsteen en sommige leisteensoorten. Chinees hardsteen tegels met gezoet oppervlak is gevoelig voor vergrijzing, Chinees hardsteen tegels met gebrand en geborsteld oppervlak maar ook gezandstraald en getrommeld oppervlak zijn kleurvast. Chinees hardsteen tegels zijn in de gezoete versie niet krasbestendig. Bij de gebrand en geborstelde of gezandstraald Chinees hardsteen vallen eventuele krassen veel minder op. De donkere Chinees hardsteen tegels kunnen behoorlijk in temperatuur stijgen bij een felle zon. De hardheid van een steen wordt bepaald door zowel de dichtheid als de hoeveelheid kalk van de betreffende steen. Aangezien de dichtheid van Chinees hardsteen relatief laag is ten opzichten van de andere natuursteen soorten en de hoeveelheid kalk relatief hoog is, kunnen we spreken van een relatief lage hardheid ten opzicht van graniet of basalt. Chinees hardsteen tegels kunt u behandelen met een impregneer/kleurverdieper.
8. Wat zijn de eigenschappen van Basalt tegels?
Basalt tuintegels zijn krasbestendig. Bij de Basalt gebrand+geborstelde uitvoering treed er geen vergrijzing op. Bij de gezoete basalt producten na verloop van tijd wel, maar minimaal. Basalt kan in temperatuur stijgen bij een felle zon. Basalt is één van de meest slijtvaste natuursteen soorten die er bestaan.
9. Wat zijn de eigenschappen van Graniet tegels?
Alle granietsoorten zijn slijtvast. Wel is het ene soort harder als het ander. Graniet tegels zijn krasbestendig. Nee, bij Graniet tegels vergrijzen niet. De donkere Graniet tegels kunnen in temperatuur stijgen bij een felle zon.
10. Wat zijn de eigenschappen van Leisteen tegels?
Leisteen is niet echt slijtvast. Dit komt doordat deze natuursteen is opgebouwd uit laagjes. Soms kunnen er laagjes door weersinvloeden los laten (bladeren). Echter, de laag hieronder is identiek kwa kleur en struktuur, dus dit gaat niet ten koste van de kwaliteit van de tegel. Bij Leisteen tegels kunnen krassen optreden, echter vallen deze krassen nauwelijks op. De Leisteen tegels zijn niet echt gevoelig voor vergrijzing/verkleuring, verkleuring is dan ook minimaal. De donkere Leisteen tegels kunnen in temperatuur stijgen bij een felle zon.
11. Wat zijn de eigenschappen van Marmer tegels?
Marmer is als het om slijtvast gaat te vergelijken met Chinees hardsteen omdat Marmer geen al te harde steen is. Echter zijn ze prima te gebruiken voor buitentoepassingen. De Marmer tegels zijn niet krasbestendig omdat er altijd iets harder is dan steen. Echter vallen krassen nauwelijks op, omdat de tegels reeds verouderd zijn. Nee, de Marmer tegels zijn niet echt gevoelig voor vergrijzing/verkleuring, de tegels verkleuren dan ook minimaal. De Marmer tegels kunnen in temperatuur stijgen bij een felle zon.
12. Wat zijn de eigenschappen van Kwartsiet tegels?
Kwartsiet is een hele harde leisteensoort en een van de meest slijtvaste natuursteensoorten die er bestaan. Kwartsiettegel zullen nauwelijks krassen vertonen vanwege de hardheid van de steen. Bij de kwartsiet tegels treed er nauwelijks verkleuring op. De tegels zullen iets lichter worden, maar minimaal. Kwartsiet kan in temperatuur stijgen bij een felle zon.
13. Er zitten vlekken op mijn bestrating, wat nu?
Gebruik een sopje van water met groene zeep en probeer hiermee de vlekken eruit te ‘boenen’. Mocht dit niet werken dan hebben wij diverse speciale reinigingsmiddelen verkrijgbaar. Let op! Speciale schoonmaakmiddelen altijd eerst uitproberen op een onopvallend stukje bestrating.
14. Er groeit groen alg/mos op mijn bestrating, wat nu?
Groene alg groeit overal en zeker op sierbestrating. Wel is het van de ene soort makkelijker te verwijderen dan van de andere. De alg groeit met name als het langere tijd vochtig is en als de zon weinig schijnt. Met name dus in de herfst en in de winter en het begin van het voorjaar. Het verwijderen van de aanslag kan u het beste doen met onze algenreiniger. Gebruik de alg-verwijderhaar altijd eerst op een klein onopvallende stukje in de tuin om te kijken of het product de kleur en de structuur van de tegel niet aantast.
Grind en split
1. Moet ik anti-worteldoek aanbrengen onder grind of split?
Ja, dat is zeker aan te raden. Het voornaamste nut is de vermenging met de ondergrond tegen te gaan. In vochtige periodes zullen onkruidzaadjes ontkiemen wanneer ze terecht komen op de grindverharding. Dit is zeker het geval bij kalkhoudende gesteentes. Echter door aanwezigheid van anti-worteldoek onder het grind of split zal worteling bemoeilijkt worden. Dit heeft als gevolg dat de wortels van onkruiden zich hoofdzakelijk in de grind- of splitlaag zullen concentreren. Aangezien het anti-worteldoek perfect waterdoorlatend is, zullen veel onkruiden tijdens een droge periode al snel een gebrek aan water vertonen, waardoor het merendeel vanzelf zal uitdrogen en afsterven. De overbijvende onkruiden kunnen gemakkelijk verwijderd worden doordat de wortels zich niet kunnen vastzetten in een grindbodem.
2. Hoe moet ik de grindverharding met grindplaten onderhouden?
Na aanleg van de verharding is het raadzaam om regelmatig de toplaag (de laag van 3cm die boven de grindplaten uitkomt) te inspecteren. De toplaag heeft tot doel om rechtstreeks contact tussen rijdende lasten en grindstabilisatieplaten te voorkomen en tevens de platen onzichtbaar te maken. In de eerste periode na plaatsing zal het grind nog zakken door natuurlijke compactatie zodat de platen kunnen komen bloot te liggen. In dit geval zal niet alleen om esthetische redenen maar tevens uit functioneel oogpunt het grind aangevuld moeten worden. Bij frequent gebruik is het raadzaam om op regelmatige basis de toplaag te egaliseren. Dit kan heel snel en eenvoudig uitgevoerd worden met behulp van een hark of schep.
3. Hoeveel grind of split heb ik nodig?
Wanneer je een tuinpad, oprit of parkeerplaats met grind of split wilt gaan aanleggen wil je uiteraard weten welke hoeveelheid je moet bestellen. Om uit te rekenen hoeveel grind of split je nodig hebt, heb je het aantal vierkante meters nodig en de aan te vullen hoogte in meter. Het aantal vierkante meters vermenigvuldig je met de aan te vullen hoogte in meters. De uitkomst van deze berekening is de benodigde hoeveelheid kubieke meters grind/split (m3). Een voorbeeld: Je hebt een voortuin van 4m bij 5m. Deze wil je gaan bedekken met 5cm grind of split. Om de benodigde hoeveelheid grind of split hiervoor uit te rekenen, doe je het volgende: 4m x 5m = 20m2. 20m2 x 0,05m = 1m3. Je hbt dus totaal 1m3 grind of split nodig voor je voortuin in dit geval. Aanvullend kun je de volgende informatie aanhouden: • Je kunt uitgaan van 75kg per m2. Je bedekt dus ±20m2 met 1m3 grind of split. Met 1 minibag a 0,5 m3 bedek je ±10m2. Met een midibag a 0,6 m3 bedek je ±12m2. • De benodigde laagdikte is 5-7cm. Leg je het dunner, dan heb je kans dat je de ondergrond (anti-worteldoek e.d.) ziet. Leg je het veel dikker, dan wordt het onprettig indien je er met de fiets of auto overheen rijdt.
4. Welke maat grind/split kan ik het beste nemen?
Grind wordt gezeefd in diverse formaten, split wordt in de groeve gebroken in diverse formaten en verder gesorteerd op korrelgrootte. De korrelgrootte wordt aangegeven met twee getallen en meestal in millimeters. Het eerste getal geeft de minimale korrelgrootte aan, het tweede getal de maximale korrelgrootte. Welke maat grind de meest geschikte maat voor u is, hangt af van de toepassing en van uw wensen. Grind 30/60mm is bijvoorbeeld te grof om te belopen, maar is prachtig als siertoepassing. Een voorbeeld van korrelgroottes van grind of split: 8/16 – dit wil zeggen dat de kleinste korrel 8 mm diameter is en de grootste 16 mm, en het bevat ook alles wat tussen de 8 en de 16mm ligt. 8/16mm is de standaardgrootte van grind en split en deze maat wordt het meeste toegepast in de tuin etc. Let op: dit is een zeefmaat! De grootte kan dus verschillen, afhankelijk van de manier waarop de korrel door de zeef valt.
5. Hoe dik moet grind of split liggen?
Dat is afhankelijk van de toepassing waarvoor het grind/split gebruikt wordt. Je kunt het volgende aanhouden: Bij een tuinpad en oprit waar alleen op gelopen of gefietst wordt: Bij dit type licht gebruik is de standaard laagdikte 5cm. Qua maat grind zijn er veel mogelijkheden: alles tussen 2mm en 32mm is mogelijk. Siertuin welke niet belopen wordt: De standaard laagdikte is 5cm. Grind en split tussen 20mm en 40mm vragen een dikkere laagdikte van 6-7cm. Grotere maten: afhankelijk van de maat ±6-10cm. Tip: in bedrijfstuinen ziet men vaak dat gekozen wordt voor een grote laagdikte met een groot formaat waarmee het bijna geheel onderhoudsvrij wordt omdat onkruid geen kans krijgt! Oprit en parkeerplaats waarop gereden wordt: Hiervoor wordt een laagdikte van 7cm aanbevolen. Formaten tussen 8-20mm kunnen het beste gebruikt worden, zoals de maat 8/16. Let op een fundering met gebroken puin, dit is nodig voor de stabiliteit. Om het geheel berijdbaar en spoorvrij te maken, is het gebruik van grindplaten aan te raden.
6. Hoe leg ik een tuinpad, oprit of parkeerplaats met grind/split aan?
Het aanleggen van een tuinpad, oprit of parkeerplaats met grind is afhankelijk van hoe zwaar de oprit belast gaat worden. Hieronder vindt je aanleginstructies voor verschillende belastingen. De aanleg van een tuinpad of siertuin met geen of lichte belasting: Het aanleggen van een tuinpad of siertuin is zeer eenvoudig. Om te beginnen zorg je voor een goede en vlakke ondergrond, dit kan zand of grond zijn. Daarop leg je anti-worteldoek om onkruidgroei tegen te gaan. Op het anti-worteldoek strooi je eenvoudigweg het grind of split. Leg het grind of split ± 5cm dik voor een goede bedekking. De aanleg van een oprit of parkeerplaats met matig tot zware belasting: Voor de aanleg van een oprit of parkeerplaats waarop bijvoorbeeld auto’s gaan rijden, dien je allereerst een goede fundering aan te leggen om verzakkingen en ongelijkheden na verloop van tijd te voorkomen. Voor een fundering wordt meestal gebroken puin (ook wel menggranulaat genoemd) gebruikt men een laagdikte van 20-25cm. Dit geheel wordt aangetrild met een trilplaat. Bovenop het gebroken puin leg je anti-worteldoek. Hierop kun je eventueel grindplaten leggen voor een betere stabiliteit en drukbelasting en het creëren van een spoorvrije oprit of parkeerplaats. Op het anti-worteldoek of de grindplaten strooi je het grind of split. Je hebt zo een zeer onderhoudsarme halfverharding gecreëerd! Hou als laagdikte ± 7cm. aan. Er zijn diverse formaten grind/split mogelijk voor op een oprit, de maat 8/16 is de standaardmaat en zeer geschikt om met auto’s e.d. op te rijden.
7. Zit er statiegeld op een Big Bag?
Nee, wij rekenen geen statiegeld over een Big Bag. Leveringen in Big Bag is een stukje service naar de klant toe, je kunt de Big Bag aan ons retourneren of u mag de Big Bag zelf houden.
Siertegels en Sierbetonstenen
1. Waarom moet ik strakke bestrating zonder facet met een kleine voeg bestraten?
Hiermee vangt u de spanningsverschillen op die in tegels kunnen ontstaan door weersinvloeden zoals kou en warmte. Splintervorming van tegels wordt hierdoor voorkomen en er worden ook eventuele kleine maatverschillen opgevangen.
2. Hoeveel moet ik extra bestellen voor breuk en knip- of snijverlies?
Dit is afhankelijk van het formaat steen en het leg patroon. Gemiddeld kunt u uitgaan van 5-10% extra over het totaal oppervlak.
3. Kan ik maatverschil verwachten in sierbeton?
Sommige beton- en de meeste natuursteen tegels zijn vaak niet precies op maat, bijvoorbeeld 50 x 50 blijkt 49,9 bij 50,1, let daarop bij het bestraten. Goed uitlijnen van de bestrating is daarom belangrijk. Wilt u verschillende kleuren tegels combineren, gebruik dan tegels of stenen uit eenzelfde serie. Ook mag er bij sierbestrating een dikteverschil in de tegel van +/- 3mm zitten. Sommige producten kunt u dan ook beter door een vakman laten verwerken. Vraag bij aanschaf naar de maatvastheid van een product.
4. Ik constateer een kleurverschil, wat nu?
Kleurverschillen tussen div. pallets stenen en klinkers komen vrijwel altijd voor. Meng daarom alle ontvangen pallets met elkaar en zo krijgt u een geheel. Mocht u bij tegels een tintverschil opmerken, maak dan beide tegels nat, is het verschil nu weg dan komt het tintverschil door het vocht. Is het tintverschil verschil klein, meng alle tegels bij het straten en krijg zo één geheel. Is het verschil groot, ga dan niet straten en neem contact op met ons.
5. Ik zie een witte uitslag op mijn sierbestrating, wat nu?
Witte uitslag, betonuitslag, kalkuitslag komt voor op nieuwe betonmaterialen zowel in de sierbestrating als in de bouw. Deze uitslag kan als hinderlijk worden ervaren op donkere gekleurde tegels of juist op licht gekleurde omdat het dan lijkt of er weinig kleur in de bestrating zit. Echter deze uitslag verdwijnt in loop van de tijd.
6. Er zit een haarscheurtje in een tegel, wat nu?
Haarscheurtjes ontstaan tijdens het uitharden van het beton en kunnen zichtbaar zijn als het product vochtig is. Een product wordt niet geruild omdat er een haarscheur zichtbaar is.
7. Hoe maak ik mijn bestrating schoon?
Net als in huis is het belangrijk dat u het schoonmaken regelmatig doet. Begin met wekelijks vegen van de bestrating, gebruik hiervoor een bezem met zachte haren. Veeg wanneer de bestrating droog is. Zorg dat er geen bladeren en vuil op een hoopje blijft liggen, het loog van de bladeren en vuil zal langzamerhand in de bestrating trekken. Naast het droog vegen, maakt u ook uw bestrating schoon met water, gebruik schoon water (kraan of regenwater) maar geen water uit de sloot. Voor beton- en gebakken bestrating maakt u een sopje van schoon water en allesreiniger. Voor natuursteen gebruikt u alleen water of evt. een speciale reiniger. Willems Sierbestrating raadt het gebruik van hoge drukreinigers op al haar beton producten af! Dit omdat de sterke waterstraal van een standaard hogedrukreiniger de cementdeeltjes tussen de kleurmineralen weg spuit. Omdat deze in feite als lijm werken, kunnen korels losraken.
8. Kan mijn bestrating verkleuren?
Alle betonproducten gaan verkleuren, de vraag is alleen hoe sterk. Dit is afhankelijk van het product, de situatie (veel zon, veel schaduw) etc. Of een betonsteen door en door gekleurd is maakt niet uit, verkleuren kan het altijd. Over het algemeen zijn het de genuanceerde artikelen die het meeste verkleuren. De kleuren worden valer van kleur en daarom is de nuancering na verloop van tijd minder opvallend. Egale kleuren zullen ook valer worden, maar zeer gering en dit zal niet echt opvallen. Het enige wat niet of nauwelijks verkleurd zijn de tegels met een natuursteen toplaag, zoals Geosteen.
Kunstgras
1. Is kunstgras duur ten opzichte van echt gras?
Kunstgras is uiteraard een redelijke investering maar deze moet vooral op lange termijn worden bekeken. Door goedkoper, minder intensief onderhoud, de mogelijkheid tot multifunctioneel gebruik en de constante bespeelbaarheid biedt een kunstgrasveld een hoger ‘rendement’. Kunstgras is UV bestendig. Het gras zal niet verkleuren en kan tegen de meest zware weersomstandigheden zoals regen, sneeuw en zon. Zo heeft u jaren lang plezier van uw gras en behoud het zijn natuurlijke uitstraling. Ons kunstgras is nauwelijk te onderscheiden van echt gras. Veelal verkopen wij kunstgras op rol. Deze voorraad soorten zijn zeer aantrekkelijk geprijsd.
2. Kunnen mollen een kunstgrasveld beschadigen?
Een kunstgrasmat wordt in principe op dezelfde manier gemaakt als een tapijt. De kunstvezels worden in een doek getuft en nadien verstevigd met een latexlaag. Deze “backing” is zo stevig dat mollen hier niet doorheen kunnen graven. Wel kunnen de mollen de ondergrond aantasten waardoor er verzakkingen optreden. Wilt u dit voorkomen, dan raden wij aan om het kunstgras in stabilisatiezand te leggen (vloerenzand en cement).
3. Wat zijn de voordelen van kunstgras?
– Nooit meer grasmaaien en randjes knippen – Nooit meer sproeien – Nooit meer verticuteren en bemesten – Nooit meer onkruid verwijderen – Geen problemen meer met te veel zon of te veel schaduw – Het hele jaar door een mooi groen verzorgd gazon – Het zwembadje kan de gehele zomer blijven staan – Bestand tegen alle weersomstandigheden – Zeer geschikt voor speeltoestellen – Ideaal voor kinderen om op te spelen, voelt zacht aan en schuurt niet – UV bestendig, kleurvast – Milieuvriendelijk – Zeer onderhoudsvriendelijk – Lange levensduur (10 tot 15 jaar) – Geen oorzaak van allergieën zoals hooikoorts – Eenvoudig zelf aan te leggen – Grote toepasbaarheid
4. Waar kan kunstgras toegepast worden?
Kunstgras kan in principe overal toegepast worden waar gras gewenst is maar waar door diverse reden geen echt gras gelegd kan worden. Enkele voorbeelden: – Tuin – Speelveld – Onder speeltoestel – Onder of rondom zwembad – Balkon – Dakterras – Daktuin – Beursstand – Camping – Vakantiepark – Horeca gelegenheden
5. Kan ik zelf kunstgras aanleggen?
Met onze duidelijke instructie kunt u zelf het kunstgras installeren, zeker wanneer het oppervlakte niet breder is dan de rol (4 meter). Bij grotere oppervlakte met veel hoeken dan raden wij het aan om het te laten aanleggen. Kunstgras kan in elke gewenste vorm worden gesneden. U kunt voor kunstgras het best een zandondergrond gebruiken van stabilisatiezand (zand en cement) of brekerzand met een diepte van +/- 10 cm. Het zand goed globaal egaliseren. Tril het zand aan voor een betere verdichting. Egaliseer het oppervlak nauwkeurig. Wanneer de tuin breder is dan de rolbreedte van het kunstgras dan wordt dit opgelost door 2 delen kunstgras met elkaar te verbinden door middel van een lijmband. Wanneer dit op de juiste manier gebeurt is dit nauwelijks zichtbaar.
6. Hoe moet ik kunstgras onderhouden?
Natuurlijk heeft kunstgras ook onderhoud nodig, zij het minimaal. Het is verstandig om bladeren, stokjes en andere natuurlijke materialen regelmatig te verwijderen zodat het ontstaan van onkruid en schimmel wordt tegen gegaan. Doe dit bij voorkeur met een bladblazer. Regelmatig opborstelen van het gras met een harde bezem zorgt ervoor dat de graspolen mooi en natuurlijk overeind blijven staan. De rug van het kunstgras is voorzien van gaatjes, dit zorgt ervoor dat het water makkelijk kan weg stromen.
7. Groeit er onkruid in/op het kunstgras?
Onder het kunstgras wordt drukverdelend doek (Anti Worteldoek) aangebracht voor de stabiliteit, dit zorgt er ook voor dat er geen onkruid van onder uit kan ontkiemen. Echter omdat het kunstgras met rond zand (instrooizand) wordt ingestrooid kan worden, bestaat de mogelijkheid dat zaden die in het gras waaien ontkiemen. Deze onkruiden kunnen echter nauwelijks wortelen en zijn derhalve makkelijk te verwijderen of zullen in de zomer snel verdrogen.
8. Is het mogelijk om een zwembad voor langere periode op het gras te laten staan?
Het is geen enkel probleem om voor een langere periode een zwembad(je) op het kunstgras te laten staan. Nadat u het zwembad verwijderd heeft moet u alleen even de graspolen overeind borstelen.
Anti worteldoek
1. Helpt Anti-worteldoek onder de bestrating tegen onkruid?
Anti worteldoek om onkruidgroei tussen de bestrating tegen te gaan is volkomen onzinnig. Dit wordt slechts uit commercieel oogpunt aangeraden of door onvoldoende vakkennis. Onkruid wat tussen de bestrating groeit ontstaat door zaden die van boven af op de bestrating vallen en ontkiemen tussen de voegen van de stenen. Je kunt wel anti worteldoek onder het straatwerk leggen als je veel last hebt van mollen of muizen. Deze graven gangen onder je nieuwe straatwerk en er zullen dan verzakkingen ontstaan. Door gebruik van anti worteldoek zullen de stenen waaronder de gangen zijn gegraven opgevangen worden door het doek waardoor eventuele verzakkingen minder erg zullen zijn. Ook is door het gebruik van Anti-worteldoek onder de bestrating de drukverdeling gunstiger, waardoor de bestrating minder snel zal gaan verzakken. Echter gewoon een goede ondergrond maken werkt het beste.
2. In welke afmeting is Anti Worteldoek beschikbaar?
Anti Worteldoek is verkrijgbaar per m2. Wij leveren Anti-worteldoek in breedtes van 50/100/150/200 of 420 cm. Het Anti Worteldoek is verpakt op een rol, wij kunnen elke gewenste lengte voor je op maat afsnijden tot 100 meter.
3. Is Anti Worteldoek waterdoorlatend?
Ja, Anti Worteldoek is waterdoorlatend. Anti worteldoek is geweven plastic dat wel water maar geen licht en wortelgroei doorlaat.
4. Moet ik anti-worteldoek aanbrengen onder grind of split?
Ja, dat is zeker aan te raden. Het voornaamste nut is de vermenging met de ondergrond tegen te gaan. In vochtige periodes zullen onkruidzaadjes ontkiemen wanneer ze terecht komen op de grindverharding. Dit is zeker het geval bij kalkhoudende gesteentes. Echter door aanwezigheid van anti-worteldoek onder het grind of split zal worteling bemoeilijkt worden. Dit heeft als gevolg dat de wortels van onkruiden zich hoofdzakelijk in de grind- of splitlaag zullen concentreren. Aangezien het anti-worteldoek perfect waterdoorlatend is, zullen veel onkruiden tijdens een droge periode al snel een gebrek aan water vertonen, waardoor het merendeel vanzelf zal uitdrogen en afsterven. De overblijvende onkruiden kunnen gemakkelijk verwijderd worden doordat de wortels zich niet kunnen vastzetten in een grindbodem.
Overkapping / Veranda
1. Plaatsen jullie ook overkappingen en veranda's?
Ja of het nu gaat om een aluminium veranda of een Lariks Douglas overkapping met dakpannen en schuurtje. Alles is mogelijk, wij verzorgen alles van A-Z van simpel kapje tot specialistisch maatwerk.
2. Heb ik een vergunning nodig voor een overkapping?
Of u een vergunning nodig heeft hangt af van de aard en omvang van de bouw en natuurlijk van de regels die gelden binnen uw gemeente. Houdt u er wel rekening mee dat het verkrijgen van een vergunning wel 6 tot 8 weken kan duren vanaf het moment van aanvragen. In de meeste gevallen bent u vergunningsvrij. Voor meer informatie kunt u kijken op. www.omgevingsloket.nl
3. Wat is de levertijd van een overkapping?
Een aluminium of houten overkapping als bouwpakket heeft bijna altijd een levertijd van nog geen week.
Hout-betonsysteem en betonschuttingen
1. Is het betonsysteem makkelijk te plaatsen?
Het betonsysteem is niet gemakkelijk te plaatsen. Met name het stellen van de palen kan door het gewicht de nodige problemen opleveren. Alle betonmaterialen voor dit systeem zijn zeer zwaar. Wij adviseren daarom om het betonsysteem te laten plaatsen door een specialist, uiteraard kunnen wij dit ook voor u verzorgen.
2. Is het antraciet-kleurige betonsysteem kleurvast?
De antraciet kleur is ontwikkeld op basis van kleurstoffen, de kleurstoffen maken de kleur zo diep als hij is. Door de UV-straling en weersinvloeden kunnen de kleurstoffen gaan vervagen.
3. Moet er standaard beton aan de palen worden gestort?
Bij vaste grond is beton aan de palen niet nodig omdat zandgrond heel stabiel is. Echter kan een extra betonvoet geen kwaad. Bij klei- en veengrond wordt geadviseerd wel beton aan de palen te plaatsen. U heeft 1 zak van 25 kg nodig per paal. U kunt bij een offerte ook aangeven dat u wilt dat Jonk de betonmortel verzorgt tegen meerprijs.
4. Hoe monteer ik een deur aan een betonnen paal?
Aan de paal monteert u een grenen houten geschaafde regel of hardhouten geschaafde ligger. Deze monteert u ook aan de andere paal en ook aan de bovenzijde zodat u een hout frame krijgt. Nu kunt u gemakkelijk de deur afmonteren.
Gebakken bestrating
1. Wat betekent getrommeld?
Bakstenen worden over het algemeen getrommeld. Dit wordt gedaan om 2 redenen. Enerzijds om de stenen een authentiek uiterlijk te geven, anderzijds om de kleurenschakeringen te mixen zodat er een mooie nuance ontstaat. De pallets met stenen worden door een grote “droogtrommel” gehusseld. Hierdoor ketsen alle steentjes tegen elkaar aan waardoor de randjes een lichte karteling krijgen. Vervolgens worden deze weer op pallets gestapeld.
2. Zijn de gebakken stenen geschikt voor een oprit?
Gebakken klinkers zijn daarvoor zeer geschikt. Elke gangbare auto en caravan kan er moeiteloos op staan. En de kleur blijft mooi! Als voorbeeld: Een 6,5cm hoge waal kent een buig strekkracht van een 8cm dikke betontegel. Als u bijvoorbeeld een zware SUV rijdt is een hoogte van minimaal 6,5cm aan te raden. Wanneer u met een heftruck/ vrachtwagens over uw oprit moet rijden raden wij minimaal 8,5cm hoge stenen aan.
3. Hoeveel moet ik extra bestellen voor breuk en knip- of snijverlies?
Dit is afhankelijk van het formaat steen en het legpatroon. Gemiddeld kun je uitgaan van 5-10% extra over het totaal oppervlak.
4. Ik constateer een tintverschil, wat nu?
Tintverschillen tussen div. pallets stenen en klinkers komen vrijwel altijd voor. Meng daarom alle ontvangen pallets met elkaar en zo krijgt u een geheel. Mocht je bij de stenen een tintverschil opmerken, maak de stenen dan nat, is het verschil nu weg dan komt het tintverschil door stof of vocht. Is het tintverschil verschil klein, meng alle tegels bij het straten en krijg zo één geheel. Is het verschil groot, ga dan niet straten en neem contact op met ons. Want verwerken is acceptatie!
5. Verkleurt gebakken bestrating erg?
Nee het is gebakken klei wat van nature zijn kleur al heeft. Het heeft geen kunstmatige kleurstoffen en is in basis een natuurproduct. Doordat het geen samengestelde steen is mag je gebakken bestrating dus ook met een hogedrukspuit reinigen.
Kantopsluiting en Elementen
1. Hoe diep moeten palissaden- of opsluitbanden in de grond gezet worden?
Dit is afhankelijk van de situatie, ons advies gaat uit naar 1/2, anders heeft u hier geen stevigheid van. Meestal gaan opsluitbanden helemaal de grond in.
2. Moet ik mijn bestrating altijd opsluiten?
Om er zeker van te zijn dat de bestrating niet meer verschuift, moet er langs de buitenkant een band worden aangebracht. De bestrating wordt als het ware opgesloten. Hiervoor zijn opsluitbanden verkrijgbaar, andere randbegrenzingen, bielzen of stapelblokken voldoen ook prima. Bij natuursteen bestrating wordt vaak gewerkt met hardsteen opsluitbanden. Opsluitbanden worden meestal iets lager geplaatst dan de bestrating. U kunt ook kiezen voor kopse opsluiting met waalformaatstenen. Dit is iets minder stevig maar o zo fraai!
3. Hoeveel muurelementen heb ik nodig?
Om te berekenen hoeveel muurelementen u nodig heeft hebben we hieronder een voorbeeld neergezet. Als u dezelfde stappen neemt met uw eigen ontwerp, kunt u op deze manier uitrekenen hoeveel elementen u nodig heeft. Stel, u wilt een bak maken van ongeveer 3,6 bij 2,4 meter. U wilt dat deze ongeveer een halve meter hoog wordt. U kiest voor een blok van 15 x 15 x 60 cm. Om te berekenen hoeveel elementen er nodig zijn moeten we eerst berekenen hoeveel elementen er per zijde nodig zijn. Daarvoor moeten we de lengte van de zijdes door 60 cm delen. Een ter verduidelijking: 360/60 = 6 elementen. 240/60 = 4 elementen. 360/60 = 6 elementen. 240/60 = 4 elementen. De hoogte is ongeveer een halve meter. Let er op dat de eerste laag elementen voor 50% wordt ingegraven in verband met de stabiliteit. 1 blok is 15 cm hoog. Voor een hoogte van 50 cm moet u dus de helft van de hoogte van de biels bij de hoogtemaat optellen, in dit geval 50+7,5 = 57,5 cm. 57,5/15 = 3,83 elementen. Dit ronden we af naar 4. De hoogte wordt dan 52,5 cm. Hoeveel muurelementen heeft u nodig? 2 x breedtekant van 6 elementen = 12 elementen 2 x lengtekant van 4 elementen = 8 elementen Totaal per laag = 20 elementen Totaal voor 4 lagen = 60 elementen.
4. Wat voor ondergrond gebruik ik voor een muurtje van muurelementen of stapelblokken?
Muurelementen en stapelblokken kunt u eenvoudig in een ondergrond van straatzand plaatsen. Alle muurelementen stapelt u op een goed verstevigde ondergrond tot een opbouwhoogte van circa 50 cm. Om te stapelen vanaf een stabiele ondergrond adviseren wij u om onder de onderste laag elementen in een goed aangetrild zandbed een rij tegels of opsluitbanden plat neer te leggen en hier de onderste laag muurelementen op te verlijmen. Oude tegels ter fundatie hebben wij meestal wel op voorraad en kunnen als service gratis afgehaald worden.
5. Wat voor ondergrond gebruik ik voor muurtjes hoger dan 50 cm?
Als u hoger gaat stapelen dan 50 cm, is een fundering een vereiste. Een goede fundering maakt u door een geul in de grond te graven van minimaal 60 cm diep (vorstgrens). Stamp de ondergrond goed aan, breng een betonwapening aan en stort hierop de betonspecie. Strijk de betonspecie goed waterpas af en houd tijdens het uitharden van het beton de specie vochtig. Na een paar dagen is de fundering voldoende uitgehard om uw muur er op te kunnen metselen of verlijmen. Een goede fundering is twee tot drie keer zo breed als de muur die u er op wilt bouwen.
6. Wat voor lijm kan ik het beste gebruiken om de elementen te verlijmen?
Om muurelementen te verlijmen hebben wij veel soorten steenlijm in het assortiment. Allen zijn uitermate geschikt om muurelementen te verlijmen. De Tubes steenlijm zijn kant en klaar. U spuit met een kitspuit pistool strepen op de droge en stofvrije stenen, en stapelen maar. elke steen licht aankloppen, laten drogen en… klaar. Voor grotere hoeveelheden is een poederlijm handig, ook geschikt is voor stoffige en natte stenen. Poederlijm is verpakt in emmers van 15 KG. Doe de inhoud in een speciekuip of een andere emmer, voeg water toe en meng het geheel goed. U kunt de Steenlijm gemakkelijk aanbrengen met een troffel of een lijmkam. PU-lijn is ook zeer sterk en makkelijk te verwerken. Het werkt het zelfde als pur alleen zit het naar verloop van tijd echt muurvast.
Big Bag’s
1. Zit er statiegeld op een Big Bag?
Nee, wij rekenen geen statiegeld over een Big Bag. Leveringen in Big Bag is een stukje service naar de klant toe, je kunt de Big Bag aan ons retourneren of je mag de Big Bag zelf houden.
2. Hoeveel kuub is een big bag?
Onze big bags worden verkocht veel maten. Met regelmaat ontvangen we de vraag hoeveel kuub (m3) een big bag is en hoeveel kilo een big bag weegt. Een volle Big Bag van 1m3 zand, grind, grond of split weegt ca.1500 kilo, afhankelijk van het soortelijk gewicht van het product. Enkele producten zoals schelpen, lava of boomschors hebben een laag soortelijk gewicht. Een volle big bag weegt hier tussen de 200 en 700kg. De meest voorkomende maten van onze big bags zijn; 1m3, 2/3m3, 1/2m3, 1/3m3. De aangegeven gewichten bij de producten zijn bij benadering, er kunnen geen rechten aan worden ontleend.