Logo Willems SierbestratingLogo Willems SierbestratingLogo Willems SierbestratingLogo Willems Sierbestrating
  • Home
    • ACTIE
  • (Gratis) Diensten
    • Goed avies
    • Lenen materiaal
    • Afvoeren van oude bestrating
    • Tuinschetsservice
    • Zaagservice
    • Bezorgen
  • Aanleg
    • Portfolio
    • Oriëntatie tot realisatie
    • All inn
    • Schuttingen
    • Veranda’s & overkappingen
  • Tips & Adviezen
    • Algemene bestratings tips
    • Steensoorten
    • Legverbanden
    • Onderhoud
    • Groene aanslag
    • Kalkuitbloei
  • Informatie
    • Over ons
    • Historie
    • Onze leveranciers
    • Veel gestelde vragen
    • Retourneren
  • Contact
✕

Backup

  • Home
  • Backup

Anti worteldoek

1Is Anti Worteldoek waterdoorlatend?
Ja, Anti Worteldoek is waterdoorlatend. Anti worteldoek is geweven plastic dat wel water maar geen licht en wortelgroei doorlaat.
2In welke afmeting is Anti Worteldoek beschikbaar?
Anti Worteldoek is verkrijgbaar per m2. Wij leveren Anti-worteldoek in breedtes van 105 cm of 210 cm. Het Anti Worteldoek is verpakt op een rol, wij kunnen elke gewenste lengte voor je op maat afsnijden tot 100 meter.
3Helpt Anti-worteldoek onder de bestrating tegen onkruid?
Anti worteldoek om onkruidgroei tussen de bestrating tegen te gaan is volkomen onzinnig. Dit wordt slechts uit commercieel oogpunt aangeraden of door onvoldoende vakkennis. Onkruid wat tussen de bestrating groeit ontstaat door zaden die van boven af op de bestrating vallen en ontkiemen tussen de voegen van de stenen. Je kunt wel anti worteldoek onder het straatwerk leggen als je veel last hebt van mollen of muizen. Deze graven gangen onder je nieuwe straatwerk en er zullen dan verzakkingen ontstaan. Door gebruik van anti worteldoek zullen de stenen waaronder de gangen zijn gegraven opgevangen worden door het doek waardoor eventuele verzakkingen minder erg zullen zijn. Ook is door het gebruik van Anti-worteldoek onder de bestrating de drukverdeling gunstiger, waardoor de bestrating minder snel zal gaan verzakken.

Bestellen

1Hoe kan ik bij Sierbestrating Jonk bestellen?
Je kunt bij ons op 4 verschillende manieren bestellen: Via onze website: www.jonksierbestrating.nl Via email: almere@jonksierbestrating.nl voor bestellingen via ons filiaal Almere. info@jonksierbestrating.nl voor bestellingen via ons filiaal Edam. schagen@jonksierbestrating.nl voor bestellingen via ons filiaal Schagen. vijfhuizen@jonksierbestrating.nl voor bestellingen via ons filiaal Vijfhuizen. Telefonisch: 036-5375563 voor bestellingen via ons filiaal Almere. 0299-372499 voor bestellingen via ons filiaal Edam. 0224-296222 voor bestellingen via ons filiaal Schagen. 023-5581212 voor bestellingen via ons filiaal Vijfhuizen. Je brengt een bezoek aan een onze vestigingen om je bestelling in de winkel te plaatsen
2Wat is de minimale bestelhoeveelheid?
Bij Sierbestrating Jonk kun je alle materialen per stuk bestellen tenzij anders vermeld.
3Kan ik na het plaatsen mijn bestelling nog wijzigen?
Ja dat kan, tot 24 uur voor levering. Eventuele meer- of minderkosten worden bij aflevering verrekend.
4Tot wanneer kan ik mijn bestelling nog aanpassen?
Je kunt je bestelling tot 24 uur voor levering nog aanpassen. Op de dag van levering is het niet meer mogelijk om je bestelling aan te passen omdat deze dan al verpakt, afgestapeld en/of geladen is.
5Ik heb te weinig besteld, wat nu?
Wanneer je dit voor de levering constateert neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. Eventuele meer- of minderkosten worden dan bij aflevering verrekend. Mocht je na levering constateren dat je te weinig heeft besteld, dan kun je opnieuw een bestelling plaatsen en deze afhalen (mits voorradig) bij een van onze vestigingen of thuis laten bezorgen. In het laatste geval worden er wel transportkosten berekend.
6Kan ik mijn bestelling kosteloos annuleren?
Dit kan kosteloos tot 24 uur voor levering, tenzij je een bestelling plaatst met artikelen die niet tot ons standaard assortiment horen.
7Op welke termijn kan ik mijn bestelling annuleren?
Je kunt je bestelling tot 24 uur voor de afgesproken leverdatum kosteloos annuleren, tenzij je een bestelling heeft geplaatst met artikelen die niet tot ons standaard assortiment horen.
8Ik wil mijn bestelling annuleren, maar ik heb al betaald. Krijg ik mijn geld gewoon terug?
Wanneer je de bestelling annuleert zal Sierbestrating Jonk het reeds door jou betaalde bedrag terugstorten minus eenmalig €3,50 transactiekosten. Let er op dat u je bestelling minimaal 24 uur voor de afgesproken leverdatum annuleert. Op de dag van aflevering kunt je de bestelling niet meer annuleren. Let op! Als je een bestelling hebt geplaatst met artikelen die niet tot ons standaard assortiment horen, dan kan de order niet geannuleerd worden.
9Wanneer je de bestelling annuleert zal Sierbestrating Jonk het reeds door jou betaalde bedrag terugstorten minus eenmalig €3,50 transactiekosten. Let er op dat u je bestelling minimaal 24 uur voor de afgesproken leverdatum annuleert. Op de dag van aflevering kunt je de bestelling niet meer annuleren. Let op! Als je een bestelling hebt geplaatst met artikelen die niet tot ons standaard assortiment horen, dan kan de order niet geannuleerd worden.
Op aanvraag kunnen we een legpatroon mee leveren. Wij leveren echter geen legpatroon bij een wildverband. Een wildverband legpatroon is namelijk altijd gebasseerd op een bepaald vlak, meestal van 9 m2 (300x300 cm). Dit zou inhouden dat je na deze 3 meter een lijn van 3 meter krijgt. Een andere reden is dat een legpatroon vaak een andere verhouding heeft kwa formaten. Je komt dan tijdens het leggen nooit uit met de geleverde formaten. Het mooiste wildverband creeër je door de lijnen zoveel mogelijk te onderbreken. Stapel alle formaten gelijkmatig af en je komt altijd uit en je hebt dan altijd het mooiste verband.
10Hoeveel moet ik extra bestellen voor breuk en knip- of snijverlies?
Dit is afhankelijk van het formaat steen en het legpatroon. Gemiddeld kun je uitgaan van circa 2 m2 extra over het totaal oppervlak. Sommige materialen kunnen niet retour, dus bijhalen is vaak makkelijker dan retourneren of overhouden.
11Kan ik een proefmonster ophalen of opgestuurd krijgen?
Proefmonsters kunnen tegen borg afgehaald worden. Wij sturen geen proefmonsters op.
12Ik wil een product nabestellen, maar deze is niet meer leverbaar, wat nu?
Dit is helaas niet te voorkomen. Door veranderingen op de markt verdwijnen er regelmatig producten uit de collectie. Soms kan het dus voorkomen dat als je een product wilt na bestellen, dat deze niet meer leverbaar is. Tevens zijn outletproducten en aanbiedingen vaak partij aanbiedingen, als deze partij op is is deze vaak niet meer na te bestellen.

Bestratingen

1Hoeveel zand heb ik nodig onder de bestrating?
Zorg voor een zandbed van ca. 20 cm onder uw bestrating.
2Hoe bestraat ik een wildverband zonder legpatroon?
De kunst van het wildverbandstraten is het beperken van de voegenlengte. Bij een goed gestraat wildverband zijn zowel de horizontale als verticale voegen nooit langer dan 100 cm. Zo ontstaat het mooiste patroon. Zorg dat je van alle formaten gelijkmatig van de pallet afstapeld, dan kom je altijd uit met de geleverde formaten.
3Welke bestrating mag ik aftrillen?
Over het algemeen geld: Tril geen bestrating af die groter is dan 30x30 cm, dunner is dan 6 cm, natuursteen, gecoate tegels of tegels met leisteenreliëf. Tril ook niet als de bestrating niet recht is aangelegd. Ga omzichtig te werk en gebruik een trilplaat met rubberen mat bij strakke bestrating om beschadigingen aan de deklaag te voorkomen. Gebruik bij de grotere maten geen trilplaat, maar een rubberen hamer.
4Wanneer moet ik cement door het zandbed mengen?
Over het algemeen mengen we alleen trasscement door het zandbed bij het aanleggen van natuursteen tegels van 3 cm dik en ultracement bij het aanleggen van een keramiekvloer. Gebruik nooit cement door het zandbed bij betonproducten.
5Hoeveel trasscement verbruik ik bij het bestraten van een natuursteen terras?
Verbruik over 5 m2 een zak van 25 kg trasscement door het zand. Na het verwerken de bestrating goed nat maken en de vloer 7 dagen laten uitharden, anders heb je kans dat de bestrating weer los komt te liggen.
6Kan ik mijn bestrating invoegen met ophoogzand?
Nee, veeg je bestrating niet in met ophoogzand. Je kan invoegen met schoon brekerzand of zilverzand, afhankelijk van het type bestratng. Bij bredere voegen is het ook mogelijk om een inveegsplit, zwartzand of speciale voegmortels te gebruiken.
7Waarom moet ik strakke bestrating zonder facet met een kleine voeg bestraten?
Hiermee vang je de spanningsverschillen op die in tegels kunnen ontstaan door weersinvloeden zoals kou en warmte. Splintervorming van tegels wordt hierdoor verkomen omdat de tegels niet strak tegen elkaar aan liggen en ook worden er kleine maatverschillen met de voeg opgevangen.
8Kan ik natuursteen tegels op straatzand straten?
Dit is afhankelijk welke natuursteen soort je gaat verwerken. Het advies is om poreuze soorten en lichte soorten zoals licht graniet of marmer te straten in een split bed of een zandbed van vloerenzand gemengd met trasscment.
9Hoe diep moeten palissaden- of opsluitbanden in de grond gezet worden?
Dit is afhankelijk van de situatie, ons advies gaat uit naar 1/2, maar zeker voor 1/3 van de hoogte anders heb je hier geen stevigheid van. Meestal gaan opsluitbanden helemaal de grond in.
10Moet ik mijn bestrating altijd opsluiten?
Om er zeker van te zijn dat de bestrating niet meer verschuift, moet er langs de buitenkant een band worden aangebracht. De bestrating wordt als het ware opgesloten. Hiervoor zijn opsluitbanden verkrijgbaar, stalen randbegrenzingen, bielzen of stapelblokken. Bij natuursteen bestrating wordt vaak gewerkt met hardsteen opsluitbanden. Opsluitbanden worden meestal iets lager geplaatst dan de bestrating. Je kunt ook kiezen voor kopse opsluiting met waalformaatstenen. Dit is iets minder stevig maar o zo fraai!
11Moet ik gebroken puin gebruiken onder de bestrating?
Het specifieke funderingsadvies is voor elk project afhankelijk van de ondergrond, de toepassing en het gebruikte materiaal. Elke situatie is weer anders. Vraag bij twijfel altijd ons advies. Toch zijn er een aantal vuistregels om de benodigde fundering te bepalen. Hoe zwakker de ondergrond, hoe zwaarder en dikker de fundering moet zijn. Hoe zwaarder de belasting, hoe dikker de fundering moet zijn. Wij adviseren daarom om bijvoorbeeld bij opritten een onderlaag te gebruiken van gebroken puin. Deze onderlaag is meestal 15-30 cm dik en moet goed worden verdicht; meestal wordt hij aangetrild of aangestampt. Heeft de ondergrond een zeer slechte draagkracht, dan kun je het beste anti-worteldoek gebruiken. Door dit kunststof doek onder de fundering aan te brengen, wordt de druk gelijkmatiger verdeeld. Bovendien kan het funderingsmateriaal op deze manier niet in de ondergrond wegzakken. Bovenop het gebroken zand stort je een afwerklaag van zand, bijvoorbeeld ophoogzand of met trasscement gestabiliseerd vloerenzand, afhankelijk van het materiaal dat voor de bestrating is gekozen.
12Hoeveel moet de bestrating aflopen?
Hoewel afhankelijk van de doorlaatbaarheid van de grond en de hoogte van je tuin is het voldoende om uw terras 1 á 2 cm per meter te laten aflopen naar de plaats waarheen je het regenwater wilt geleiden.
13Kan ik maatverschil verwachten in sierbeton?
Sommige beton- en de meeste natuursteen tegels zijn vaak niet precies op maat, bijvoorbeeld 50 x 50 blijkt 49,9 bij 50,1, let daarop bij het bestraten. Goed uitlijnen van de bestrating is daarom belangrijk. Wil je verschillende kleuren tegels combineren, gebruik dan tegels of stenen uit eenzelfde serie.
14Ik constateer een kleurverschil, wat nu?
Kleurverschillen tussen div. pallets stenen en klinkers komen vrijwel altijd voor. Meng daarom alle ontvangen pallets met elkaar. Mocht je bij tegels een tintverschil opmerken, maak dan beide tegels nat, is het verschil nu weg dan komt het tintverschil door het vocht. Is het tintverschil verschil klein, meng dan alle tegels bij het straten en krijg zo één geheel. Is het verschil groot, ga dan niet straten en neem contact op met een van onze vestigingen.
15Er zitten roestpitjes in mijn bestrating, wat nu?
Het kan voorkomen dat er bij de productie van een betonproduct een klein stukje ijzer vanuit de grondstoffen in het betonproduct voorkomt. In contact met regen kunnen dan roestpitjes ontstaan. Je kan deze pitjes gemakkelijk verwijderen met een schroevendraaier. Lukt dit niet, verwijder de roest dan zoveel mogelijk en dek het plekje af met blanke nagellak.

Betalingen

1Zijn alle prijzen van Sierbestrating Jonk inclusief BTW?
Ja, alle prijzen op de website van Sierbestrating Jonk zijn inclusief BTW.
2Zijn de prijzen van Sierbestrating Jonk altijd hetzelfde?
De op de website vertoonde prijzen kunnen onder invloed van meerdere factoren veranderen. Denk hierbij aan prijsverhogingen van grondstoffen als zand, cement, ijzer etc, veranderingen in de wisselkoers, verhoging van de kosten van zeevrachttransport, afnemende voorraad bij natuursteengroeven etc. Wanneer je een bestelling hebt geplaatst, dan zal de prijs van die bestelling uiteraard niet mee veranderen met een eventuele prijsverhoging, m.u.v. wettelijke regelingen of bepalingen of een vorm van overmacht. Zie ook de algemene voorwaarden. Gelukkig komen prijsveranderingen niet regelmatig voor. Daarnaast zullen wij altijd de scherpst mogelijke prijs aan blijven bieden. Sierbestrating Jonk koopt tevens regelmatig partijen op, deze worden tegen bodemprijzen verkocht, zie aanbiedingen. Voor de aanbiedingen gelden de prijzen zolang de voorraad strekt.
3Is het bij Sierbestrating Jonk mogelijk om extra korting te krijgen?
In principe niet, dit in verband met de scherpe prijzen van Sierbestrating Jonk.
4Hoe kan ik bij Sierbestrating Jonk betalen?
Sierbestrating Jonk biedt verschillende betalingsopties. Betaling vooraf via Ideal of creditcard. Betaling vooraf via bankoverschrijving. Betaling vooraf aan kantoor contant op per pin. Betaling bij aflevering, contact of per mobiele pin.
5Kan ik ook na levering betalen?
Nee, je kunt bij Sierbestrating Jonk niet na levering betalen. Wel bij aflevering.
6Wanneer mijn betaling niet op tijd binnen is, wordt mijn bestelling dan wel geleverd?
Nee, je bestelling kan pas worden geleverd wanneer wij de betaling binnen hebben.
7Ontvang ik een officiële factuur van mijn bestelling?
Je ontvangt altijd een digitale factuur wanneer je een bestelling plaatst bij Sierbestrating Jonk, op aanvraag kan Sierbestrating Jonk een factuur op briefpapier meegeven aan de chauffeur.

Big Bag's

1Zit er statiegeld op een Big Bag?
Nee, wij rekenen geen statiegeld over een Big Bag. Leveringen in Big Bag is een stukje service naar de klant toe, je kunt de Big Bag aan ons retourneren of je mag de Big Bag zelf houden.
2Hoeveel kuub is een big bag??
Onze big bags worden verkocht twee maten. Met regelmaat ontvangen we de vraag hoeveel kuub (m3) een big bag is en hoeveel kilo een big bag weegt. Al onze big bags of het nu zand, split, grind, grond of andere producten in big bag zijn worden afgevuld tot één kuub of een halve kuub. Sommige grindproducten worden ook afgevuld tot 800kg, ofwel 0,6m3. Het soortelijk gewicht van een kuub, bijvoorbeeld een kuub zand is afhankelijk van het product. Zo weegt een big bag zand gemiddeld 1400 kilo en een Big Bag Grind gemiddeld rond de 1500 kilo.
3Wat is het gewicht van een 1m3 Big Bag??
Een volle Big Bag van 1m3 zand, grind, grond of split weegt tussen de 1400 en 1700 kilo, afhankelijk van het soortelijk gewicht van het product. Enkele producten zoals schelpen, houtsnippers of boomschors hebben een laag soortelijk gewicht. Een volle big bag weegt hier tussen de 200 en 700kg. De aangegeven gewichten bij de producten zijn bij benadering, er kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Composiet

1Waarom is composiet van Jonk beter dan composiet van andere aanbieders?
Laat je niet verleiden door goedkopere aanbieders van hout/kunststof composiet. De kwaliteit van hout/kunststof composiet heeft te maken met de ingredienten die er voor gebruikt worden. Door research, tests en ervaring heeft Jonk een product ontwikkeld wat tot de top hoort op het gebied van hout/composiet materiaal. Sierbestrating Jonk is dan ook één van de weinigen die een constante kwaliteit levert en heeft hiervoor diverse testen doorlopen bij laboratoria. Wij van Jonk staan daarom ook volledig achter het product.
2Wat zijn de voordelen van composiet vlonderplanken t.o.v. hardhouten vlonderplanken?
Composiet vlonderplanken zijn constant van structuur en kleur (enige verkleuring is echter niet uit te sluiten, echter zullen de delen lang niet zo sterk verkleuren als hardhouten planken). Composiet vlonderplanken splinteren niet wat een groot voordeel is wanneer er veel met blote voeten op gelopen wordt. De oppervlakte van de composiet vlonderdelen worden (meestal) niet glad na een regenbui en de vlonders hebben een moderne 'look'. In tegenstelling tot hardhout worden composiet vlonderplanken met clips gemonteerd waarbij er nauwelijks tot geen bevestigingsmaterialen te zien zijn. Composiet vlonderplanken zijn in zeer onderhoudsarm en hebben nauwelijks last van alg- of schimmelaangroei.
3Kan ik zelf eenvoudig een composiet terras aanleggen?
Jazeker, een composiet terras aanleggen is bijzonder goed zelf te doen (mits je een beetje handig bent). Alles wat je nodig hebt is een decoupeer- of afkort-zaag, een schroefmachine, waterpas en wat handgereedschap. Een leginstructie is gratis bij ons af te halen of te downloaden op de productpagina!
4Worden er voor de productie van composiet extra bossen gekapt?
Nee, onze composiet vlonderplank bestaat voor 60% uit bamboe vezels. Deze bamboevezels zijn afkomstig uit de industrie, zoals zaagsel tijdens het vervaardigen van bamboe meubelen en vloeren. Het bamboe wordt hiermee voor 100% gebruikt en dus volledig gerecycled. Er wordt door en voor ons productie proces van composiet vlonderplanken dus geen extra bossen gekapt. De planken zijn FSC gecertificeerd.
5Hoe reken ik uit wat ik nodig heb?
Om te bepalen wat je nodig heeft voor je terras kunt u de volgende standaard gegevens gebruiken. • 3,7 m¹ composiet plank p/m² • 3,3 m¹ composiet onderbalk p/m² • 0.5 m¹ hoekprofiel • 2 start clips • 11 clips p/m² • 23 rvs schroeven p/m² • 1 m² worteldoek
6Hoe onderhoud ik mijn composiet terras?
Composiet behoeft weinig tot geen onderhoud. Wanneer je composiet terras in een schaduwrijke omgeving ligt kan het zijn dat er na verloop van tijd een lichte groene aanslag verschijnt. Deze kan eenvoudig met een sopje van groene zeep en een harde nylon bezem worden verwijderd.
7Wordt mijn composiet terras glad na een regenbui?
Composiet wordt niet glad als het nat is, het materiaal is niet poreus zoals hout en zal wanneer het nat wordt veel minder vocht opnemen. We gebruiken onze composiet vlonderplanken zeer veel langs zwembaden. Uitglijden behoort dus tot het verleden!
8Ik lees veel op internet over het kromtrekken van composiet, hoe zit dat?
Er zijn veel composietproducten op de markt die kromtrekken. Pas daarom op voor composiet producten met lage kwaliteit (lage prijs). Deze kunnen kromtrekken, scheuren en verkleuren. Composietplanken Sierbestrating Jonk kunnen wel gaan uitzetten en inkrimpen (zoals al het composiet), maar gering. Het zal daarom bij een goede verwerking daarom niet kromtrekken. Een Unique composiet schutting zal niet of nauwelijks krom gaan staan, omdat de planken dankzij het uitgekiende systeem een mogelijkheid hebben tot uitzetten en inkrimpen.

Dierenverblijven

1Wat is de levertijd van een dierenverblijf?
De levertijd van een dierenverblijf is afhankelijk van het model. De levertijd bedraagt gemiddeld 7 werkdagen.
2Mijn konijn knaagt veel, ook aan het hok! Wat kan ik daar aan doen?
Konijnen knagen graag, en zetten ook vaak hun tandjes in het konijnenhok. Meestal stopt het ergste knagen na een week of twee, als het hok helemaal eigen is gemaakt door het konijn. Zorg daarom voor voldoende andere knaagmogelijkheden.
3Kan mijn konijn ontsnappen uit een hok of ren door te graven?
In onze dierenverblijven zit onderin geen bodem. Konijnen hebben graven als natuurlijk instinct en kunnen dus gaten gaan graven en op die manier ontsnappen. Wil je dit voorkomen? Graaf gaas in of leg gaas op de bodem van het hok. Ook tegels kunnen als ondergrond voor een ren, hierop slijten de nagels van de konijnen ook nog eens.
4Kun je de dierenverblijven ook gemonteerd leveren?
Dit is tegen een redelijke vergoeding mogelijk.
5Worden de dierenverblijven kant en klaar geleverd of zijn het bouwpakketten?
Alle dierenverblijven worden standaard geleverd als bouwpakket.
6Er zitten scheuren in mijn tuinhout, wat nu?
Door verschillen in dichtheid van hout, gaat het krimpen en zwellen nooit helemaal gelijkmatig. Zodoende kunnen er zichtbare scheurtjes ontstaan. De constructieve eigenschappen van het hout worden hierdoor niet beïnvloed dus het is geen rede tot klacht.

Douglas hout

1Gaat Douglashout langer mee dan grenen- en vurenhout?
Douglashout is een hardere naaldhoutsoort dan grenen en vuren en gaat daarom langer mee.
2Hoe duurzaam is Douglashout?
Douglashout valt in duurzaamheidklasse 3. Dit betekent dat het een matig-goede duurzame houtsoort is die 10-15 jaar mee kan gaan. Ter vergelijking, Vuren of Grenen vallen in duurzaamheidklasse 5 en ons hardhout in duurzaamheidsklasse 2. De verhoogde duurzaamheid heeft deze houtsoort te danken aan het hoog percentage kernhout wat gevormd wordt. Kernhout heeft in tegenstelling tot spinthout gunstige duurzame eigenschappen. Het kernhout bevat hars en verhardt zich naar verloop van tijd. Een schimmel die uiteindelijk tot rotting van het hout kan leiden heeft door deze eigenschappen minder vat op het hout waardoor het langer meegaat.
3Waar komt Douglashout vandaan?
De Douglasspar groeit voornamelijk in West-Europa. In o.a. Duitsland, Frankrijk, België en Nederland is de Douglasspar veel aangeplant.
4Verkleurd Douglashout in de loop der tijd?
Ja, In de loop der tijd zullen de delen die direct/indirect blootgesteld zijn aan de uv-straling van de zon en door vocht verkleuren. Het kleuren van het douglashout met bijvoorbeeld Embadecor kan dit proces tegengaan.
5Er zitten scheuren in het Douglas hout, is dit normaal?
Ja, bij douglashout is er meer sprake van scheurvorming in vergelijking met ander houtsoorten, dit is vanwege de hardheid van douglas niet te voorkomen.
6Als ik hout bestel, ben ik er dan zeker van dat alle palen, planken en balken recht zijn?
Iedere bestelling wordt door ons personeel zorgvuldig samengesteld. Tijdens dit klaarzetten zorgen we ervoor dat alles wordt gecontroleerd. Beschadigde materialen worden hierbij apart gehouden. Je krijgt dus altijd een pakket met de best bruikbare planken. Echter is hout een natuurproduct en daarom kunnen wij niet garanderen dat alle producten even recht zijn.
7Is het hout van Sierbestrating Jonk op verantwoorde wijze gekapt?
Sierbestrating Jonk betrekt haar hout uitsluitend bij fabrikanten en leverancier uit productiebossen met verantwoorde kap. Wij streven er naar om het tuinhout te leveren onder PEFC- en FSC keurmerk.
8Moet Douglas tuinhout nog behandeld worden?
Douglas Tuinhout is te verkrijgen als verduurzaamd geïmpregneerd en blank. Douglas hoef je niet te behandelen. Echter als je het hout niet behandeld, dan vergrijst het hout. Behandelen met een beits of olie verlengt de levensduur van het product.
9Kan Douglas tuinhout kromtrekken?
Ja, alle houtsoorten kunnen kromtrekken. Bij geschroefde toepassingen is het gevaar op kromming relatief kleiner.
10In het Douglas tuinscherm bevinden zich planken met verschillende tinten. Hoe kan dit?
Hout is een natuurproduct en heeft dus een grote kleurschakering, waardoor het scherm zeer levendig toont. De kleurverschillen zullen in de loop der tijd overigens veel minder worden of zelfs geheel verdwijnen ivm de vergrijzing van het product.
11Er zitten scheuren in de douglas palen. Hoe erg is dat?
Als ze verticaal zijn, dan zijn het natuurlijke droogscheuren die absoluut niets afdoen aan de kracht van het hout. “Hout is een levende grondstof”, “hout werkt”. Uitspraken als deze weerspiegelen de grote waarde die men aan de grondstof hout toekent. Hout is een materiaalsoort dat zich aanpast aan de omstandigheden van de omgeving en op veranderingen reageert. Dit wordt extra duidelijk tijdens langdurige warme, droge periodes, aangezien er dan vaker scheuren in het hout voor kunnen komen. Deze scheuren verdwijnen grotendeels weer zo gauw een dergelijke droge periode weer voorbij is. Scheuren zijn echter niet de (ongewenste en slechts op de koop toegenomen) “keerzijde van de medaille”; scheuren in het hout zijn veel meer het logische gevolg en consequentie van het gebruik van een natuurlijke grondstof. En bovenal: Scheuren in loodrechte palen leveren geen gevaar op! Dit wordt bevestigd door de DIN gebruikersraad in haar onderzoek in 1988. Scheuren ontstaan, en ze veranderen.

Garantie

1Geeft Sierbestrating Jonk garantie op haar producten?
Sommige producten wel en anderen niet. Veel producten zijn geproduceerd op basis zijn van natuurlijke grondstoffen en daarom kunnen wij daar geen garantie op geven. Bij garantieproducten staat er duidelijk aangegeven of er garantie op zit en hoeveel. Wij werken daarbij altijd met fabrieksgaranties. Bij een garantieclaim dien je altijd de aankoopbon te tonen.
2Ik vind mijn bestrating niet mooi, wat nu?
Je hebt materialen besteld maar nu het in de tuin ligt, vindt je het niet mooi. Dat is iets waar wij als leverancier weinig aan kunnen doen. Dus altijd eerst goed nadenken voordat je een beslissing neemt. Voorbeeld: Je besteld 30 m² lichte tegels en naderhand besef je dat de tuin nu toch wel erg licht van kleur is. De gelegde tegels zijn reeds in gebruik en kunnen wij dus niet retour nemen. Wijs daarom ook het advies van de verkoopmedewerker niet van de hand, hij of zij heeft meestal ruime ervaring.

Gebakken bestrating

1Wat betekent getrommeld?
Bakstenen worden over het algemeen getrommeld. Dit wordt gedaan om 2 redenen. Enerzijds om de stenen een authentiek uiterlijk te geven, anderzijds om de kleurenschakeringen te mixen zodat er een mooie nuance ontstaat. De pallets met stenen worden door een grote “droogtrommel” gehusseld. Hierdoor ketsen alle steentjes tegen elkaar aan waardoor de randjes een lichte karteling krijgen. Vervolgens worden deze weer op pallets gestapeld.
2Zijn de gebakken stenen geschikt voor een oprit?
Alle gebakken klinkers zijn daarvoor geschikt. Elke gangbare auto en caravan kan er moeiteloos op staan. Als voorbeeld: Een 6,5cm hoge waal kent een buig strekkracht van een 8cm dikke betontegel. Als u bijvoorbeeld een zware SUV rijdt is een hoogte van 6,5cm aan te raden. Wanneer u met een heftruck/ vrachtwagens over uw oprit moet rijden raden wij 8,5cm hoge stenen aan.
3Hoe zwaar wegen gebakken klinkers?
Je kunt uitgaan van: 8,5 cm hoge klinkers (waaltjes, dikformaten, keiformaten) wegen 180 kg per m2 6,5 cm hoge klinkers (waaltjes, dikformaten, keiformaten) wegen 130 kg per m2 6 cm hoge klinkers (waaltjes, dikformaten, keiformaten) wegen 117 kg per m2
4Hoeveel moet ik extra bestellen voor breuk en knip- of snijverlies?
Dit is afhankelijk van het formaat steen en het legpatroon. Gemiddeld kun je uitgaan van 1-2 m2 extra over het totaal oppervlak.
5Ik constateer een tintverschil, wat nu?
Tintverschillen tussen div. pallets stenen en klinkers komen vrijwel altijd voor. Meng daarom alle ontvangen pallets met elkaar en zo krijgt u een geheel. Mocht je bij de stenen een tintverschil opmerken, maak de stenen dan nat, is het verschil nu weg dan komt het tintverschil door stof of vocht. Is het tintverschil verschil klein, meng alle tegels bij het straten en krijg zo één geheel. Is het verschil groot, ga dan niet straten en neem contact op met een van onze vestigingen.
6Mag ik mijn gebakken bestrating met een hogedrukspuit reinigen?
Ja dat mag.

Geïmpregneerd Tuinhout

1Wat zijn de kosten die verbonden zijn aan het op maat zagen van mijn bestelling?
De kosten zijn erg afhankelijk van de gekozen product en het aantal te zagen stuks. Daarom is de prijs altijd op aanvraag. Echter adviseren wij om schermen op het werk in te korten, omdat de exacte maten van uw houtwerk in de realiteit vaak anders zijn als op tekening.
2Hoe diep moeten de palen van mijn schutting de grond in?
Tuinschermen hebben meestal een hoogte van 180 m. In de regel worden voor rechtschermen palen van 300cm gebruikt. Bij een toogscherm worden worden palen van 275 cm gebruikt. Gebruik liever hardhouten palen dan geïmpregneerde palen ivm de levensduur.
3Als ik hout bestel, ben ik er dan zeker van dat alle palen, planken en balken recht zijn?
Iedere bestelling wordt door ons personeel zorgvuldig samengesteld. Tijdens dit klaarzetten zorgen we ervoor dat alles wordt gecontroleerd. Beschadigde materialen worden hierbij apart gehouden. Je krijgt dus altijd een pakket met de best bruikbare planken. Echter is hout een natuurproduct en daarom kunnen wij niet garanderen dat alle producten even recht zijn.
4Kan de vlonder, beschoeiing, tuinafscheiding, damwand ook door Sierbestrating Jonk worden geplaatst?
Ja, wij zijn gespecialiseerd in het plaatsen van al onze producten. Vraag vrijblijvend een offerte aan.
5Is het hout van Sierbestrating Jonk op verantwoorde wijze gekapt?
Sierbestrating Jonk betrekt haar hout uitsluitend van producten en leveranciers met verantwoorde kap. Wij streven er naar om het tuinhout te leveren onder PEFC- en FSC keurmerk.
6Moet geïmpregneerd tuinhout nog behandeld worden?
Alle geïmpregneerde soorten hoef je niet te behandelen, echter als je het hout niet behandeld, dan vergrijst het hout.
7Is geïmpregneerd hout schadelijk voor de gezondheid?
Het geïmpregneerd hout draagt het KOMO-keurmerk. Dit keurmerk garandeert dat het gebruikte verduurzamingsmiddel, dat door regen en grondwater uit het hout kan lekken, niet schadelijk is voor mens en dier.
8Wat is het verschil tussen hardhout en geïmpregneerd tuinhout?
Hardhout gaat 25 jaar of langer mee. Met name voor uw schuttingpalen die in de grond staan adviseren we hardhout. Geïmpregneerd hout heeft, ondanks dat het onder hoge druk vacuüm wordt geïmpregneerd, een kortere levensduur van 10 tot 15 jaar.
9Kan ik schuttinghout en tuinhout ook afhalen?
Ja, je kunt al onze producten afhalen op een van onze filialen. Informeer wel even naar de voorraad.
10Kan ik houten palen in beton storten?
Wij adviseren om dit niet te doen, vanwege het 'werken' van het hout en omdat het ophopen van vocht problemen kan geven.
11Ik wil houten tegels op mijn terras leggen, kan ik deze gewoon los leggen?
Nee, beter is een hardhouten fundering van ongeschaafde palen, dan anti-worteldoek, de tegels even voorboren en vervolgens vastschroeven met RVS-schroeven.
12Hoe moet ik mijn geïmpregneerde tuinhoutproducten onderhouden?
Je tuinhoutproducten zijn drukgeïmpregneerd en behoeven geen extra onderhoud. De producten zullen wel vergrijzen. Wil je dit vookomen, dan kun je de produten eventueel een kleurtje geven met hermadix tuindecoratiebeits.
13Kan tuinhout kromtrekken?
Ja, alle houtsoorten kunnen kromtrekken. Bij geschroefde toepassingen is het gevaar op kromming relatief kleiner.
14In het tuinscherm bevinden zich planken met kleurverschillen. Hoe kan dit?
Hout is een natuurproduct en heeft dus een grote kleurschakering, waardoor het scherm zeer levendig toont. De kleurverschillen zullen in de loop der tijd overigens wel veel minder worden.
15Er zit schimmel op mijn tuinhout? Is dit een probleem?
Nee, dit is geen probleem en komt zelden voor. Schimmel komt soms voor doordat er in de pallet te weinig luchtbeweging is. Echter zodra het product weer opgedroogd is, kun je de schimmel simpelweg afvegen.
16Loopt er hars uit het hout?
Ja. Geïmpregneerd hout is van betrekkelijk jong hout gebouwd, hetgeen met zich mee brengt dat het wat nábloedt. Uiteraard worden in de fabriek de harsrijke delen uitgeselecteerd, maar resten hars kunnen zich, met name het eerste jaar, vormen. Een beetje wasbenzine doet dan wonderen.
17Er zitten scheuren in de houten palen. Hoe erg is dat?
Als ze verticaal zijn, dan zijn het natuurlijke droogscheuren die absoluut niets afdoen aan de kracht van het hout. “Hout is een levende grondstof”, “hout werkt”. Uitspraken als deze weerspiegelen de grote waarde die men aan de grondstof hout toekent. Hout is een materiaalsoort dat zich aanpast aan de omstandigheden van zijn omgeving en op veranderingen reageert. Dit wordt extra duidelijk tijdens langdurige warme, droge periodes, aangezien er dan vaker scheuren in het hout voor kunnen komen. Deze scheuren verdwijnen grotendeels weer zo gauw een dergelijke droge periode weer voorbij is. Scheuren zijn echter niet de (ongewenste en slechts op de koop toegenomen) “keerzijde van de medaille”; scheuren in het hout zijn veel meer het logische gevolg en consequentie van het gebruik van een natuurlijke grondstof. En bovenal: Scheuren in loodrechte palen leveren geen gevaar op! Dit wordt bevestigd door de DIN gebruikersraad in haar onderzoek in 1988. Scheuren ontstaan, en ze veranderen.
18Er zitten groene vlekken op mijn geïmpregneerde tuinhout, wat nu?
De vlekken die je ziet is zoutvorming op geïmpregneerd hout. Hout dat onder vacuüm druk is geïmpregneerd bevat impregneerzouten. Deze voorkomen dat het hout wordt aangetast door schimmels en insecten. Soms laat dit groene of witte vlekken achter; dit is hars dat door de zouten is gekleurd en ook hiervoor geldt dat het geen invloed heeft op de duurzaamheid van het hout. Je kunt de vlekken opschuren of eventueel met terpentine verwijderen.
19Er zitten scheuren in mijn tuinhout, wat nu?
Door verschillen in dichtheid van hout, gaat het krimpen en zwellen nooit helemaal gelijkmatig. Zodoende kunnen er zichtbare scheurtjes ontstaan. De constructieve eigenschappen van het hout worden hierdoor niet beïnvloed dus dit is geen rede tot klacht.

Grind en Split

1Moet ik anti-worteldoek aanbrengen onder grind of split?
Ja, dat is zeker aan te raden. In vochtige periodes zullen onkruidzaadjes ontkiemen wanneer ze terecht komen op de grindverharding. Dit is zeker het geval bij kalkhoudende gesteentes. Echter door aanwezigheid van anti-worteldoek onder het grind of split zal worteling bemoeilijkt worden. Dit heeft als gevolg dat de wortels van onkruiden zich hoofdzakelijk in de grind- of splitlaag zullen concentreren. Aangezien het anti-worteldoek perfect waterdoorlatend is, zullen veel onkruiden tijdens een droge periode al snel een gebrek aan water vertonen, waardoor het merendeel vanzelf zal uitdrogen en afsterven. De overbijvende onkruiden kunnen gemakkelijk verwijderd worden doordat de wortels zich niet kunnen vastzetten in een grindbodem.
2Hoe moet ik de grindverharding met grindplaten onderhouden?
Na aanleg van de verharding is het raadzaam om regelmatig de toplaag (de laag van 3cm die boven de grindplaten uitkomt) te inspecteren. De toplaag heeft tot doel om rechtstreeks contact tussen rijdende lasten en grindstabilisatieplaten te voorkomen en tevens de platen onzichtbaar te maken. In de eerste periode na plaatsing zal het grind nog zakken door natuurlijke compactatie zodat de platen kunnen komen bloot te liggen. In dit geval zal niet alleen om esthetische redenen maar tevens uit functioneel oogpunt het grind aangevuld moeten worden. Bij frequent gebruik is het raadzaam om op regelmatige basis de toplaag te egaliseren. Dit kan heel snel en eenvoudig uitgevoerd worden met behulp van een hark of schep.
3Hoeveel grind of split heb ik nodig?
Wanneer je een tuinpad, oprit of parkeerplaats met grind of split wilt gaan aanleggen wil je uiteraard weten welke hoeveelheid je moet bestellen. Om uit te rekenen hoeveel grind of split je nodig hebt, heb je het aantal vierkante meters nodig en de aan te vullen hoogte in meter. Het aantal vierkante meters vermenigvuldig je met de aan te vullen hoogte in meters. De uitkomst van deze berekening is de benodigde hoeveelheid kubieke meters grind/split (m3). Een voorbeeld: Je hebt een voortuin van 4m bij 5m. Deze wil je gaan bedekken met 5cm grind of split. Om de benodigde hoeveelheid grind of split hiervoor uit te rekenen, doe je het volgende: 4m x 5m = 20m2. 20m2 x 0,05m = 1m3. Je hbt dus totaal 1m3 grind of split nodig voor je voortuin in dit geval. Aanvullend kun je de volgende informatie aanhouden: • Je kunt uitgaan van 75kg per m2. Je bedekt dus ±20m2 met 1m3 grind of split. Met 1 minibag a 0,5 m3 bedek je ±10m2. Met een midibag a 0,6 m3 bedek je ±12m2. • De benodigde laagdikte is 5-7cm. Leg je het dunner, dan heb je kans dat je de ondergrond (anti-worteldoek e.d.) ziet. Leg je het veel dikker, dan wordt het onprettig indien je er met de fiets of auto overheen rijdt.
4Welke maat grind/split kan ik het beste nemen?
Grind wordt gezeefd in diverse formaten, split wordt in de groeve gebroken in diverse formaten en verder gesorteerd op korrelgrootte. De korrelgrootte wordt aangegeven met twee getallen en meestal in millimeters. Het eerste getal geeft de minimale korrelgrootte aan, het tweede getal de maximale korrelgrootte. Welke maat grind de meest geschikte maat voor u is, hangt af van de toepassing en van uw wensen. Grind 30/60mm is bijvoorbeeld te grof om te belopen, maar is prachtig als siertoepassing. Een voorbeeld van korrelgroottes van grind of split: 8/16 - dit wil zeggen dat de kleinste korrel 8 mm diameter is en de grootste 16 mm, en het bevat ook alles wat tussen de 8 en de 16mm ligt. 8/16mm is de standaardgrootte van grind en split en deze maat wordt het meeste toegepast in de tuin etc. Let op: dit is een zeefmaat! De grootte kan dus verschillen, afhankelijk van de manier waarop de korrel door de zeef valt.
5Hoe dik moet grind of split liggen??
Dat is afhankelijk van de toepassing waarvoor het grind/split gebruikt wordt. Je kunt het volgende aanhouden: Bij een tuinpad en oprit waar alleen op gelopen of gefietst wordt: Bij dit type licht gebruik is de standaard laagdikte 5cm. Qua maat grind zijn er veel mogelijkheden: alles tussen 2mm en 32mm is mogelijk. Siertuin welke niet belopen wordt: De standaard laagdikte is 5cm. Grind en split tussen 20mm en 40mm vragen een dikkere laagdikte van 6-7cm. Grotere maten: afhankelijk van de maat ±6-10cm. Tip: in bedrijfstuinen ziet men vaak dat gekozen wordt voor een grote laagdikte met een groot formaat waarmee het bijna geheel onderhoudsvrij wordt omdat onkruid geen kans krijgt! Oprit en parkeerplaats waarop gereden wordt: Hiervoor wordt een laagdikte van 7cm aanbevolen. Formaten tussen 8-20mm kunnen het beste gebruikt worden, zoals de maat 8/16. Let op een fundering met gebroken puin, dit is nodig voor de stabiliteit. Om het geheel berijdbaar en spoorvrij te maken, is het gebruik van grindplaten aan te raden.
6Welke soorten grind/split kan ik in of rond een vijver toepassen?
Vijvers, en vooral zwemvijvers, zijn de laatste jaren erg gewild in de tuin. Grind geeft een vijver een natuurlijke en rustieke uitstraling en staat mooi ter decoratie. Er zijn vele soorten split en grind te gebruiken in of rond een vijver of zwemvijver. Men moet er wel rekening mee houden dat grind en split nog nieuw is bij levering en dus stof kan bevatten van het breekproces. Dit houdt in dat sommige soorten split even gewassen dienen te worden voordat deze in een vijver gebruikt kunnen worden (zeker wanneer het een bestaande vijver betreft met vissen). Wij raden het gebruik van marmersoorten (carrara) langs vijvers af daar deze in vochtige omstandigheden groen verkleuren.
7Hoe leg ik een tuinpad, oprit of parkeerplaats met grind/split aan?
Het aanleggen van een tuinpad, oprit of parkeerplaats met grind is afhankelijk van hoe zwaar de oprit belast gaat worden. Hieronder vindt je aanleginstructies voor verschillende belastingen. De aanleg van een tuinpad of siertuin met geen of lichte belasting: Het aanleggen van een tuinpad of siertuin is zeer eenvoudig. Om te beginnen zorg je voor een goede en vlakke ondergrond, dit kan zand of grond zijn. Daarop leg je anti-worteldoek om onkruidgroei tegen te gaan. Op het anti-worteldoek strooi je eenvoudigweg het grind of split. Leg het grind of split ± 5cm dik voor een goede bedekking. De aanleg van een oprit of parkeerplaats met matig tot zware belasting: Voor de aanleg van een oprit of parkeerplaats waarop bijvoorbeeld auto’s gaan rijden, dien je allereerst een goede fundering aan te leggen om verzakkingen en ongelijkheden na verloop van tijd te voorkomen. Voor een fundering wordt meestal gebroken puin (ook wel menggranulaat genoemd) gebruikt men een laagdikte van 20-25cm. Dit geheel wordt aangetrild met een trilplaat. Bovenop het gebroken puin leg je anti-worteldoek. Hierop kun je eventueel grindplaten leggen voor een betere stabiliteit en drukbelasting en het creëren van een spoorvrije oprit of parkeerplaats. Op het anti-worteldoek of de grindplaten strooi je het grind of split. Je hebt zo een zeer onderhoudsarme halfverharding gecreëerd! Hou als laagdikte ± 7cm. aan. Er zijn diverse formaten grind/split mogelijk voor op een oprit, de maat 8/16 is de standaardmaat en zeer geschikt om met auto’s e.d. op te rijden.
8Zit er statiegeld op een Big Bag?
Nee, wij rekenen geen statiegeld over een Big Bag. Leveringen in Big Bag is een stukje service naar de klant toe, je kunt de Big Bag aan ons retourneren of u mag de Big Bag zelf houden.

Hardhout

1Wat is de levensduur van hardhout?
Om houtsoorten te vergelijken zijn duurzaamheidklassen in het leven geroepen. Dit is een methode waarbij iedere houtsoort wordt getest bij grondcontact. Zie hieronder de indeling in duurzaamheidklassen en levensduur. Duurzaamheidklasse 1: 25 jaar en langer Duurzaamheidklasse 2: 15 tot 25 jaar Duurzaamheidklasse 3: 10 tot 15 jaar Sierbestrating Jonk levert diverse soorten hardhout afhankelijk van de voorraad en toepassing. Het geleverde hardhout van Sierbestrating Jonk varieert in duurzaamheidsklasse 1, 2 en 3. Toepassingen met grondcontact worden uitgevoerd in duurzaamheidsklasse 1, bovengrondse toepassingen in duurzaamheidsklasse 2 en 3. De levensduur van hardhout bij bovengrondse toepassingen, zoals tuinschermen en vlonder is een stuk langer dan hierboven wordt aangegeven, aangezien het veel minder in contact met water.
2Wat is de levensduur van hardhout als het in het water of de grond geplaatst wordt?
Hardhout wat in de grond of water geplaatst wordt, zoals palen en damwand, heeft een verwachte levensduur van 20 jaar of langer.
3Hoe zit het met vergrijzing van hardhout?
Door weersinvloeden als zon, regen en wind worden alle hardhoutsoorten na verloop van tijd grijs. Vooral onder invloed van de zon zal het hout snel vergrijzen. Dit proces is onomkeerbaar, wel kan gebruik gemaakt worden van speciale bangkirai olie . Door deze olie op een plank of balk te smeren, wordt kleurpigment aan het hout toegevoegd. Tevens zijn er diverse kleuren hardhoutbeits verkrijgbaar.
4Ik wil mijn bestelling graag op maat laten zagen. Kan dit?
Het op maat zagen van uw bestelling is geen enkel probleem. Wanneer we hout op maat zagen houdt dit in dat alles haaks wordt aangezaagd, waarna het tot op +/- 1 millimeter nauwkeurig afgekort wordt. Het is ook mogelijk een plank of balk onder een hoek te laten zagen. Prijzen voor maatwerk zijn op aanvraag.
5Wat zijn de kosten die verbonden zijn aan het op maat zagen van mijn bestelling?
De kosten zijn erg afhankelijk van de gekozen product en het aantal te zagen stuks. Daarom is de prijs altijd op aanvraag. Echter adviseren wij om schermen op het werk in te korten, omdat de exacte maten van uw houtwerk in de realiteit vaak anders zijn als op tekening.
6Hoe diep moeten de palen van mijn schutting de grond in?
Tuinschermen hebben meestal een hoogte van 180 m. In de regel worden voor rechtschermen palen van 300cm gebruikt. Bij een toogscherm worden worden palen van 275 cm gebruikt.
7Als ik hout bestel, ben ik er dan zeker van dat alle palen, planken en balken recht zijn?
Iedere bestelling wordt door ons personeel zorgvuldig samengesteld. Tijdens dit klaarzetten zorgen we ervoor dat alles wordt gecontroleerd. Beschadigde materialen worden hierbij apart gehouden. U krijgt dus altijd een pakket met de best bruikbare planken. Echter is hout een natuurproduct en daarom kunnen wij niet garanderen dat alle producten even recht zijn.
8Kan de vlonder, beschoeiing, tuinafscheiding, damwand ook door Sierbestrating Jonk worden geplaatst?
Ja, wij zijn gespecialiseerd in het plaatsen van al onze producten. Vraag vrijblijvend een offerte aan.
9Is het hout van Sierbestrating Jonk op verantwoorde wijze gekapt?
Sierbestrating Jonk betrekt haar hout uitsluitend uit diverse productiebossen in de wereld. Wij streven er naar om het tuinhout te leveren onder PEFC- en FSC keurmerk en/of SVLK.
10Moet hardhout nog behandeld worden?
Hardhout hoeft u niet te behandelen, echter als u het hout niet behandeld, dan vergrijst het hout. U kunt dit tegengaan door het product te beitsen of te behandelen met bangkirai olie.
11Wat is het verschil in levensduur tussen hardhout en geïmpregneerd tuinhout?
Hardhout gaat 25 jaar of langer mee. Met name voor uw schuttingpalen die in de grond staan adviseren we hardhout. Geïmpregneerd hout heeft, ondanks dat het onder hoge druk vacuüm wordt geïmpregneerd, een kortere levensduur van 10 tot 15 jaar.
12Welk type hardhout verkoopt Sierbestrating Jonk?
Ons hardhout producten worden vervaardigd uit verschillende hardhoutsoorten uit verschillende delen van de wereld. Enkele hardhoutsoorten waar wij mee werken zijn Bangkirai, Azobe, Angelim Vermelho, Okan, Masuranduba, Matoa, Keruïng en Kempas.
13Kan ik schuttinghout en tuinhout ook afhalen?
Ja, u kunt al onze producten afhalen op een van onze filialen. Informeer wel even naar de voorraad.
14Kan ik hardhouten palen in beton storten?
Wij adviseren om dit niet te doen. Omdat het uitzetten en inkrimpen van het hout, alsmede het ophopen van vocht problemen kan geven.
15Ik wil hardhouten tegels op mijn terras leggen, kan ik deze gewoon los leggen?
Nee, beter is een hardhouten fundering maken van hardhout ongeschaafde palen of geschaafde liggers, dan anti-worteldoek, de tegels even voorboren en vervolgens vastschroeven met RVS-schroeven.
16Kan hardhout kromtrekken?
Ja, alle houtsoorten kunnen gaan kromtrekken. Bij geschroefde toepassingen in hardhout is het gevaar op kromming relatief kleiner.
17Kan hardhout bloeden?
Door het toepassen van onbehandeld hardhout in de buitenlucht kan het voorkomen dat de inhoudstoffen uitlopen, dit wordt bloeden genoemd, dit is een natuurlijk proces en kan helaas niet worden voorkomen. Klachten hierop worden daarom ook niet geaccepteerd.
18In het tuinscherm bevinden zich planken met kleurverschil. Hoe kan dit?
Hout is een natuurproduct en heeft dus een grote kleurschakering, waardoor het scherm zeer levendig toont. De kleurverschillen zullen in de loop der tijd veel minder worden.
19Er zit schimmel op mijn tuinhout? Is dit een probleem?
Nee, dit is geen probleem en komt gelukkig zelden voor. Schimmel komt soms voor doordat er tussen de schermen onderling te weinig luchtbeweging is. De schimmel is, mits het scherm droog is, simpelweg af te vegen.
20Er zitten scheuren in de houten palen. Hoe erg is dat?
Als ze verticaal zijn, dan zijn het natuurlijke droogscheuren die absoluut niets afdoen aan de kracht van het hout. “Hout is een levende grondstof”, “hout werkt”. Uitspraken als deze weerspiegelen de grote waarde die men aan de grondstof hout toekent. Hout is een materiaalsoort, die zich aanpast aan de omstandigheden van zijn omgeving en op veranderingen reageert. Dit wordt extra duidelijk tijdens langdurige warme, droge periodes, aangezien er dan vaker scheuren in het hout voor kunnen komen. Deze scheuren verdwijnen grotendeels weer zo gauw een dergelijke droge periode weer voorbij is. Scheuren zijn echter niet de (ongewenste en slechts op de koop toegenomen) “keerzijde van de medaille”; scheuren in het hout zijn veel meer het logische gevolg en consequentie van het gebruik van een natuurlijke grondstof. En bovenal: Scheuren in loodrechte palen leveren geen gevaar op! Dit wordt bevestigd door de DIN gebruikersraad in haar onderzoek in 1988. Scheuren ontstaan, en ze veranderen.
21Er zitten scheuren in de planken, wat nu?
Door verschillen in de dichtheid van hout, gaat het krimpen en zwellen nooit helemaal gelijkmatig. Zodoende kunnen er zichtbare scheurtjes ontstaan. De constructieve eigenschappen van het hout worden hierdoor niet beïnvloed dus dit is geen rede tot klacht.
22Mijn hardhouten vlonder is spekglad, hoe voorkom ik gladheid?
Regelmatig en onderhoud en behandelen met olie of beits.
23Het hardhout vertoond harsuittreding, wat nu?
Harsuittreding is onvermijdbaar met harsachtig hout tijdens warm weer. Je kunt eventuele harssporen wegschrapen of met terpetine verwijderen.

Hout-betonsysteem en betonschuttingen

1Is het betonsysteem makkelijk te plaatsen?
Het betonsysteem is niet gemakkelijk te plaatsen. Met name het stellen van de palen kan door het gewicht de nodige problemen opleveren. Alle betonmaterialen voor dit systeem zijn zeer zwaar. Wij adviseren daarom om het betonsysteem te laten plaatsen door een specialist, bijvoorbeeld door onze buitendienst.
2Is het antraciet-kleurige betonsysteem kleurvast?
De antraciet kleur is ontwikkeld op basis van kleurstoffen, de kleurstoffen maken de kleur zo diep als hij is. Door de UV-straling en weersinvloeden kunnen de kleurstoffen gaan vervagen.
3Hoe monteer ik een deur aan een betonnen paal?
Aan de paal monteert u een grenen houten geschaafde regel of hardhouten geschaafde ligger. Deze monteert u ook aan de andere paal en ook aan de bovenzijde zodat u een hout frame krijgt. Nu kunt u gemakkelijk de deur afmonteren.
4Wat is de levertijd van de betonschutting materialen?
Doorgaans is de levertijd van alleen het materiaal ca. 5 werkdagen. Levertijden hangen af van het product en de jaargetijden.
5Moet er standaard beton aan de palen worden gestort?
Bij vaste grond is beton aan de palen niet nodig omdat zandgrond heel stabiel is. Echter kan een extra betonvoet geen kwaad. Bij klei- en veengrond wordt geadviseerd wel beton aan de palen te plaatsen. U heeft 1 zak van 25 kg nodig per paal. U kunt bij een offerte ook aangeven dat u wilt dat Jonk de betonmortel verzorgt tegen meerprijs.
6Heb ik een bouwvergunning nodig voor het plaatsen van een betonsysteem of betonschutting?
Wanneer u een betonsysteem of betonschutting wilt plaatsen als erf scheiding of u een bebouwing wilt plaatsen op uw perceel kan het zijn dat hiervoor een vergunning nodig is. De regels hiervoor verschillen per gemeente. Wanneer een schutting aan een openbaar toegankelijk gebied grenst, is een vergunning in veel gevallen vereist. Grenst uw schutting bijvoorbeeld aan de openbare weg of aan openbaar groen of water? Controleer dan eerst bij de gemeente of u een vergunning nodig heeft. Een scheidsmuur of andersoortige afscheiding mag u vrijwel altijd vergunningsvrij op de grens van naburig erf of eigen perceel plaatsen wanneer de afscheiding lager dan 1 meter hoog is. Het maakt hierbij niet uit of het aan de voor-, zij-, of achterkant is. Er geldt een uitzondering voor monumenten en door het Rijk aangewezen beschermde dorps- en stadsgezichten. Bouwt u een afscheiding hoger dan 1 meter, maar lager dan 2 meter? Dan mag u deze vergunningsvrij plaatsen zolang er aan de volgende voorwaarden voldaan wordt: Er staat al een gebouw op het erf of perceel waar u wilt bouwen; De afscheiding wordt achter de voorgevelrooilijn geplaatst; De afscheiding staat op meer dan 1 meter afstand van de openbare weg of openbaar groen. Wilt u een afscheiding bouwen aangrenzend aan een monument of een door het Rijk aangewezen beschermd dorp- of stadsgezicht? U kunt in sommige gevallen vergunningsvrij bouwen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met uw gemeente. Ook kunt u een vergunningscheck doen op www.omgevingsloket.nl Voor de voorkant gelden aparte maatstaven. We hebben het dan over het gedeelte voor de voorgevelrooilijn. Een afscheiding met een maximale hoogte van 1 meter, mag zonder vergunning geplaatst worden. Voor het plaatsen van een afscheiding hoger dan 1 meter, heeft u een omgevingsvergunning nodig. Woont u in een hoekwoning? De zijgevel die gericht is op het openbaar gebied wordt ook gezien als voorgevelrooilijn. Wanneer u voldoet aan alle genoemde voorwaarden mag u een perceel- of schutting plaatsen zonder omgevingsvergunning. Dit geldt ook wanneer u iets wilt veranderen aan de huidige afscheiding (wanneer er al een muur of schutting staat). U mag niet vergunningsvrij bouwen aan of bij een bouwwerk dat illegaal gebouwd is of gebruik wordt. Mag u zonder omgevingsvergunning bouwen? Om te controleren of u zonder omgevingsvergunning mag bouwen, kunt u het best de stappen in onderstaand schema doorlopen. Vergunningsvrij. Regelvrij? Wanneer u aan de voorwaarden voldoet, hoeft u geen omgevingsvergunning aan te vragen. In dat geval gelden de planologische regels uit het bestemmingsplan en redelijk eisen van welstand uit de gemeentelijke welstandsnota. Het bouwbesluit en het burenrecht gelden wel. U moet er tijdens het bouwen of verbouwen zelf opletten dat u aan de regels voldoet. De regels omtrent het burenrecht is te vinden in het Burgerlijk Wetboek. Rekening houden met de buren In het Burgerlijk Wetboek staan regels opgesteld omtrent de gebruikelijke omgangsvormen. Deze regels geven u een houvast wanneer u er niet samen met de buren uitkomt. Licht altijd eerst uw buren in voordat u met het bouwwerk gaat starten. Vaak is het mogelijk om tot een overeenkomst te komen, eventueel met een kleine aanpassing in het toekomstige bouwwerk.

Kantopsluiting en Elementen

1Hoe diep moeten palissaden- of opsluitbanden in de grond gezet worden?
Dit is afhankelijk van de situatie, ons advies gaat uit naar 1/2, anders heeft u hier geen stevigheid van. Meestal gaan opsluitbanden helemaal de grond in.
2Moet ik mijn bestrating altijd opsluiten?
Om er zeker van te zijn dat de bestrating niet meer verschuift, moet er langs de buitenkant een band worden aangebracht. De bestrating wordt als het ware opgesloten. Hiervoor zijn opsluitbanden verkrijgbaar, COL-MET stalen randbegrenzingen, bielzen of stapelblokken. Bij natuursteen bestrating wordt vaak gewerkt met hardsteen opsluitbanden. Opsluitbanden worden meestal iets lager geplaatst dan de bestrating. U kunt ook kiezen voor kopse opsluiting met waalformaatstenen. Dit is iets minder stevig maar o zo fraai!
3Hoeveel muurelementen heb ik nodig?
Om te berekenen hoeveel muurelementen u nodig heeft hebben we hieronder een voorbeeld neergezet. Als u dezelfde stappen neemt met uw eigen ontwerp, kunt u op deze manier uitrekenen hoeveel elementen u nodig heeft. Stel, u wilt een bak maken van ongeveer 3,6 bij 2,4 meter. U wilt dat deze ongeveer een halve meter hoog wordt. U kiest voor een Granibiels van 15 x 15 x 60 cm. Om te berekenen hoeveel elementen er nodig zijn moeten we eerst berekenen hoeveel elementen er per zijde nodig zijn. Daarvoor moeten we de lengte van de zijdes door 60 cm delen. Een ter verduidelijking: 360/60 = 6 elementen. 240/60 = 4 elementen. 360/60 = 6 elementen. 240/60 = 4 elementen. De hoogte is ongeveer een halve meter. Let er op dat de eerste laag elementen voor 50% wordt ingegraven in verband met de stabiliteit. 1 blok is 15 cm hoog. Voor een hoogte van 50 cm moet u dus de helft van de hoogte van de biels bij de hoogtemaat optellen, in dit geval 50+7,5 = 57,5 cm. 57,5/15 = 3,83 elementen. Dit ronden we af naar 4. De hoogte wordt dan 52,5 cm. Hoeveel muurelementen heeft u nodig? 2 x breedtekant van 6 elementen = 12 elementen 2 x lengtekant van 4 elementen = 8 elementen Totaal per laag = 20 elementen Totaal voor 4 lagen = 60 elementen
4Tot welke hoogte kan ik een stapelmuurtje maken?
Alle muurelementen stapelt u op een goed verstevigde ondergrond tot een opbouwhoogte van circa 50 cm.
5Moeten muurelementen onderling verlijmt worden?
Ja, wij adviseren om alle muurelementen op te verlijmen met steenlijm.
6Wat voor ondergrond gebruik ik voor een muurtje van muurelementen of stapelblokken?
Muurelementen en stapelblokken kunt u eenvoudig in een ondergrond van straatzand plaatsen. Om te stapelen vanaf een stabiele ondergrond adviseren wij u om onder de onderste laag elementen in een goed aangetrild zandbed een rij tegels of opsluitbanden plat neer te leggen en hier de onderste laag muurelementen op te verlijmen.
7Wat voor ondergrond gebruik ik voor muurtjes hoger dan 50 cm?
Als u hoger gaat stapelen dan 50 cm, is een fundering een vereiste. Een goede fundering maakt u door een geul in de grond te graven van minimaal 60 cm diep (vorstgrens). Stamp de ondergrond goed aan, breng een betonwapening aan en stort hierop de betonspecie. Strijk de betonspecie goed waterpas af en houd tijdens het uitharden van het beton de specie vochtig. Na een paar dagen is de fundering voldoende uitgehard om uw muur er op te kunnen metselen of verlijmen. Een goede fundering is twee tot drie keer zo breed als de muur die u er op wilt bouwen.
8Wat voor lijm kan ik het beste gebruiken om de elementen te verlijmen?
Om muurelementen te verlijmen heeft Jonk drie soorten steenlijm in het assortiment. Allen zijn uitermate geschikt om muurelementen te verlijmen, maar lees altijd eerst goed de gebruiksaanwijzing.

Kunstgras

1Is kunstgras duur ten opzichte van echt gras?
Kunstgras is uiteraard een redelijke investering maar deze moet vooral op lange termijn worden bekeken. Door goedkoper, minder intensief onderhoud, de mogelijkheid tot multifunctioneel gebruik en de constante bespeelbaarheid biedt een kunstgrasveld een hoger ‘rendement’.
2Kunnen mollen een kunstgrasveld beschadigen?
Een kunstgrasmat wordt in principe op dezelfde manier gemaakt als een tapijt. De kunstvezels worden in een doek getuft en nadien verstevigd met een latexlaag. Deze “backing” is zo stevig dat mollen hier niet doorheen kunnen graven. Wel kunnen de mollen de ondergrond aantasten waardoor er verzakkingen optreden. Wilt u dit voorkomen, dan raden wij aan om het kunstgras in stabilisatiezand te leggen (vloerenzand en cement)
3Wat zijn de voordelen van kunstgras?
- Nooit meer grasmaaien en randjes knippen - Nooit meer sproeien - Nooit meer verticuteren en bemesten - Nooit meer onkruid verwijderen - Geen problemen meer met te veel zon of te veel schaduw - Het hele jaar door een mooi groen verzorgd gazon - Het zwembadje kan de gehele zomer blijven staan - Bestand tegen alle weersomstandigheden - Zeer geschikt voor speeltoestellen - Ideaal voor kinderen om op te spelen, voelt zacht aan en schuurt niet - UV bestendig, kleurvast - Milieuvriendelijk - Zeer onderhoudsvriendelijk - Lange levensduur (10 tot 15 jaar) - Geen oorzaak van allergieën zoals hooikoorts - Eenvoudig zelf aan te leggen - Grote toepasbaarheid
4Waar kan kunstgras toegepast worden?
Kunstgras kan in principe overal toegepast worden waar gras gewenst is maar waar door diverse reden geen echt gras gelegd kan worden. Enkele voorbeelden: - Tuin - Speelveld - Onder speeltoestel - Onder of rondom zwembad - Balkon - Dakterras - Daktuin - Beursstand - Camping - Vakantiepark - Horeca gelegenheden
5Kan ik zelf kunstgras aanleggen?
Met onze duidelijke instructie kunt u zelf het kunstgras installeren, zeker wanneer het oppervlakte niet breder is dan de rol (4 meter). Bij grotere oppervlakte met veel hoeken dan raden wij het aan om het te laten aanleggen.
6Hoe moet ik kunstgras onderhouden?
Natuurlijk heeft kunstgras ook onderhoud nodig, zij het minimaal. Het is verstandig om bladeren, stokjes en andere natuurlijke materialen regelmatig te verwijderen zodat het ontstaan van onkruid en schimmel wordt tegen gegaan. Doe dit bij voorkeur met een bladblazer. Ook zal na verloop van tijd het instrooizand inklinken waardoor het wenselijk is om wat zand bij te strooien. Regelmatig opborstelen van het gras met een harde bezem zorgt ervoor dat de graspolen mooi en natuurlijk overeind blijven staan.
7Groeit er onkruid in/op het kunstgras?
Onder het kunstgras wordt drukverdelend doek (Anti Worteldoek) aangebracht voor de stabiliteit, dit zorgt er ook voor dat er geen onkruid van onder uit kan ontkiemen. Echter omdat het kunstgras met rond zand (instrooizand) wordt ingestrooid, bestaat de mogelijkheid dat zaden die in het gras waaien ontkiemen. Deze onkruiden kunnen echter nauwelijks wortelen en zijn derhalve makkelijk te verwijderen of zullen in de zomer snel verdrogen.
8Is kunstgras kleurvast?
Kunstgras is UV bestendig. Het gras zal niet verkleuren en kan tegen de meest zware weersomstandigheden zoals regen, sneeuw en zon. Zo heeft u jaren lang plezier van uw gras en behoud het zijn natuurlijke uitstraling.
9Is het mogelijk om een zwembad voor langere periode op het gras te laten staan?
Het is geen enkel probleem om voor een langere periode een zwembad(je) op het kunstgras te laten staan. Nadat u het zwembad verwijderd heeft moet u alleen even de graspolen overeind borstelen.
10Kan men zien wanneer er meerdere stukken verlijmd zijn met lijmband?
Wanneer de tuin breder is dan de rolbreedte van het kunstgras dan wordt dit opgelost door 2 delen kunstgras met elkaar te verbinden door middel van een lijmband. Wanneer dit op de juiste manier gebeurt is dit nauwelijks zichtbaar.
11Lijkt kunstgras op echt gras?
Ons kunstgras is nauwelijk te onderscheiden van echt gras.
12Hoe wordt het regenwater afgevoerd bij een gazon van kunstgras?
De rug van het kunstgras is voorzien van gaatjes, dit zorgt ervoor dat het water makkelijk kan weg stromen.
13Kan kunstgras in elke gewenste vorm worden sneden?
Ja, Kunstgras kan in elke gewenste vorm worden gesneden.
14Wat is de gewenste ondergrond voor kunstgras?
Hiervoor kunt u het best een zandondergrond voor gebruiken van stabilisatiezand (zand en cement) of brekerzand met een diepte van +/- 10 cm. Het zand goed globaal egaliseren. Tril het zand aan voor een betere verdichting. Egaliseer het oppervlak nauwkeurig.

Kunststof Tuinschermen

1Zal ik mijn kunststof tuinscherm ooit moeten verfen?
Nee, speciale ultra-violette componenten (TI02) in de coating houden het nagenoeg onderhoudsvrij.
2Zal mijn kunststof tuinscherm verweren?
Nee, net als bijvoorbeeld kunststof kozijnen zal het niet rotten, verweren, roesten of aftakelen.
3Ik woon op een locatie met veel wind, is een kunststof tuinscherm hier geschikt voor?
Wij raden dit af, kunststof is namelijk vele malen lichter dan hout. Tevens is het tuinscherm een kliksysteem waarbij de liggers in de palen worden geklikt, hier komt geen schroef aan te pas. De schermen zitten dus als het ware los in elkaar, waardoor de mogelijkheid bestaat dat er planken uit de sponning springen bij zware windstoten.
4Kan mijn kunststof schutting op maat gemaakt worden?
Ja, een kunststofscherm kan op elke gewenste hoogte op maat gemaakt worden. Hiervoor rekenen wij geen meerprijs. De breedtematen zijn eenvoudig zelf in te korten.

Levering

1Wanneer wordt mijn bestelling afgeleverd?
Wanneer uw bestelling voorradig is kan Sierbestrating Jonk deze binnen 1 week leveren. Wanneer uw bestelling niet voorradig is, dan zijn wij afhankelijk van wanneer uw product binnen komt. Wij streven er naar om alles binnen 1 week uit te leveren.
2Wanneer een product voorradig is, hoe snel kan deze geleverd worden?
Wij streven er naar om uw bestelling binnen 2 tot 5 werkdagen bij u af te leveren.
3Hoe lang is de levertijd voor een product dat niet op voorraad is?
Dat is lastig te zeggen. Dat is afhankelijk van een heleboel factoren, zoals vraag en aanbod, zeetransport, inklaringstijd, droogtijd, productietijd etc. Wij kunnen per product u vertellen wat de levertijd ongeveer is en streven er naar alles binnen 1-2 weken binnen te hebben.
4Wat zijn de transportkosten voor levering in Nederland?
De transporttarieven van Sierbestrating Jonk zijn in 3 rayons opgedeeld: Voor Rayon 1 geldt het volgende transporttarief:Bij bestedingen onder € 500,- geldt een transporttarief van € 35,00 incl. BTW. Bestedingen vanaf € 500,- worden gratis thuis afgeleverd. Voor Rayon 2 geldt het volgende transporttarief:Bij bestedingen onder €1000,00 geldt een transporttarief van € 75,00 incl. BTW. Bestedingen vanaf € 1000,00 worden gratis bij u thuis afgeleverd. Bekijk de indeling van rayons onderaan de pagina bij verzenden en bezorgen.
5Levert Sierbestrating Jonk ook op de Waddeneilanden?
Dat is afhankelijk van de bestelling dus dit gaat altijd in overleg. Sierbestrating Jonk levert regelmatig op Texel. Bestellingen worden dan geleverd tegen een extra transporttoeslag.
6Kan ik mijn bestelling ook afhalen?
Ja, uw bestelling afhalen is natuurlijk ook mogelijk. Als u aangeeft bij welke vestiging u uw bestelling wilt afhalen, dan zorgen wij dat uw bestelling klaarstaat.
7Kan ik toegang krijgen tot het terrein van Sierbestrating Jonk om mijn bestelling te bekijken?
U kunt uw producten van te voren bezichtigen, echter staan deze verpakt op pallets of in kratten en zijn vaak ingepakt in folie. U ziet dus eigenlijk vrij weinig van de producten. Ook worden de producten een dag van te voren of op de dag zelf klaar gezocht, waardoor het lastig is te bepalen welke producten bij u horen. Echter bent u van harte welkom voor 'inspectie'.
8Is de door mij opgegeven gewenste afleverdatum ook de definitieve afleverdatum?
In principe is de ogegeven afleverdatum ook de definitieve afleverdatum, echter is dit altijd onder voorbehoud. Er zijn factoren die wij niet in de hand hebben, zoals een kapotte vrachtwagen, file's etc. Daarom is de gewenste afleverdatum nooit een bindend.
9Kan ik een specifieke leverdatum aangeven?
U kunt een voorkeursdatum aangeven. Wij kunnen echter niet garanderen dat uw bestelling op deze specifieke datum wordt afgeleverd. Uiteraard zullen wij u informeren over de leverdatum en zo veel mogelijk rekening houden met uw voorkeur.
10Kan ik een tijds- of dagdeel voor de levering aangeven?
Wij kunnen helaas geen tijds- of dagdeel met u afspreken i.v.m. externe omstandigheden (zoals bijvoorbeeld drukte op de weg) waar Sierbestrating Jonk geen invloed op heeft. U kunt ons verwachten tussen 07.00 en 18.00 uur.
11Wanneer krijg ik de exacte leverdatum te horen?
Wanneer wij uw bestelling hebben ontvangen, dan zullen wij contact met u opnemen om een leverdatum met u af te spreken.
12Moet ik aanwezig zijn op de dag van levering?
In principe moet er altijd iemand aanwezig zijn om de bestelling te controleren en te tekenen voor ontvangst. Mocht dit niet lukken, neem dan contact met ons op voor een passende oplossing.
13Wat als ik niet aanwezig ben tijdens de levering?
In dat geval wordt uw bestelling mee teruggenomen en worden er extra transportkosten in rekening gebracht. U bestelling zal vervolgens opnieuw ingepland worden voor levering. Mocht u niet aanwezig kunnen zijn op de dag van levering, neem dan contact met ons op voor een passende oplossing.
14Tussen welke tijden kan ik mijn bestelling verwachten?
U kunt ons tussen 07.00 en 18.00 uur verwachten.
15Wat moet ik doen wanneer ik mijn bestelling geleverd krijg?
U moet controleren of de bestelling schadevrij en conform de pakbon die de chauffeur bij zich heeft is geleverd, vervolgens moet u diezelfde pakbon tekenen voor ontvangst.
16Wat als ik onregelmatigheden (schade, tekort, verkeerde materialen etc.) constateer?
Tijdens levering: Voordat een bestelling bij u wordt geleverd, wordt uw bestelling nog een keer gecontroleerd. Mocht er tijdens het transport materialen toch beschadigen, meldt dit dan direct aan de chauffeur. Maak een aantekening op de verzendbrief, neem foto's van de beschadiging en e-mail deze binnen 24 uur naar info@jonksierbestrating.nl. Let op! Lichte "beschadigingen" zijn niet altijd een probleem. Kleine schade aan de rand of hoek van bijvoorbeeld een tegel kan voorkomen. Het is zonde om deze tegel direct weg te gooien, vaak zijn ze nog prima te gebruiken als zaag- en/of passtuk. Een krasje of breuk bij een opsluitband of vijverrand kan makkelijk worden opgevangen door de banden/randen omgekeerd te gebruiken of te zagen. Wat wij hiermee willen zeggen is dat in de meeste gevallen kleine schade geen probleem is. Komt u toch tekort en kunt u dit niet opvangen met de schadematerialen? Dan kunt u de schadematerialen gratis omruilen bij een van onze vestigingen. Meldt dit wel van te voren, dan kunnen wij de tegels voor u klaarzetten. Neem altijd de schadematerialen mee. Let op! Materialen die eenmaal zijn verwerkt, zijn als zodanig geaccepteerd en kunnen achteraf nooit een reden tot klacht zijn.
17Voor wat voor vrachtwagen moet de afleverlocatie toegankelijk zijn?
Sierbestrating Jonk heeft een uitgebreid wagenpark met kippers, allrounders met open laadbak, vrachtauto met aanhanger tot een trekker met oplegger. De lengte van de vrachtauto varieert van 8 tot 16 meter en het leeggewicht varieert van 12 tot 20 ton. De afleverlocatie moet toegankelijk zijn voor een vrachtauto met een lengte van ongeveer 16 meter lang. Het is de verantwoordelijkheid van de koper om hier zorg voor te dragen. De professionele beoordeling van de chauffeur is leidend bij beoordeling of de afleverlocatie op een verantwoorde wijze toegankelijk is. Mocht u twijfelen of uw adres bereikbaar is voor ons transport, neem dan contact met ons op.
18Wanneer de afleverlocatie niet toegankelijk is voor de vrachtwagen, wat gebeurt er dan?
In dat geval zal de chauffeur uw bestelling op een zo veilig mogelijke locatie te lossen, zo dichtbij als mogelijk bij de afleverlocatie. Of er een geschikte locatie in de buurt is zal in overleg met u gebeuren, de professionele beoordeling van de chauffeur is in deze leidend. Wanneer tijdens levering blijkt dat de gewenste afleverlocatie niet toegankelijk is voor de vrachtwagen en u de bestelling weigert in ontvangst te nemen, dan wordt de bestelling mee teruggenomen en worden er extra transportkosten in rekening gebracht.
19Is het mogelijk om met een kleinere vrachtwagen te leveren?
U kunt tijdens het plaatsen van uw bestelling hier naar vragen, u moet hierbij wel rekening houden dat dit voor vertraging in de levering kan zorgen.
20Waar wordt mijn bestelling gelost?
De chauffeur zal uw bestelling zo dicht mogelijk bij de door u gewenste locatie lossen. Alle materialen worden naast de auto gelost, op een voor de auto bereikbare plaats, uitsluitend via een verharde weg. De professionele beoordeling van de chauffeur is leidend bij beoordeling of de afleverlocatie op een verantwoorde wijze toegankelijk is.
21Hoe wordt mijn bestelling gelost?
Uw bestelling wordt gelost met een kraan. De kraan zit voor of achter op de auto en heeft een reikwijdte van gemiddeld 3 meter, afhankelijk van de vrachtauto. De materialen worden naast de auto gelost, op een voor de vrachtauto bereikbare plaats, uitsluitend via een verharde weg.
22Hoe wordt mijn bestelling verpakt voor de levering?
Tegels, sierstenen, gebakken materiaal, kantopsluiting en elementen worden verpakt in folie op pallets. Natuursteen wordt verpakt in kratten. Tuinhout wordt afhankelijk van het product verpakt in folie op pallets of met bandjes vastgemaakt. Alle producten worden dusdanig verpakt dat er vrijwel niets mis kan gaan tijdens het transport en de levering.
23Wat kan ik doen wanneer de levering niet overeenkomt met mijn bestelling?
Wannneer u dit tijdens de levering constateert, dan kunt hier melding van maken bij de chauffeur, tevens dient u contact op te nemen met Sierbestrating Jonk en kunt u eventueel foto's mailen naar info@jonksierbestrating.nl, wij gaan dan op zoek naar een passende oplossing.
24Ik constateer een kleurverschil, wat nu?
Kleurverschillen tussen div. pallets stenen en klinkers komen vrijwel altijd voor. Meng daarom alle ontvangen pallets met elkaar en zo krijgt u een geheel. Mocht u bij tegels een tintverschil opmerken, maak dan beide tegels nat, is het verschil nu weg dan komt het tintverschil door het vocht. Is het tintverschil verschil klein, meng alle tegels bij het straten en krijg zo één geheel. Is het verschil groot, ga dan niet straten en neem contact op met een van onze vestigingen.
25De gebrachte materialen hebben een andere kleur die ik heb uitgekozen, wat nu?
Kijk en vergelijk de namen van de kleuren op de bon en op het label van de verpakking. Is dat niet hetzelfde, ga dan niet straten en neem contact op met Sierbestrating Jonk. Als de juiste kleur op voorraad is zullen de spullen zo snel mogelijk omgeruild worden.

Natuurlijke afscheidingen

1Wat is de levensduur van een natuurlijke afscheiding?
De levensduur is afhankelijk van het gekozen materiaal in combinatie met de omstandigheden ter plaatse. We hebben hier natuurlijk wel te maken met natuurproducten. Ze zullen dan ook na verloop van tijd in kwaliteit afnemen en gaan slijten. Maar een natuurscherm in een besloten stadstuin zal langer meegaan dan een natuurscherm als erfafscheiding in het buitengebied. Als het scherm beplant is met klimmers, dan zal dit de levensduur ook iets verhogen, omdat de klimplanten bescherming bieden tegen weersinvloeden.
2Hoe plaats ik een natuurlijke afscheiding?
Natuurschermen worden geleverd als kant-en-klaar paneel of op een rol. De kant-en-klare panelen kunnen eenvoudig aan houten palen worden bevestigd. Dit geldt uiteraard ook voor de natuurschermen die op de rol geleverd worden, maar deze vragen nog om een extra versteviging in de vorm van horizontale latten of door middel van een gaaspaneel. Deze voorkomen dat het scherm gaat doorzakken of bij veel wind kan bewegen of gaat klapperen. Als er te veel beweging in het scherm zit, dan is het extra aan slijtage onderhevig.

Natuursteen

1Is China Bluestone slijtvast?
Chinees Hardsteen is niet zo slijtvast als basalt of graniet. Echter, hardsteen is alsnog slijtvast te noemen ten opzicht van zandsteen en sommige leisteensoorten.
2Wat is gezoet?
De tegels worden na het zagen gepolitoerd en verkrijgen door dit procedé een mooie intens donkere kleur. Het oppervlak vertoont een kleine, lichte weerspiegeling en is effen en mat. Blootgesteld aan weersinvloeden worden de tegels lichter.
3Wat is facet?
Facet is een strakke randafwerking, waarbij de bovenkant van de rand een schuin aflopend vellingrandje heeft van ongeveer 2mm.
4Wat is getrommeld?
Getrommeld is een klassieke randafwerking, waarbij de rand van de tegel handmatig of met een machine bewerkt wordt om deze een ouder en klassiek uiterlijk te geven. Het verschil tussen handgetrommeld en machine getrommeld is dat bij handgetrommeld enkel de rand van de tegel handmatig wordt bewerkt., waardoor alleen deze rand ruw wordt. Bij machine getrommeld wordt het hele product in een machine bewerkt, hierbij wordt zowel de rand als het oppervlakte ruwer gemaakt.
5Wat is gebrand en geborsteld?
Een vlam wordt onder een hoek van 45° op de plaat gericht. De thermische schok veroorzaakt het wegspringen van de oppervlakkige korrels, wat een specifieke ruwe textuur teweegbrengt. Na het branden worden de tegels geborsteld. Door het borstelen wordt het oppervlak zachter en fijner gemaakt en komt de kleur van de natuursteen weer beter tot hun recht. Het borstelen gebeurt met behulp van abrasieve borstels onder hoge druk. De tegels met gebranden geborsteld oppervlak zijn ideaal voor intensief gebruikt, krasbestendig en kleurvast.
6Zijn de China Blue tegels gevoelig voor vergrijzing?
China Blue tegels met gezoet oppervlak is gevoelig voor vergrijzing, China Blue tegels met gebrand en geborsteld oppervlak is kleurvast. China Blue tegels met gezandstraald en getrommeld oppervlak zijn kleurvast.
7Zijn de China Blue tegels krasbestendig?
De China Blue tegels zijn in de gezoete versie niet krasbestendig. Bij de gebrand en geborstelde of gezandstraald China Blue vallen eventuele krassen veel minder op.
8Worden China Blue tegels heet in de zon?
De donkere China Blue tegels kunnen behoorlijk in temperatuur stijgen bij een felle zon.
9Wat is de hardheid van China Bluestone?
De hardheid van een steen wordt bepaald door zowel de dichtheid als de hoeveelheid kalk van de betreffende steen. Aangezien de dichtheid van China Bluestone relatief laag is ten opzichten van de andere natuursteen soorten en de hoeveelheid kalk relatief hoog is, kunnen we spreken van een relatief lage hardheid ten opzicht van graniet of basalt.
10Zijn alle natuursteensoorten vorstbestendig?
Ja, ons assortiment natuursteen materialen zijn allemaal vorstbestendig en uitermate geschikt voor buiten.
11Is de vergrijzing van de China Blue tegels bij te werken of tegen te gaan?
Ja, u kunt de tegels behandelen met een impregneer/kleurverdieper. Wij adviseren ons impregneermiddel en tevens kleurverdieper AVO.
12Kan ik de natuursteentegels schoonhouden met een hogedrukspuit?
Ja, dit is mogelijk.
13Zijn de Basalt tegels krasbestendig?
Ja, Basalt tuintegels zijn krasbestendig.
14Zijn de Basalt producten gevoelig voor vergrijzing (verkleuring door zonlicht)?
Bij de Basalt gebrand+geborstelde uitvoering treed er geen vergrijzing op. Bij de gezoete basalt producten na verloop van tijd wel, maar minimaal.
15Wordt Basalt heet in de zon?
Basalt kan in temperatuur stijgen bij een felle zon.
16Is Basalt slijtvast?
Basalt is één van de meest slijtvaste natuursteen soorten die er bestaan.
17Is Graniet slijtvast?
Alle granietsoorten zijn slijtvast. Wel is het ene soort harder als het ander. Zo is de kleur Metallic Black vele malen harder dan Dark Grey.
18Zijn de Graniet tegels krasbestendig?
Ja, Graniet tegels zijn krasbestendig.
19Zijn de Graniet tegels gevoelig voor vergrijzing (verkleuring door zonlicht)?
Nee, bij Graniet tegels vergrijzen niet.
20Wordt Graniet heet in de zon?
De donkere Graniet tegels kunnen in temperatuur stijgen bij een felle zon.
21Is Leisteen slijtvast?
Leisteen is niet echt slijtvast. Dit komt doordat deze natuursteen is opgebouwd uit laagjes. Soms kunnen er laagjes door weersinvloeden los laten (bladeren). Echter, de laag hieronder is identiek kwa kleur en struktuur, dus dit gaat niet ten koste van de kwaliteit van de tegel.
22Is Leisteen krasbestendig?
Bij Leisteen tegels kunnen krassen optreden, echter vallen deze krassen nauwelijks op.
23Zijn de Leisteen tegels gevoelig voor vergrijzing (verkleuring door zonlicht)?
Nee, de Leisteen tegels zijn niet echt gevoelig voor vergrijzing/verkleuring, verkleuring is dan ook minimaal.
24Worden Leisteen tegels heet in de zon?
De donkere Leisteen tegels kunnen in temperatuur stijgen bij een felle zon.
25Is Marmer slijtvast?
Marmer is als het om slijtvast gaat te vergelijken met China Bluestone omdat Marmer geen al te harde steen is. Echter zijn ze prima te gebruiken voor buitentoepassingen.
26Zijn de Marmer tegels krasbestendig?
De Marmer tegels zijn niet krasbestendig omdat er altijd iets harder is dan steen. Echter vallen krassen nauwelijks op, omdat de tegels reeds verouderd zijn.
27De Marmer tegels zijn niet krasbestendig omdat er altijd iets harder is dan steen. Echter vallen krassen nauwelijks op, omdat de tegels reeds verouderd zijn.
Nee, de Marmer tegels zijn niet echt gevoelig voor vergrijzing/verkleuring, de tegels verkleuren dan ook minimaal.
28Wordt Marmer heet in de zon?
De Marmer tegels kunnen in temperatuur stijgen bij een felle zon.
29Is Kwartsiet slijtvast?
Kwartsiet is een kneppelharde leisteensoort en een van de meest slijtvaste natuursteensoorten die er bestaan.
30Is Kwartsiet krasbestendig?
Kwartsiettegel zullen nauwelijks krassen vertonen vanwege de hardheid van de steen.
31Zijn de Kwartsiettegels gevoelig voor vergrijzing (verkleuring door zonlicht)?
Bij de kwartsiet tegels treed er nauwelijks verkleuring op. De tegels zullen iets lichter worden, maar minimaal.
32Wordt Kwartsiet heet in de zon?
Kwartsiet kan in temperatuur stijgen bij een felle zon.
33Hoeveel moet ik extra bestellen voor breuk en knip- of snijverlies?
Dit is afhankelijk van het formaat steen en het legpatroon. Gemiddeld kunt u uitgaan van 3 m2 extra over het totaal oppervlak. Let op! Natuursteentegels nemen wij niet retour dus is het beter om later bij te halen dan dat u te veel besteld en over heeft.
34Er zitten vlekken op mijn bestrating, wat nu?
Gebruik een sopje van water met groene zeep en probeer hiermee de vlekken eruit te 'boenen'. Mocht dit niet werken dan hebben wij diverse speciale reinigingsmiddelen verkrijgbaar. Let op! Speciale schoonmaakmiddelen altijd eerst uitproberen op een onopvallend stukje bestrating.
35Er groeit groen alg/mos op mijn bestrating, wat nu?
Groene alg groeit overal en zeker op sierbestrating. Wel is het van de ene soort makkelijker te verwijderen dan van de andere. De alg groeit met name als het langere tijd vochtig is en als de zon weinig schijnt. Met name dus in de herfst en in de winter en het begin van het voorjaar. Het verwijderen van de aanslag kan u het beste doen met onze algenreiniger (anti-algen). Gebruik de alg-verwijderaar altijd eerst op een klein onopvallende stukje in de tuin om te kijken of het product de kleur en de structuur van de tegel niet aantast.

Onderhoud

1Mijn hardsteen terras wordt vergrijst, welk product kan ik hier het beste voor gebruiken?
Wij adviseren Avo impregneerd en kleurverdieper.
2Mag ik een kalkuitbloeiverwijderaar op alle tegels gebruiken?
U mag een kalkuitbloeiverwijderaar niet op kalkhoudende tegels gebruiken, zoals chinees hardsteen, basalt etc.
3Er groeit groen alg/mos op mijn bestrating, wat nu?
Groene aanslag van algen is zeker geen raar verschijnsel en groeit overal en zeker op sierbestrating. Het ontstaat door vocht wat in de tegels trekt en weer droog wordt. Dit herhaalt zich voortdurend door een (grote) hoeveelheid neerslag in een periode. De mossen en grassen vermengen zich met de nattigheid en treden als groene aanslag aan het oppervlak van de betontegels c.q. stenen. Indien u in een zeer groene (veel bomen, struiken e.d.) omgeving woonachtig bent zal het ook erger zijn als in stedelijke gebieden. Het verwijderen van de aanslag kan u het beste doen met onze algenreiniger (anti-algen). Voor het onderhoud van uw tuin/terras kunt u dit onbeperkt gebruiken. Verder willen wij benadrukken dat het reinigen met hogedruk ten sterkste wordt afgeraden omdat u hiermee de structuur van de tegel aantast en dit de levensduur zeker niet bevorderd.
4Hoe maak ik mijn bestrating schoon?
Net als in huis is het belangrijk dat u het schoonmaken regelmatig doet. Begin met wekelijks vegen van de bestrating, gebruik hiervoor een bezem met zachte haren. Veeg wanneer de bestrating droog is. Zorg dat er geen bladeren en vuil op een hoopje blijft liggen, het looi van de bladeren en vuil zal langzamerhand in de bestrating trekken. Naast het droog vegen, maakt u ook uw bestrating schoon met water, gebruik schoon water (kraan of regenwater) maar geen water uit de sloot. Voor beton- en gebakken bestrating maakt u een sopje van schoon water en allesreiniger. Voor natuursteen gebruikt u alleen water of evt. een speciale reiniger (zie onderhoudsproducten).
5Ik heb vlekken van bladeren in mijn bestrating. Wat nu?
Pas altijd op voor bladeren en ander organisch afval, sommige soorten bevatten (looi)zuren die in de tegels trekken. Deze (looi)zuren zijn sterker dan een impregneermiddel en/of coating. Het is daarom noodzaak om bladeren zo snel mogelijk van de bestrating te verwijderen. Eventuele vlekvorming zal door regelmatig onderhoud met een terrasreiniger en regen geleidelijk weer verdwijnen.
6Hoe verwijder ik olie en vet vlekken van mijn bestrating?
Olievlekken op de oprit naast je huis of garage kunnen de look van je oprijlaan er al snel "onverzorgd" laten uitzien. Wanneer die olievlekken op een betonnen oprit zitten kunnen die in vele gevallen wel verwijderd of zeker verminderd worden. Laat de olievlek echter niet lang liggen, hoe sneller je de oprit kan behandelen, hoe meer kans er is dat de olievlek volledig zal verdwijnen van de oprit. Verwijderen van olie en vet vlekken doe je met een olie- en vlek verwijderaar, verkrijgbaar bij Sierbestrating Jonk. Ook kunt u gebruik maken van cola. Zorg er eerst voor dat de oprit droog is. Is de vlek nog vers en nat, dan kan de resterende olie 'opgezogen' worden door een grote hoeveelheid soda te gieten op de vlekken. Een ander absorberend poeder (zoals maïsmeel of zaagsel zijn ook prima om de resterende olie op te zuigen). Eenmaal de vlek is opgedroogd, giet je een goede plas cola over de bevlekte gebieden. Laat de cola nu een ruime tijd zijn werk doen (bijvoorbeeld een volledige nacht). De dag nadien wordt de cola weggespoeld met een emmertje water waarin een goede geut afwasmiddel is in verwerkt. Daarna overvloedig afspoelen met de tuinslang. Je zal zien dat met deze behandeling de vlek zo goed als verwijderd is. Nogmaals: hoe ouder de vlek, hoe hardnekkiger. Een andere manier om de vlek schoon te maken is om vaatwasmiddel over de vlek te gieten. Vaatwasmiddel zorgt ervoor dat de vetmoleculen loskomen en nadien kunnen weggespoeld worden met kokend water. Daarna kan met een harde borstel goed hard geschrobd worden om de laatste resten te verwijderen. Nadien moet alles overvloedig weggespoeld worden met de tuinslang.
7Hoe onderhoud ik tuinhout?
Terrasplanken, vlonders, hekwerk en tuinmeubilair hebben buiten veel te lijden van weer, wind en gebruik. Jonk biedt u een breed aanbod aan houtbeitsen die bij uitstek geschikt zijn voor het onderhouden hiervan. In onze webshop zijn deze speciale verfproducten voor terrassen en vlonders te vinden. Leverbaar in verschillende kleuren om uw hout precies de uitstraling te geven die u wenst. De houtbeitsen van Hermadix beschermen tegen vocht en vuil, reduceren splijten en verkleuren van het hout en verlengen de levensduur van uw terras, tuinschermen en tuinmeubilair. De houtbeits producten zijn toepasbaar op zowel kaal als eerder geolied hout, thermisch gemodificeerd hout en geïmpregneerd hout. Zowel hard als zacht hout is uitstekend te behandelen met onze houtbeitsen.
8Hoe onderhoud ik beton bestrating en gebakken bestrating?
Het onderhoud van uw terras, oprit of tuinpad kan gebeuren door regelmatig te schrobben met neutrale natuurzeep. Het voedende bestanddeel in deze neutrale natuurzeep, lijnolie, zal zorgen voor bescherming terwijl andere bestanddelen zorgdragen voor reiniging. U dient echter wel rekening te houden met het gegeven dat het gebruik van neutrale natuurzeep een negatief effect kan hebben op de slipweerstand. Mocht er onverhoopt een storende vlek of verkleuring op uw terras, oprit of tuinpad verschijnen is deze in sommige gevallen nog te verwijderen. Dit moet zo snel mogelijk gebeuren. Wij hebben diverse middelen verkrijgbaar om vlekken te verwijderen of de kleur van uw tegels/stenen weer op te halen (coating). Wij adviseren u in ieder geval eerst een teststukje te proberen en het resultaat goed te beoordelen alvorens u overgaat tot reiniging en coaten van een groter oppervlak. Ook hier geldt dat de gebruiksaanwijzing van de fabrikant goed gelezen en opgevolgd dient te worden. Reclamaties ontstaan door verkeerde toepassing zullen wij niet in behandeling nemen.
9Hoe onderhoud ik natuursteen?
Het onderhoud van natuursteen is eenvoudig en niet bewerkelijk mits het gekozen product en de afwerking van het oppervlak zijn afgestemd op het verwachtingspatroon en het gebruik. Passend onderhoud zal er echter voor zorg dragen dat u jarenlang plezier zult hebben van uw terras, oprit of tuinpad. De eerste twee maanden alleen met weinig water reinigen opdat het terras, de oprit of het tuinpad optimaal kan drogen. Er dienen in deze periode absoluut geen middelen op de bestrating te worden gebruikt die het vochttransport door de tegel kunnen bemoeilijken. Als de bovenstaande periode van circa twee maanden voorbij is adviseren wij ter bescherming van uw natuursteen een neutrale natuurzeep te gebruiken. Tevens willen wij u adviseren de instructies van de zeepfabrikant op te volgen en nooit overmatig aan te brengen. Het onderhoud van uw terras, oprit of tuinpad kan gebeuren door regelmatig te schrobben met neutrale natuurzeep. Het voedende bestanddeel in deze neutrale natuurzeep, lijnolie, zal zorgen voor bescherming terwijl andere bestanddelen zorg dragen voor reiniging. U dient echter wel rekening te houden met het gegeven dat het gebruik van neutrale natuurzeep een negatief effect kan hebben op de slip-weerstand. Vlek of verkleuring? Raadpleeg uw vakman! Mocht er onverhoopt een storende vlek of verkleuring op uw terras, oprit of tuinpad verschijnen is deze in sommige gevallen nog te verwijderen. Dit moet zo snel mogelijk gebeuren en is werk voor uw vakman. De vakman die de reiniging aanpast aan de oorzaak van de vlek en het type natuursteen. Een ondeskundige zal uw probleem alleen vergroten. Wij adviseren u in ieder geval eerst een teststukje te proberen en het resultaat goed te beoordelen alvorens u overgaat tot reiniging van een groter oppervlak. Ook hier geldt dat de gebruiksaanwijzing van de fabrikant goed gelezen en opgevolgd dient te worden. Reclamaties ontstaan door verkeerde toepassing zullen wij niet in behandeling nemen.
10Hoe onderhoud ik keramische buitentegels?
Na de eerste schoonmaak van de tegels is het de beurt aan goed onderhoud. Ten slotte wil je je tegels altijd mooi houden. Het is daarom handig om duidelijk te hebben welke producten je hiervoor wel en welke je beter niet kunt gebruiken. Belangrijk is om met je keuze voor schoonmaakproducten rekening te houden met de ingrediënten van deze middelen. Zo vermijd je best de schoonmaakproducten die met olie zijn gemaakt. Met producten op basis van olie of producten met een olielaag stapel je namelijk al de olielagen langzaam op. Dit heeft als gevolg dat vuil zich gemakkelijk tussen die laagjes door kan nestelen. Niet effectief dus! Daarbij zal je vloer er als gevolg uitzien alsof het nooit echt schoon is, en dat terwijl je er misschien wel heel veel werk aan besteedt. Maar wat gebruik je dan beter wel voor het schoonmaken van de keramische vloer? Het liefst schaf je hiervoor schoonmaakmiddelen aan die zo neutraal mogelijk zijn. Eenvoudige producten werken het best. Meng deze goed met water en geef de vloer wekelijks een kleine schoonmaakbeurt. Zo blijven je keramische vloertegels het langste mooi, en dat terwijl het je echt niet al te veel moeite kost. De juiste onderhoudsschoonmaak in 3 eenvoudige stappen Om nog alles samen te vatten is dit je handige stappenplan voor het schoon houden van je keramische tegelvloer. Stap 1: bepaal de juiste dosering van het schoonmaakproduct. Meng het met water en reinig hiermee één tegel. Hierdoor weet je of het product ook geschikt is voor je vloer. Stap 2: gebruik de juiste dosering om de rest van de vloer schoon te maken. Let op: doe niet te grote oppervlakten in één keer. Stukje voor stukje – of in dit geval tegel voor tegel – gaat het best . Stap 3: spoel de vloer grondig na met warm water. Doe dit voordat het gebruikte schoonmaakproduct is opgedroogd. Klaar? Geniet nu van je mooi gereinigde vloer!
11Waarom mag ik sierbeton niet reinigen met een hogedrukreiniger?
Sierbestrating Jonk raadt het gebruik van hoge drukreinigers op al haar betonproducten af! Dit omdat de sterke waterstraal van een standaard hogedrukreiniger de cementdeeltjes tussen de kleurmineralen weg spuit. Omdat deze in feite als lijm werken, kunnen korels losraken. Tegels kunnen uitsluitend gereinigd worden met behulp van een terrasreiniger of powerscrubber. Degelijk en grondig onderhoud is immers de troef voor een jarenlange mooie uitstraling!
12Mag ik mijn terras reinigen met een hogedrukreiniger?
Sierbestrating Jonk raadt het gebruik van hoge drukreinigers op al haar betonproducten af! Dit omdat de sterke waterstraal van een standaard hogedrukreiniger de cementdeeltjes tussen de kleurmineralen weg spuit. Omdat deze in feite als lijm werken, kunnen korels losraken. Siertegels en sierbeton kan uitsluitend gereinigd worden met behulp van een terrasreiniger of powerscrubber. Degelijk en grondig onderhoud is immers de troef voor een jarenlange mooie uitstraling!
13Ik heb (fiets)bandensporen op mijn bestrating. Wat nu?
(Fiets)banden kunnen zwarte strepen op bestrating achterlaten bij harde wrijving, meestal van (hard) remmen, of bij versleten rubberbanden. Met de juiste reinigingsmiddelen kunt u uw beton van fiets bandensporen ontdoen. Instructies 1 Veeg vuil en puin van het beton met een bezem. 2 Breng een huishoudelijke ontvetter aan op de bandensporen en laat het intrekken. Gebruik een harde borstel om te schrobben en spoel daarna na met stromend water. Tevens heeft jonk een reinigingsmiddel verkrijgbaar tegen rubbersporen.

Over sierbestrating

1Hoe kan het dat Sierbestrating Jonk haar producten tegen zulke scherpe prijzen aanbiedt?
Sierbestrating Jonk is een van de grootste leveranciers in tuinmaterialen. Alle materialen worden direct in grote getale rechtstreeks bij de fabrikant ingekocht en uit voorraad verkocht. Tevens worden diverse producten rechtstreeks uit het buitenland geïmporteerd. Door nauwe en directe contacten met fabrikanten, natuursteengroeven, een superstrak inkoopbeleid en een extra lage marge op de verkoop kan Sierbestrating Jonk u de beste producten tegen de scherpste prijzen aanbieden.
2Geeft Sierbestrating Jonk garantie op haar producten?
Sommige producten wel en andere producten niet, omdat vele producten op basis zijn van natuurlijke grondstoffen kunnen wij niet overal garantie op geven. Per product staat daarom vermeld of er garantie op zit. Bij garantieproducten dient u altijd uw aankoopbon te bewaren.
3Hoe lang bestaat Sierbestrating Jonk?
Sierbestrating Jonk is opgericht in 1992. Wat begon met het verhandelen van grindtegels is uitgegroeid tot een van de grootste bedrijven in tuinmateriaal van Nederland.
4Hoeveel mensen werken er bij Sierbestrating Jonk?
Sierbestrating Jonk heeft 36 mensen in vaste dienst en ongeveer 15 man part-time aan het werk.
5Verkopen alle Sierbestrating Jonk vestigingen dezelfde producten?
Onze vestigingen zijn verschillend in grootte. De ene vestiging heeft daarom meer artikelen in het show-assortiment dan een andere vestiging. De grootste showtuin vindt u in Almere. De meeste opslag vindt u in Edam. Bij alle vestigingen kunt u echter uit het gehele assortiment van Sierbestrating Jonk bekijken en bestellen.
6Waarom is Sierbestrating Jonk beter dan een tuincentrum of andere aanbieders?
Bij Sierbestrating Jonk krijgt u een eerlijk en vakkundig advies over de bestrating. Wij zijn al sinds de opkomst van sierbestrating in de tuin actief en hebben dus geruime ervaring met alle soorten tuinmaterialen. Wij kunnen u voorlichten over de voor- en nadelen van alle soorten bestratingen. Het assortiment bij Sierbestrating Jonk is zodanig groot dat er altijd een steen voor uw specifieke wensen, locatie en budget te leveren is. Alle materialen worden door middel van ons eigen wagenpark met chauffeurs volgens afspraak bij u afgeleverd, waarbij supersnelle leveringen mogelijk zijn. Bijna alle materialen zijn uit voorraad leverbaar vanwege onze enorme opslag capaciteit. Ook voor sierbestratingwerkzaamheden, het aanleggen van verlichting en het plaatsen van schuttingen, tuinhuizen, speeltoestellen en dergelijke bent u aan het juiste adres en zijn in handen van ons eigen team van ervaren vakspecialisten.
7Materialen worden bij ander (internet) aanbieders goedkoper aangeboden. Hoe kan dit?
Sierbestrating Jonk staat in de markt bekend als een echte prijsvechter. Materialen worden tegen kleine marges weggezet en Jonk moet het uiteindelijk hebben van de massa. Toch komt het wel eens voor dat producten op internet goedkoper aangeboden worden dan bij Jonk. Hier zijn diverse redenen voor, wat vaak nadelig uitpakt voor de afnemer: Prijzen staan op andere site vaak exclusief B.T.W vermeld. Producten van internetaanbieders worden rechtstreeks vanaf de fabriek geleverd. Er kan hierbij geen dag afgesproken worden en de producten worden geleverd met een grote truck met oplegger (18 meter). Vaak kan de vrachtwagen niet bij de klant voor de deur komen. Gevolg is dat de materialen op een voor de vrachtwagen bereikbare plaats gelost worden. De klant dient dan zelf zorg te dragen voor verdere transport van de materialen. Levertijd is vaak erg lang. Producten kunnen alleen per laag of per pak besteld worden, vaak met afpaskosten. De producten zijn goedkoop, echter zijn de transportkosten vaak erg hoog. Materialen kunnen niet retour. Als er materialen te kort zijn, dan heeft de klant een serieus probleem, er kan niet bijgehaald worden omdat de internetaanbieder geen opslag heeft. Een tegel te kort of teveel, een bandje te kort, het komt bijna niet voor dat een klant gaat straten en precies uitkomt met de materialen. Het hele traject begint dan dus weer van vooraf aan, bestellen op internet, afpaskosten, transportkosten, geen duidelijkheid over levertijd etc. Er is nooit echt helderheid over de kwaliteit en kleur van de producten. Producten worden vanaf een plaatje besteld en kunnen in werkelijkheid heel anders zijn kwa uiterlijk. Voordeel van Jonk is dat wij beschikken over een showroom en de producten uitgebreid uitgestald hebben zodat er geen onduidelijkheden meer bestaan voor de klant. Een internetaanbieder is vaak anoniem. Als er een klacht over het product is zal de internetaanbieder zich zoveel mogelijk indekken. Jonk is een familiebedrijf en heeft zijn naam hoog te houden. Klachten worden daarom uiterst serieus genomen. Overige producten als zand, tuinaarde, bloembakken etc. is vaak niet bij internetaanbieders te verkrijgen. Advies: Kijk altijd onderaan de streep wie er uiteindelijk goedkoper is. Met de afpaskosten, transportkosten, bedrag incl. btw etc. is Jonk vaak goedkoper dan de goedkoopste internetaanbieders. Neem bovenstaande punten eens goed door en overweeg dan of het u wel waard is om de producten elders op internet te bestellen. Goedkoop is namelijk achteraf vaak duurkoop

Overkapping

1Heb ik een vergunning nodig voor een overkapping?
Of u een vergunning nodig heeft hangt af van de aard en omvang van de bouw en natuurlijk van de regels die gelden binnen uw gemeente. Houdt u er wel rekening mee dat het verkrijgen van een vergunning wel 6 tot 8 weken kan duren vanaf het moment van aanvragen.
2Wat is de levertijd van een overkapping?
Een overkapping gelverd met blank hout heeft een levertijd van ca. 2 weken. Een geïmpregneerde overkapping heeft een levertijd van ca. 6 weken
3Er zitten groene vlekken op mijn geïmpregneerde tuinhout, wat nu?
De vlekken die u ziet is zoutvorming op geïmpregneerd hout. Hout dat onder vacuüm druk is geïmpregneerd bevat impregneerzouten. Deze voorkomen dat het hout wordt aangetast door schimmels en insecten. Soms laat dit groene of witte vlekken achter; dit is hars dat door de zouten is gekleurd en ook hiervoor geldt dat het geen invloed heeft op de duurzaamheid van het hout. U kunt de vlekken opschuren of met terpentine verwijderen.
4Er zitten scheuren in mijn tuinhout, wat nu?
Door verschillen in dichtheid van hout, gaat het krimpen en zwellen nooit helemaal gelijkmatig. Zodoende kunnen er zichtbare scheurtjes ontstaan. De constructieve eigenschappen van het hout worden hierdoor niet beïnvloed dus dit is geen rede tot klacht.
5Hoe monteer ik de staanders van een terrasoverkapping?
De staanders kunnen op betonpoeren worden gemonteerd, welke in de grond ingegraven dienen te worden. Bij montage dienen eerst de gaten gegraven te worden. De staanders dienen voorafgaand aan de plaatsing reeds op de betonblokken gemonteerd te worden. Voor extra versteviging kunnen de gaten, nadat de staanders waterpas zijn geplaatst (na gehele montage), bijgestort worden met cement. Bij iedere staander leveren wij een bevestigingsvoet, waarmee deze vast aan de betonblok kan worden gemaakt.

Picknicktafels

1Er zit schimmel op mijn tuinhout? Is dit een probleem?
Nee, dit is geen probleem en komt zelden voor. Schimmel komt soms voor doordat er in de pallet te weinig luchtbeweging is. Echter zodra het product weer opgedroogd is, kunt u de schimmel simpelweg afvegen.
2Is de picknicktafel ook in een andere maat verkrijgbaar?
Nee, de op ons vermelde site zijn standaard maten en de picknicktafel worden niet op maat gemaakt.
3Hoeveel personen kunnen er aan een picknicktafel zitten?
Afhankelijk van het formaat van de picknicktafel 4 tot 8 personen.
4Wat is de duurzaamheid? Hoe lang gaat mijnpicknicktafel mee?
U kunt rekenen op een levenduur van minimaal 10 jaar.
5Hoe lang ben ik bezig de tafel in elkaar te zetten?
Reken op 30-60 minuten.
6Kan ik mijnpicknicktafel ook laten monteren?
Ja. Dit heeft wel invloed op de prijs en levertijd, maar u kunt de tafel door een van onze mensen laten monteren.
7Zijn splinters e.d. een probleem bij mijn picknicktafel?
Nee. We werken met een natuurproduct. Dit houdt in dat het hout altijd in beweging is. Vorst versus zon laten het hout werken waardoor er (tijdelijke) barstjes of scheuren kunnen ontstaan. Dit heeft, door het ontwerp, geen invloed op de degelijkheid en maken naar ons idee iedere tafel juist uniek. U kunt er altijd zelf voor kiezen een schuur papiertje over de zit- en bladdelen te halen; of deze zelfs te beitsen of lakken.
8Loopt er hars uit het hout?
Ja. Geïmpregneerd hout is van betrekkelijk jong hout gebouwd. Hetgeen met zich mee brengt dat het wat nábloedt. Uiteraard worden in de fabriek de harsrijke delen uitgeselecteerd, maar resten hars kunnen zich, met name het eerste jaar, vormen. Een beetje wasbenzine doet dan wonderen.
9Er zitten groene vlekken op mijn geïmpregneerde tuinhout, wat nu?
De vlekken die u ziet is zoutvorming op geïmpregneerd hout. Hout dat onder vacuüm druk is geïmpregneerd bevat impregneerzouten. Deze voorkomen dat het hout wordt aangetast door schimmels en insecten. Soms laat dit groene of witte vlekken achter; dit is hars dat door de zouten is gekleurd en ook hiervoor geldt dat het geen invloed heeft op de duurzaamheid van het hout. U kunt de vlekken opschuren of met terpentine verwijderen.
10Er zitten scheuren in mijn tuinhout, wat nu?
Door verschillen in dichtheid van hout, gaat het krimpen en zwellen nooit helemaal gelijkmatig. Zodoende kunnen er zichtbare scheurtjes ontstaan. De constructieve eigenschappen van het hout worden hierdoor niet beïnvloed dus dit is geen rede tot klacht.

Retourneren

1Ik heb per ongeluk te veel besteld, kan Sierbestrating Jonk dit terugnemen?
De bij ons gekochte goederen die u over heeft nemen wij weer in voor 90% van de aanschafwaarde, met uitzondering van siertegels, strakke sierbestrating zonder facet en natuursteen. Retourneren kan binnen 14 dagen op vertoon van de aankoopbon. Artikelen die speciaal door en voor u worden besteld worden niet retour genomen. Let op! Wij halen geen materialen niet retour!
2Ik blijk achteraf het verkeerde te hebben besteld, kan Sierbestrating Jonk iets voor mij betekenen?
Wanneer u de foutieve bestelling graag wilt laten terugnemen kunt u hiervoor contact opnemen met Sierbestrating Jonk. Sierbestrating Jonk rekent hiervoor een bedrag voor verpakking-, administratie- en transportkosten. De kosten die hiervoor berekent worden zijn in overleg. Let er op dat Sierbestrating Jonk alleen materialen terug neemt die niet beschadigd zijn en in nieuwstaat verkeren. Dit is aan Sierbestrating Jonk om te beoordelen.
3Ik ben achteraf toch niet tevreden over mijn bestelling, wat nu?
Materialen dienen ter plaats van bezorging gecontroleerd te worden. Wij begrijpen echter dat u als klant niet alles ter plaatse kunt controleren, aangezien alles verpakt zit op pallets en/of in folie. Daarom kunt u uw klacht over de bestelling naderhand nog indienen. Let op! Dit dient wel binnen 24 uur te gebeuren! U kunt contact opnemen met Sierbestrating Jonk en/of foto's mailen naar info@jonksierbestrating.nl. Wanneer u de foutieve bestelling graag wilt laten terugnemen kunt u hier ook voor contact opnemen met Sierbestrating Jonk. Sierbestrating Jonk rekent hiervoor een bedrag voor verpakking-, administratie- en transportkosten. De kosten die hiervoor berekent worden zijn in overleg. Let er op dat Sierbestrating Jonk enkel materialen terug neemt die niet beschadigd zijn en in nieuwstaat verkeren. Dit is aan Sierbestrating Jonk om te beoordelen.
4Ik vind mijn bestrating niet mooi, wat nu?
U heeft materialen besteld maar nu het in de tuin ligt, vindt u het niet mooi. Dat is iets waar wij als leverancier weinig aan kunnen doen. Dus altijd eerst goed nadenken voordat u een beslissing neemt. Voorbeeld: u bestelt 30 m² lichte tegels en naderhand beseft u, dat de tuin nu toch wel erg licht van kleur is. Wijs ook het advies van de verkoopmedewerker niet van de hand, hij of zij heeft meestal ruime ervaring.

Rubbertegels

1Zijn de Rubber tegels belastend voor het milieu?
Nee, rubber tegels zijn absoluut niet belastend voor het milieu. De tegels zijn door een onafhankelijk onderzoeksbureau uitvoerig getest op veiligheid voor mens en milieu. De conclusie: Rubber tegels zijn 100% veilig.
2Zijn Rubber tegels eenvoudig te installeren?
Het leggen van een rubbertegelvloer is eenvoudig. Zorg voor een vlakke ondergrond. Buiten kunt u het beste een ondergrond van betontegels of een vlak zandbed maken. Voor meer stabiliteit kunt u wat trasscement met zand vermengen. Voor gebruik binnen is nagenoeg iedere vlakke vloer geschikt. Zowel beton, hout als vloerbedekking vormen geen enkel bezwaar. De tegels kunt u met een stanleymes of soortgelijk mes snijden. Met een decoupeerzaag kunt u patronen uitzagen. Een handzaag met grove zaagtand is eveneens goed bruikbaar. TIP: Als u uw mes nat maakt bevordert dit het snijden. Leg altijd een liniaal of lat op het deel dat u nodig hebt. Zo kunt u hier niet in snijden. Met kit of lijm kunt u de tegels eventueel aan elkaar vast verlijmen (of aan de ondergrond zoals houte, beton, linoleum, enz). Om de tegels aan elkaar te plakken, kunt u de zijkanten van de tegels van een laagje lijm voorzien of achteraf lijm in de hoeken spuiten. Leg de tegels stevig tegen elkaar aan. Door de tegels onderling te verlijmen maakt u van het terras of de vloer één geheel. TIP: Rubber tegels zijn waterdoorlatend. De tegels kunnen niet rotten, maar water wat niet weg kan lopen kan gaan ruiken. Zorg ervoor dat de afvoer/drainage goed geregeld is.
3Hoe onderhoud ik rubber tegels?
Rubbertegels zijn uiterst onderhoudsvriendelijk. U kunt de tegels met een stofzuiger schoonzuigen (bij binnen gebruik) of schoonvegen met een bezem (bij buiten gebruik). De tegels zijn bestand tegen heet water en kunnen tevens gereinigd worden met een hogedrukreiniger. U kunt ook eenvoudig met wat water dweilen. Met een vochtige doek of een sopje kunnen vuilresten verwijderd worden. Alle schoonmaakmiddelen voor in- en rondom huis zijn geschikt. Vermijd het gebruik van agressieve of bijtende middelen.
4Zijn rubbertegels ook geschikt voor openbare gelegenheden?
De rubbertegels van 25mm dikte zijn uitsluitend voor particulier gebruik. Voor openbare gelegenheden hebben wij dikkere rubbertegels verkrijgbaar met pen en gat verbinding.

Schaduwdoek

1Met welke afmeting moet ik rekening houden?
De ruimte waar het schaduwdoek komt te hangen, moet 40cm per zijde groter zijn dan de lengte van een doekzijde. Voor het ophangen van bijvoorbeeld een 360 x 360 cm doek, heb je een ruimte nodig van 400 x 400 cm (360 cm + 40 cm). Zorg ervoor dat een vd zijdes naar de zonkant (zuiden) gericht is; zo creëer je de optimale schaduw.
2Hoe maak ik het schaduwdoek schoon?
Een waterdoorlatende schaduwdoek maakt u schoon met water (tuinslang) en een borstel. U kunt een waterdoorlatende schaduwdoek ook schoonmaken met een sopje. Waterproof schaduwdoeken kunt u reinigen met water en een zachte doek/spons. Laat het water even inwerken. Gebruik GEEN chemicaliën! Aangezien het doek voorzien is van een vuil- en schimmelwerende coating mag er niet op geborsteld worden!
3Kan ik het schaduwdoek altijd buiten laten hangen?
Wij adviseren het alleen in het zomerseizoen (april t/m sept) op te hangen. Bij te verwachten storm dient u het schaduwdoek of zonnezeil te allen tijde eraf te halen. U bent uiteraard zelf verantwoordelijk voor het tijdig er afhalen van het product.
4Wat zijn de eigenschappen van de schaduwdoeken?
De schaduwdoeken zijn gemaakt van HDPE (high density polyethylene) 280gr/m2 geweven kunststof.

Siertegels en Sierbetonstenen

1Waarom moet ik strakke bestrating zonder facet met een kleine voeg bestraten?
Hiermee vangt u de spanningsverschillen op die in tegels kunnen ontstaan door weersinvloeden zoals kou en warmte. Splintervorming van tegels wordt hierdoor voorkomen en er worden ook eventuele kleine maatverschillen opgevangen.
2Hoeveel moet ik extra bestellen voor breuk en knip- of snijverlies?
Dit is afhankelijk van het formaat steen en het leg patroon. Gemiddeld kunt u uitgaan van 2 m2 extra over het totaal oppervlak.
3Kan ik maatverschil verwachten in sierbeton?
Sommige beton- en de meeste natuursteen tegels zijn vaak niet precies op maat, bijvoorbeeld 50 x 50 blijkt 49,9 bij 50,1, let daarop bij het bestraten. Goed uitlijnen van de bestrating is daarom belangrijk. Wilt u verschillende kleuren tegels combineren, gebruik dan tegels of stenen uit eenzelfde serie.
4Ik constateer een kleurverschil, wat nu?
Kleurverschillen tussen div. pallets stenen en klinkers komen vrijwel altijd voor. Meng daarom alle ontvangen pallets met elkaar en zo krijgt u een geheel. Mocht u bij tegels een tintverschil opmerken, maak dan beide tegels nat, is het verschil nu weg dan komt het tintverschil door het vocht. Is het tintverschil verschil klein, meng alle tegels bij het straten en krijg zo één geheel. Is het verschil groot, ga dan niet straten en neem contact op met een van onze vestigingen.
5Er zitten vlekken op mijn bestrating, wat nu?
Gebruik een sopje van water met wat zachte zeep (natuursteen), allesreiniger (beton- of gebakken steen). U kunt ook gebruik maken van onze speciale olie- en vlekverwijderaar. Let op! Speciale schoonmaakmiddelen altijd eerst uitproberen op een onopvallend stukje bestrating.
6Er groeit groen alg/mos op mijn bestrating, wat nu?
Groene alg groeit overal en zeker op sierbestrating. Wel is het van de ene soort makkelijker te verwijderen dan van de andere. De alg groeit met name als het langere tijd vochtig is en als de zon weinig schijnt. Met name dus in de herfst en in de winter en het begin van het voorjaar. Het verwijderen van de aanslag kan u het beste doen met onze algenreiniger (anti-algen). Gebruik de alg-verwijderaar altijd eerst op een klein onopvallende stukje in de tuin om te kijken of het product de kleur en de structuur van de tegel niet aantast.
7Ik zie een witte uitslag op mijn sierbestrating, wat nu?
Witte uitslag, betonuitslag, kalkuitslag komt voor op nieuwe betonmaterialen zowel in de sierbestrating als in de bouw. Deze uitslag kan als hinderlijk worden ervaren op donkere gekleurde tegels of juist op licht gekleurde omdat het dan lijkt of er weinig kleur in de bestrating zit. Echter deeze uitslag verdwijnt in loop van de tijd.
8Er zitten roestpitjes in mijn bestrating, wat nu?
Het kan voorkomen dat er bij de productie van uw betonproduct een klein stukje ijzer in het beton terecht komt. Daardoor kunnen roestpitjes ontstaan. U kan deze pitjes gemakkelijk verwijderen met een schroevendraaier. Lukt dit niet, verwijderd u de roest dan zoveel mogelijk en dek het plekje af met wat blanke nagellak.
9Er zit een haarscheurtje in een tegel, wat nu?
Haarscheurtjes ontstaan tijdens het uitharden van het beton en kunnen zichtbaar zijn als het product vochtig is. Een product wordt niet geruild omdat er een haarscheur zichtbaar is.
10Hoe maak ik mijn bestrating schoon?
Net als in huis is het belangrijk dat u het schoonmaken regelmatig doet. Begin met wekelijks vegen van de bestrating, gebruik hiervoor een bezem met zachte haren. Veeg wanneer de bestrating droog is. Zorg dat er geen bladeren en vuil op een hoopje blijft liggen, het loog van de bladeren en vuil zal langzamerhand in de bestrating trekken. Naast het droog vegen, maakt u ook uw bestrating schoon met water, gebruik schoon water (kraan of regenwater) maar geen water uit de sloot. Voor beton- en gebakken bestrating maakt u een sopje van schoon water en allesreiniger. Voor natuursteen gebruikt u alleen water of evt. een speciale reiniger (zie onderhoudsproducten).
11Mag ik mijn bestrating met een hogedrukspuit reinigen?
Sierbestrating Jonk raadt het gebruik van hoge drukreinigers op al haar producten af! Dit omdat de sterke waterstraal van een standaard hogedrukreiniger de cementdeeltjes tussen de kleurmineralen weg spuit. Omdat deze in feite als lijm werken, kunnen korels losraken. Tegels kunnen uitsluitend gereinigd worden met behulp van een terrasreiniger of powerscrubber. Degelijk en grondig onderhoud is immers de troef voor een jarenlange mooie uitstraling!
12Kan mijn bestrating verkleuren?
Alle betonproducten gaan verkleuren, de vraag is alleen hoe sterk. Dit is afhankelijk van het product, de situatie (veel zon, veel schaduw) etc. Of een betonsteen door en door gekleurd is maakt niet uit, verkleuren kan het altijd. Over het algemeen zijn het de genuanceerde artikelen die het meeste verkleuren. De kleuren worden valer van kleur en daarom is de nuancering na verloop van tijd minder opvallend. Egale kleuren zullen ook valer worden, maar zeer gering en dit zal niet echt opvallen. Het enige wat niet of nauwelijks verkleurd zijn de tegels met een natuursteen toplaag, zoals Geosteen, Frizzante etc.

Speeltoestellen

1Er zit schimmel op mijn tuinhout? Is dit een probleem?
Nee, dit is geen probleem en komt zelden voor. Schimmel komt soms voor doordat er in de pallet te weinig luchtbeweging is. Echter zodra het product weer opgedroogd is, kunt u de schimmel simpelweg afvegen.
2Zit er een bouwtekening of beschrijving bij de speeltoestellen?
Ja, bij elk speeltoestel zit een beschrijving/werktekening.
3Wat is de levertijd van een speeltoestel?
Gemiddeld 2 a 3 weken.
4Er zitten scheuren in de houten palen. Hoe erg is dat?
Als ze verticaal zijn, dan zijn het natuurlijke droogscheuren die absoluut niets afdoen aan de kracht van het hout. “Hout is een levende grondstof”, “hout werkt”. Uitspraken als deze weerspiegelen de grote waarde die men aan de grondstof hout toekent. Hout is een materiaalsoort, die zich aanpast aan de omstandigheden van zijn omgeving en op veranderingen reageert. Dit wordt extra duidelijk tijdens langdurige warme, droge periodes, aangezien er dan vaker scheuren in het hout voor kunnen komen. Deze scheuren verdwijnen grotendeels weer zo gauw een dergelijke droge periode weer voorbij is. Scheuren zijn echter niet de (ongewenste en slechts op de koop toegenomen) “keerzijde van de medaille”; scheuren in het hout zijn veel meer het logische gevolg en consequentie van het gebruik van een natuurlijke grondstof. En bovenal: Scheuren in loodrechte palen leveren geen gevaar op! Dit wordt bevestigd door de DIN gebruikersraad in haar onderzoek in 1988. Scheuren ontstaan, en ze veranderen.
5Zijn de speeltoestellen geschikt voor bijvoorbeeld een kinderdagverblijf?
Onze speeltoestellen voldoen aan de speelgoednormering voor de particuliere markt. De definitie van particuliere markt is "particuliere huishouding waar toezicht van overheidswege inbreuk op de privé-sfeer zou betekenen". Uit toelichtingen bij de norm blijkt dat speeltoestellen voor bijvoorbeeld kinderdagverblijven onder het besluit speeltoestellen voor de openbare ruimte vallen. Onze speeltoestellen voldoen niet aan de norm voor de openbare ruimte (EN 1176). Onze speeltoestellen zijn daarmee niet geschikt voor kinderdagverblijven.
6Er zitten scheuren in mijn tuinhout, wat nu?
Door verschillen in dichtheid van hout, gaat het krimpen en zwellen nooit helemaal gelijkmatig. Zodoende kunnen er zichtbare scheurtjes ontstaan. De constructieve eigenschappen van het hout worden hierdoor niet beïnvloed dus dit is geen rede tot klacht.

Contact

Willems sierbestrating
Hekweg 1
7271 LD Borculo

KVK-nummer: 08046393
BTW-nummer: NL0082.28.218.B01

0545481215

info@willemssierbestrating.nl

Werkgebied

Borculo
Neede
Ruurlo
Groenlo
Lichtenvoorde
Eibergen
Haaksbergen
Lochem
Vorden
Winterswijk
Goor
Delden
Almelo
Hengelo
Enschede
Doetinchem
Zutphen

Over ons

Willems Sierbestrating te Borculo (Berkelland) is een echt klantgericht familiebedrijf. Naast de verkoop van sierbestrating van bekende merken als Excluton, Kijlstra, Redsun, Tuinvisie en MBI (bekend van TV met GeoCeramica ,GeoSteen) hebben wij ook vele tuintegels van andere merken. Uiteraard ook goedkope sierbestrating. Zoekt u een goede stratenmaker? Ook de tuinaanleg kunnen wij voor u verzorgen. De tweedehands bestrating hoeft niet meer op marktplaats maar bij levering kunnen wij dit weer retour nemen. Kom langs in onze overdekte, 3 verdiepingen tellende, showroom met ingestrate voorbeelden. Naast bestrating kunt u ook voor grind split, tuinhout, schuttingen, veranda’s en tuinverlichting bij ons terecht. Wij adviseren u, vanzelfsprekend, graag vrijblijvend!
© 2017 Willems Sierbestrating. All Rights Reserved.